Aktuálně: 4 939 inzerátů174 321 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Chcete pomoct ježkům? Postavte jim ježkovník

Chcete pomoct ježkům? Postavte jim ježkovník
Ing. Zbyněk Pokorný 20.10.2015, 19:00
10 630 3 minuty čtení

V dřívějších dobách měli volně žijící ježci v zahradách dostatek možností pro úkryt. Naprosto jim postačila hromada dříví, balíkovaná sláma ve stodole, hromádka shrabaného listí či zahradní kompost. V dnešní době, kdy se lidé snaží udržovat svoje okrasné zahrady uklízené, mají ježci značné problémy a jejich stavy klesají. Přitom stačí málo, například hromada větví a listí, kterou na podzim nespálíme.

Postup výroby ježkovníků

Další možností je vybudovat ježkům umělý úkryt. Výrobu zvládne každý, i méně zručný člověk. Naprosto postačí dřevěná bedýnky o rozměrech 40x50 centimetrů a výšce 30 centimetrů. Bedýnku vyplníme senem a suchým popadaným listím. Do jednoho boku vyřízneme vstupní otvor a do protilehlé stěny zabudujeme větrací trubku, která bude vyvedena nad zem a zakryta například lupením nebo kousky dřeva atd.

Kam úkryt umístit?

Ježčí úkryt zahrabeme z půlky pod zem a jeho druhá půlka bude nad zemí (viz. nákres). Nejvhodnější je umístění do klidné části zahrady, nejlépe pod keře nebo stromy. Brzy na jaře je vhodné ježčí boudu vyčistit, ale nejprve se přesvědčte, že není osídlena, protože v ní již mohou být ježčí mláďata! V takto vybudované boudičce mohou ježci bydlet i několik let. Nalákat je lze například syrovým masem nebo psími a kočičími granulemi, postačí ale i miska s vodou před vchodem.

Ježčí úkryt je z části zapuštěn do země a druhá, vnější část, je zakryta hromadou listí Ježčí úkryt je z části zapuštěn do země a druhá, vnější část, je zakryta hromadou listí

Komu bude sloužit?

V České republice se běžně vyskytuje ježek západní a ježek východní. Samice přivádí na svět mláďata 1x nebo 2x do roka a jejich vrhy jsou poměrně početné (8-10 mláďat). Zimní období ježci přespávají, upadají do tzv. hibernace (snížená aktivita). Aby tento ježkovník posloužil i jako zimní úkryt, je nutné zapustit jej celý pod zem a zasypat hromadou listí. Ježkovník může přes zimu dobře posloužit jako úkryt i pro jiné druhy živočichů.

Proč mít na zahradě ježka?

Hlavní složkou potravy ježků je hmyz, požírají takové druhy hmyzu, které ptáci nebo jiný hmyzožraví živočichové neloví. Dále konzumují s oblibou slimáky a žížaly a to ve velkém množství. Uvádí se, že každý ježek spořádá denně tolik potravy, kolik sám váží. Strach z toho, že bude ježek požírat ovoce je neopodstatněný. Sice jim zcela nepohrdá, ale slouží spíše jako zpestření jídelníčku.

Ježčí rodinka v umělém zahradním úkrytu

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat