Aktuálně: 5 049 inzerátů173 395 diskuzních příspěvků17 740 uživatelů

Jakého pejska si pořídit?

Jakého pejska si pořídit?
Jana Ž 26.03.2007, 21:49
4 528 2 minuty čtení

Kritérií může být mnoho, ale já uvádím jen ty nejdůležitější. Obecně tedy platí, že:

Krátkosrstá plemena, jako je např. dobrman, nebo boxer, nemohou být celoročně (v zimě v létě a ve dne v noci) držena venku (možné je to jen tehdy, je-li k dispozici chovatelské zařízení-psinec).

Dlouhosrstá plemena, jako je např. maltézáček, nebo lhasa apso, budou vyžadovat už odmala (kvůli zvyku) pravidelné česání, což zabere určitý čas.

Velká obří plemena, jako je např. svatobernadský pes, nebo německá doga, budou potřebovat nejen dost prostoru, ale a to především – dostatek kvalitní potravy, aby byl od mládí zabezpečen jejich zdárný vývoj a růst.

Plemena, jejichž srst vyžaduje určitou úpravu, musejí být upravena stále, i když se s nimi nejde na výstavu, neboť jinak ztrácejí na typičnosti; úprava, zvláště některých plemen, není snadná, proto je třeba se obrátit na někoho, kdo jí ovládá, jenže to většinou stojí nějáké peníze.

Jakého pejska si pořídit? Foto: Lenka Krejčová

Plemena, která potřebují hodně pohybu, jako jsou chrti,musejí k němu dostat příležitost; chodí-li se s takovým chrtem trénovat na dostihovou dráhu, stojí to nejen čas, ale i peníze.

Plemena vyloženě lovecká, jako jsou někteří ohaři a honiči, musejí mít příležitost dostat se co nejčastěji do honitby, což ne-li nic jiného, znamená opět čas.

Plemena s krátkými končetinami, jako jsou jezevčíci nebo nízkonozí teriéři, by neměla příliš chodit po schodech (vzhledem ke stavbě těla je to pro ně nadměrná námaha), takže patří jen tam kde k tomu nebudou nucena.

Plemena od přírody velice ostrá, jako je např. kavkazský pastevecký pes, potřebují bezpodmínečně, a to již od útlého mládí, naprosto důsledné vedení. Takoví psi vůbec nepatří do rukou začátečníků, lidí nezkušených, či nedůsledných.

Plemena velká s mimořádným fyzickým fondem, jako je irský vlkodav nebo mastif, by měla být vždy jen v rukou těch lidí, kteří je fyzický zvládnou za jakýchkoli okolností.

A nejdůležitější je vědět, co s novým kamarádem budeme podnikat např. sportovní kynologii, agility, nebo budeme lovit, nebo je to jen kamarád do bytu a na kratší procházky.

Ukázka agility Ukázka agility Foto: Lenka Krejčová

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jana Ž

Autorem od: 29.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat