Aktuálně: 5 088 inzerátů172 512 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Border kolie – nejinteligentnější plemeno

Border kolie – nejinteligentnější plemeno
Ing. Zbyněk Pokorný 21.03.2021, 17:00
1 455 9 minut čtení

Historie border kolie

Jako první dovedli své pastevecké psy na území Anglie staří Římané a dobyvatelé ze Skándinávie. Tito ovčáčtí psi sehráli u vzniku border kolie významnou roli. U hranic Skotska a Anglie byl objeven pes, jenž byl pojmenován Working Colley. Tomu dali vznik skandinávští sobí psi, staroněmečtí kuli a římští pracovní psi. Předpokládá se, že do vývoje promluvila i plemena, jako pointr, špringršpaněl a setr. Jde sice o lovecká plemena, ale border kolie od nich převzala strnulý postoj s plíživým pohybem a v neposlední řadě fixování zrakem. Některé prameny uvádí, že v krvi borderky kolují i geny nejrychlejšího chrta Greyhounda, po kterém měla podědit vytrvalost a rychlost. Neoddiskutovatelná je i příbuznost s sheltie, stejně jako australského ovčáka, kterému jsou borderky dost podobné. Dle vyobrazení ovčáckých psů z osmnáctého století, lze usoudit, že border kolie existují už déle než tři sta let. Obrazy vznikly na hranicích mezi Anglii a Skotskem. Tato oblast dala vznik více plemenům, ovšem border kolie je tam v největším počtu k vidění dodnes. Ovčáckých psů bylo mnoho a pastevci se snažili o jejich zdokonalení, aby si ušetřili práci. Jak vzniklo pojmenování Border kolie? Collie je pojmenování, jenž se pro ovčácké psy využívá po staletí. Colley se říkalo ovcím s černou hlavou a toto pojmenování bylo mírně upraveno a převedeno i na toto psí plemeno. Border označuje část hraničního území Skotska a Anglie. Celý název plemene Border kolie vznikl už při první světové válce. Jako právoplatné plemeno byla Border kolie nejdříve v Austrálii a to roku 1933. Do Anglie se první psi z Austrálie dostali teprve roku 1986. Jednalo už se o exteriérově propracovaná a líbivá zvířata. Jedinci pocházející z Austrálie postrádali pro borderky tak typický nízký chod. První objevení border kolie na území České republiky není přesně datováno. Snad to mohlo být už během druhé světové války, kdy ji měl z Anglie dovézt jeden z vojáků. Jestli ale šlo opravdu o borderku nejde jistě tvrdit. Další dovoz se datuje do roku 1973, ale kromě tohoto roku se o dovozu nic konkrétního neví. Stoprocentní dovoz proběhl až v roce 1993, kdy chovatel Filip Novák dovezl z Anglie více štěňat. První odchov se povedl roku 1994 manželům Grygarovým. Plemeno se dostávalo do povědomí stále více lidem. Opravdový rozmach zažily borderky na konci dvacátého století a to v celé Evropě, ale nejvíce ve Velké Británii.

Border kolie - pastevecký pes

Každý zástupce tohoto plemene má předpoklady pro pasení, ale ne každý musí být vynikající. Očekávat, že po vpuštění mezi ovce bude hned skvěle pracovat, je naivní. Bude potřeba tréninku. Kdy s ním začít, je předmětem velké diskuze. Někdo je zastáncem teorie: čím dříve, tím lépe, zatímco někdo doporučují učit až odrostlejší štěňata. Jak už to tak bývá, pravda bude někde uprostřed. S ovcemi je seznámíme brzy, ale s prací začínáme až později. Pro začátek je lepší vyhnout se setkáním s agresivními berani nebo dominantními ovcemi. Mladý pes by získal ostych hned na začátku učení. Nemějte zprvu na zvíře velké nároky, potřebuje se seznámit a rozkoukat. Cvičit u ovcí začínáme mezi deseti až dvanácti měsíci. Pes tohoto stáří ještě nedokáže zvládat celodenní práci u stáda. Je to pro něj náročné po fyzické, ale i psychické stránce. Přetížení borderek vede k jejich roztěkanosti. Abychom vychovali kvalitního ovčáka, budou potřeba časté návštěvy ovcí. Optimální je začínat s menším počtem krotkých ovcí. Borderky se učí ovce nahánět, přihánět, obíhat z pravé a levé strany, zahánět. Jako poslední se učí oddělovat jednotlivé ovce od stáda. Povel vydává chovatel většinou hvízdnutím. O jaký povel se jedná určuje délka a počet hvizdu. Velká stáda si vyžadují dva psy. Široká veřejnost o border koliích zprvu moc nevěděla. Neskutečně je ale proslavila britská televize, která začala na obrazovkách přenášet ovčácké soutěže. V nich neměly borderky konkurenci. V Anglii jsou tyto soutěže velmi populární a koná se jich kolem dvou stovek ročně. Její práce se stádem je oproti jiným plemenům zcela typická. Borderky jako jediné pracují zcela potichu, a ovce ovládají pohybem a pohledem. Například při zahánění stáda používají plíživý pohyb s hlavou blízko nad zemí. Pohled na ovci je upřený a ta hned ví, čeho se po ní žádá.

Borderky v sobě mají

sportovního ducha

Vlastnosti border kolie

Jde o velice pozorné a všímavé psy, kteří se snaží svému pánu přizpůsobit. Borderky jsou velice aktivní, mající potřebu stále někde skákat, běhat či něco nosit. Jsou ale i pěkně mazané a snaží se všem zalíbit. Border kolie má ráda děti. Ví totiž, že s nimi bude zábava a akčnost. Milují rodinné vycházky, kdy jsou všichni pohromadě. Borderky patří k nejpracovitějším psím plemenům, jsou chytré a učenlivé se snadnou ovladatelností. Při chovu více zvířecích druhů na jednom dvorku, mají borderky skolny tato zvířata shánět do stáda. To se nemusí některým domácím zvířatům (např. kočkám) líbit. Borderky jsou velice akční. Budoucí majitelé na to musí myslet a brát svého čtyřnohého kamaráda všude sebou a podnikat s ním velké vycházky do přírody. Borderky v sobě mají sportovního ducha a to samé vyžadují po svém pánovi. V opačném případě nemá cenu toto plemeno pořizovat, zklamání by bylo na obou stranách. Jsou vytrvalé, obratné a velmi rychlé. Z těchto důvodů se borderky nehodí na malou zahradu. Respektive tam mohou být, za předpokladu každodenních vycházek. Její chov je bezproblémový a zvládne jej i začátečník, pokud se smíří s velkými pohybovými nároky.

Border kolie má tendenci se fixovat na jednoho člověka. Ostatní členy rodiny toleruje a občas i poslechne, ale za každé situace ví, kdo je její skutečný pán. Kdo má možnost, může se věnovat některé ze psích soutěží. Borderky jsou výborné ve skocích a překonávání překážek (agility). Vhodný je také Dog Dancing – tanec se psy. Jejich zrak je vynikající a jsou tak schopné reagovat i na větší vzdálenost na grimasy v obličeji. Borderky najdou využití v mnoha sportovních odvětvích. Border kolie se musí učit formou hry, nemají rádi nátlak. Co však nelze od tohoto plemene očekávat, je obrana majetku a lovecké činnosti. Nepřekonatelnou doménou border kolie je její poslušnost. V Anglii se pořádá největší výstava psů na světě, nesoucí název Cruftova výstava. Jednou soutěžní kategorii je právě zkouška poslušnosti. Border kolie vyhrávají až z 90 %. Zvažuje se proto, že pro borderky bude určena zvláštní kategorie a pro zbytek plemen další samostatná kategorie, aby se i ostatní plemena dostala do povědomí. Border kolie se nesmí nudit, vedlo by to k jejímu znervóznění, otrávení a časem se stává destruktivní. Nudící se jedinec vrhne všechnu aktivitu do nepřetržitého štěkání, ničení věcí nebo i sebepoškozování. Rozhodně se nespokojí s víkendovými vycházkami s tím, že přes týden se musí zabavit sama. Pro život ve městech se moc nehodí, potřebuje hodně volného pohybu. Border kolie je nejinteligentnější a nejrychleji se učící psí plemeno.

Nemoci border kolie

Border kolie nevyžadují žádnou zvýšenou péči o jejich zevnějšek. Zpravidla stačí jednou za čas překartáčovat srst a zkontrolovat jejich uši a drápy. Doporučují se ale některá veterinářská vyšetření, aby chovatel věděl, jak je na tom jeho svěřenec po zdravotní stránce. Jako téměř u všech středních plemen hrozí i zde dysplazie kyčelního kloubu nebo onemocnění očí (progresivní atrofie sítnice). S druhým jmenovaným onemocněním nelze nic dělat, jde o dědičnou záležitost. Další oční vadou je onemocnění Collie Eye anomaly, známé spíše pod zkratkou CEA. Intenzita postižení může být různá. Při zjištění jedné z těchto dvou očních nemocí, nesmí být zvíře zařazeno do chovu. Border kolii se nemusí vyhýbat ani epileptické záchvaty nebo dědičná neuropatie. Jde o celkové selhání imunity. Border kolie patří k plemenům, u kterých byla zaznamenána mutace v genu MDR 1. Jde o přecitlivělou reakci na některá léčiva a může se jednat i o přípravky na odčervení. Aby byl tento gen přenesen na potomstvo, musí jej mít oba dva z rodičů, nestačí pouze jeden. Proto lze při koupi vyžadovat vyšetření rodičů na toto postižení.

Border kolie - pes mající ladné rysy, vykazující neustálý půvab. Toto plemeno lze doporučit všem zájemcům, kteří mají sportovního ducha a dostatek volného času. Vyšlechtěno bylo několik barevných variant, ze kterých si dokáže vybrat každý zájemce. Podle standardu nesmí u žádné barevné variety převládat bílé zbarvení.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat