Aktuálně: 5 716 inzerátů166 206 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Chov opice v domácnosti

Chov opice v domácnosti
Patková monkeyrescue.org 08.05.2014, 16:00
108 865 5 minut čtení

Jaké to je, chovat doma opici?

Opice jsou úžasná stvoření, ale s málokterým zvířetem je soužití tak problematické, jako s nimi. Přitahují nás proto, že jsou tak úžasná a vtipná a jejich podobnost člověku je nám nejbližší, umí se smát i mračit a jejich gesta a mimiky jsou dojemné.

Nikdy nevěřte obchodníkovi, co se vám snaží prodat kočkodana, malpu nebo makaka, a tvrdí vám, že nevyžadují žádnou zvláštní péči. Opak je pravdou. Právě tyto velké druhy jsou záludné a vychytralé a dokážou vám, kdo je tady pánem. Jsou to vysoce sociální zvířata, a pokud nemají společnost sobě rovných, upnou se na člověka. Dokáží vám být oddaným společníkem, ale za cenu vašeho času. Musíte jim věnovat celý den, abyste předešli tomu, že se s nich nestanou neurotická, zlá, neposlušná a útočná zvířata. Pokud i přes všechna tato úskalí se rozhodnete pro chov opice, zajistěte jim odpovídající ubytování, péči a stravu a hlavně aby nebyly nešťastné.

Mohu mít opici volně v bytě?

Ne, nikdy. Ledaže byste odklidili vše, co by se mohlo rozbít a to asi nikdo z vás nepodstoupí.

Navíc by museli nosit plínky, což je pro ně nepohodlné a nepřirozené. Musíte jim zřídit ubikace o takové velikosti, která odpovídá danému druhu, včetně venkovního výběhu na léto.

Je lepší samec nebo samice?

Vzhledem k větší agresivitě samců, je určitě pro většinu z vás lepší samice. Samice nejsou tak dominantní a tvrdohlavé, jako samci. Samozřejmě se mohou vyskytnout i výjimky (jako mezi lidmi). Každý jedinec je osobnost a má svůj specifický povahový rys.

S jakým druhem primáta je nejlepší začít?

Docela dobře se dá ochočit z poloopic outloň, ať už malý nebo váhavý. Jsou to roztomilá zvířátka a jejich pohybová aktivita je menší než u velkých opic. Jsou to noční tvorové, takže si klidně můžete odejít do práce, a když se vrátíte, můžete se jim naplno věnovat. Dalším zástupcem menších druhů je kosman, tato zvířátka byla vždy oblíbena pro chování v domácnostech pro jejich roztomilost snadné ochočení, navíc se v zajetí snadno rozmnožuje.

Kosman je denní tvor, ale je potřeba si dát pozor na nezbytnost slunečního světla, které je pro tyto opice nepostradatelné. Pozor taky na to, že si své okolí značkují močí. Jejich ubikace jim nesmíte s přehnanou čistotností uklízet, protože se potom snaží více přijímat tekutiny, aby si mohli své teritorium znovu označit, což ve většině případů vede k ledvinovým problémům.

Tamaríni jsou dalším oblíbeným primátem chovaným v zajetí. Potřebují hodně vitamínů a také sluneční světlo.

Pokud i tak byste chtěli větší opici, tak nejlepším zástupcem je bezesporu malpa, je z opic nejsnadněji ochočitelná, ale taky nejvychytralejší, což znamená, že každá ubikace musí být dokonale zabezpečena. Počítejte s tím, že se bude snažit všechno rozmontovat a otevřít.

Chov opice v domácnosti

Jsou opice nebezpečné?

Opice nebudou nikdy tak domestikované, jako např. psi nebo kočky. Vždy si zachovají svoji přirozenost, která spočívá v jejich instinktivním chování. Takže se může někdy stát, že prostě nemají svůj den a v tom případě musíte být více opatrní. Některé z nich jsou agresivnější a dominantnější, než jiné (což při koupi stejně nepoznáte) a až vám bude dospívat, může se stát, že pocítíte jejich ostré zoubky. Samozřejmě malé opice je mají menší než ty velké, takže u těch malých to není až tak děsivé. Pokud máte doma dítě, nikdy je nenechávejte spolu sami.

Opice berou děti jako podřadné ve společenském žebříčku a budou jim to dávat najevo tím, že je budou tahat za vlasy, škrábat a kousat. Jejich útoky jsou velice rychlé a je skoro nemožné uniknout.

Mohu mít jen jednu opici?

Stejně jako my lidé, i opice potřebuje někoho, s kým si může hrát a kdo jí bude dělat společnost. Nejlepší je pro ni samozřejmě její přirozený druh. Pokud máte takové zaměstnání, kdy nejste většinu dne doma, buďte si jisti, že osamocená opice se bude nudit a začne si sama ubližovat. Pokud je to možné, pořiďte si je vždy alespoň v páru.

Ukázka krmné dávky drápkatých opiček v jednom českém chovu:

Naše opice krmíme dvakrát denně. Ráno dostávají vždy čerstvou rýžovou nemléčnou kaši, která je obohacená o potřebné vitamíny a o přísadu arabské gumy. Podle našich zkušeností je tato kaše základ jejich výživy. Kolem 13hodiny dostávají sezónní ovoce a zeleninu např. banány, pomeranče, hrušky, jablka, hroznové víno, ananas, granátové jablko, meloun atd. Ze zeleniny např. mrkev, rajčata, okurku, kápije, vařený brambor, pórek, cibuli atd. Mají také rádi fíky, datle, různé ořechy, semínka slunečnice, dýně. Nutno zdůraznit že tyto opičky jsou z 30-60% hmyzožravé, takže u nás dostávají dle možností cvrčky, červy, moučné červy, sarančata, šváby, larvy zlatohlávků, občas jim dáváme holátka myší. Skladbu stravy je třeba stále a stále doplňovat. Naše opičky dostávají také vařenou rýži, nudle, vajíčko natvrdo, vařené kuřecí maso, kuřecí žaludky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Patková monkeyrescue.org

Autorem od: 04.03.2014

Podobné články

Může vás také zajímat