Aktuálně: 5 028 inzerátů173 637 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Ovce a lišky

Ovce a lišky
Ing. Zbyněk Pokorný 12.11.2017, 15:30
5 334 4 minuty čtení

Že dokáží lišky napáchat značné škody v chovech ovcí, to už se ví dlouhá léta. Většinou přicházely takové zprávy ze zemí od naší vlasti hodně vzdálených, například z Nového Zélandu. Ovšem nedávno se ozval jeden maďarský chovatel, který tvrdil, že mu lišky zlikvidovali v krátké době dokonce šestnáct jehňat. Dokáže takovou spoušť vůbec liška napáchat? Odpověď je jednoduchá: ano dokáže. Zmíněný chovatel z Maďarska viděl na vlastní oči, jak liška odtahuje jehně pryč z výběhu.

Dnes už jsou podobné případy známy i z České republiky. Jednomu z tuzemských chovatelů porodila ovce na pastvině dvě jehňata. Pyšné matce ale nevydržela radost dlouho. Na druhý den chodila zmateně po výběhu sama. Důkladnou kontrolou celého velkého chovu zjistil majitel dokonce čtyři chybějící kusy jehňat. Chovatel dlouho neváhal s určením predátora. V zimě pozoroval ve sněhu stopy lišek.

Nevýhodou v tomto směru je termín bahnění, které probíhá v jarních měsících dubnu a květnu. Zrovna v této době mají přemnožené lišky liščata. Ta kojí mlékem pouze první tři týdny. Poté už svému potomstvu obstarávají maso lovem. Nejhorší je období, kdy liška učí svá štěňata lovit, pak si troufne i na starší jehně. Často se neostýchají a loví i za bílého dne v pravé poledne. Vynikající čich jim na dálku říká, kde je placenta z čerstvého porodu. Není ani výjimkou, kdy loví liška spolu s lišákem ve dvojici. V takových případech si troufají i na starší jehňata. Počíhat si na mazanou lišku je velmi náročné z hlediska času. Že šlo o lišky, a ne třeba o toulavé psy, usvědčil českého chovatele také typicky liščí trus. Ten bývá zakončen špičkou a může být zbarven celo bíle. Pokud liška pozřela jehně, bezpečně napoví přítomnost vlny v trusu. Co teď?

Chytit lišku do pasti se pomalu rovná výhře ve sportce. Je velice mazaná a různé sklopce a železce zafungují jen velmi zřídka. I zkušený myslivec určitě spočítá případy ulovení lišky do pasti na prstech jedné ruky. Chovatel, kterému lišky natropily paseku, nastražil železa na různá místa. Aby zničil lidský pach, uložil pod každé kotouč ovčího hnoje. Do želez nalíčil „voňavé pochoutky“: vnitřnosti i placentu. Přesto neulovil žádnou lišku. Současnému stavu přemnožení lišek, trochu paradoxně pomohlo vymýcení vztekliny, která jejich stavy aspoň částečně korigovala.

Jako jedinou účinnou metodou jak se lišek ve vašem rajónu zbavit, je oslovit myslivce a umožnit jim přístup na váš pozemek. Snad budou ochotni dlouhé hodiny čekat a to především v noci, než škodná přijde. Přítomnost lišek tedy v žádném případě nepodceňujte. Nebezpečí hrozí obzvlášť při bahnění na pastvě a v blízkosti lesa. Kdo má možnost po porodu aspoň na noc ovci s jehňaty nějakou dobu zavírat, má vyhráno. Někteří chovatelé, mají spolu s ovcemi na pastvě psi. Existují i velká plemena, která si s ovcemi rozumí a jehňatům neublíží. Lišky ani jiní predátoři pak nemají šanci. Dobré zkušenosti jsou například s plemeny psů slovenský čuvač nebo tibetská doga. Pokud je pes na ovce zvyklí od mala, může se jednat téměř o každé plemeno.

Zkušenosti chovatelů se ale dost různí. Jiný větší český chovatel ovcí tvrdí, že s liškami neměl nikdy problém. Údajně dokáže matka jehňata uchránit. Co chovatel to jiná zkušenost. Ovšem může se i stát, že chovatel nemusí o řádění lišek ve svém revíru vědět. Ovce porodí nejčastěji večer nebo v noci na pastvě 2-3 jehňata a ráno se prochází po výběhu pouze s jedním mládětem. Chovatel si může maximálně říct, že je to zvláštní, když se mu u ovce zdálo velké břicho, ale nemusí tomu přikládat velkou váhu a skutečnou pravdu, se také nikdy dozvědět.

Čerstvě narozené jehně je nejzranitelnější

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat