Aktuálně: 5 021 inzerátů173 558 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Otrava papoušků těžkými kovy

Otrava papoušků těžkými kovy
Ing. Zbyněk Pokorný 11.01.2016, 18:30
5 655 4 minuty čtení

Papoušci jsou velice aktivní a zvědaví ptáci. Vše neznámé musí okamžitě prozkoumat. Bohužel nejednou stály papouška tyto vlastnosti život. V bytě si všimnete okousané květiny, uvidíte vašeho papouška, jak si hraje s víčkem od jedovatého saponátu atd. To bohužel není nic neobvyklého. V takovém případě se ale několik následujících dnů musíte mít na pozoru, zda nedochází u vašeho opeřeného mazlíčka ke změnám chování. Pokud ano, pospěšte ke specializovanému veterinárnímu lékaři.

Otravy těžkými kovy, ke kterým rovněž dochází, si popíšeme na dvou skutečných příkladech z praxe.

„Rentgen odhalil v zažívacím traktu kousky drátků,

článek řetízků a dokonce i malé šroubky“

V prvním případě se jednalo o samce kakadu bílého. U papouška došlo ke snížení příjmu krmiva, zvracení a navíc se dostavil průjem. Jasná známka, že s mladým samcem není něco v pořádku. Majitelé vyhledali veterináře, který naordinoval kakaduovi antibiotika. Ty ale ke zlepšení stavu nevedly. Kakadu byl podroben hlubšímu vyšetření. Rentgen odhalil v zažívacím traktu kousky drátků, článek řetízků a dokonce i malé šroubky! Rozbor krve ukázal jedenáctinásobný obsah zinku, než je normál. S tím souviselo silné poškození jater a slinivky břišní. Specializovaný veterinář nasadil léky vázající těžké kovy a projímadlo. Brzy se stav papouška posunul k lepšímu. Chovatelé našli v trusu různé plastové úlomky. Ty rentgen nedokázal zachytit. Ovšem zmíněné kovové předměty z papouška ne a ne vyjít. Druhý rentgen po týdnu, také přítomnost těchto kovových tělísek opět potvrdil. Bylo nutné zkusit ještě něco jiného. Jako poslední možnost přicházel v úvahu operativní zákrok. Ten proběhl bez problémů a kakadu bílý se úspěšně uzdravil.

Druhý případ si budeme demonstrovat na papouškovi senegalském. Majitelé z něj byli nešťastní. Byl profláknutý tím, že s oblibou konzumuje cizí předměty. Ať už to byly smotky vaty nebo i vlastní peří. Logicky docházelo ke zvracení, ale i jiným zdravotním problémům. Vždy se z toho dokázal papoušek dostat bez lékařské pomoci. Ovšem jednou si povšimli majitelé silného nechutenství. Provedený rentgen stanovil přítomnost malých kovových útvarů. Chovatel usoudil, že zřejmě půjde o úlomky pozinkovaného drátu, které senegalec oždiboval během opravy voliéry. Laboratorní vyšetření vše jenom potvrdilo – otrava zinkem. Stejně jako v prvním případě bylo nasazeno projímadlo a léky. Za týden udělal veterinář druhý rentgen. V žaludku už nebyla přítomnost kousků drátku potvrzena. Celý proces léčení, byl tímto ukončen. Ovšem ne na dlouho. Po nějaké době se majitel papouška senegalského do ordinace vrátil. Důvod byl stejný, akorát nyní se jednalo o zoubky od zipu. Léčba probíhala identicky jako v prvním případě a mohla být po necelém týdnu ukončena. Ovšem tentokrát bohužel nedošlo k vypuzení všech kovových částic zipu. Zdravotní stav senegalce se rapidně zhoršil. Léčba stejným způsobem jako dříve už tentokrát nezabrala. Papoušek senegalský po pár dnech uhynul, když mu přestala pracovat slinivka břišní.

Bohužel veterináři potvrzují, že otrava těžkými kovy není v chovu papoušků ničím neobvyklým. Nejvíce postihuje mladé kusy, které v sobě mají ještě víc zakódováno vše prozkoumat. Pokud nezabere léčba a cizí předměty nejsou z těla papouška vyloučeny zvracením nebo kálením, způsobí mnohdy otravu těžkými kovy – nejčastěji olovem nebo zinkem. Zřídkakdy se setkáme s otravou rtutí. Ta může být obsažena i v semenech, ošetřených proti škůdcům.

Říká se to lehko, ale vyvarujte svého papouška hrátkám s kovovými předměty (mince, zipy, drátky, objímky žárovek apod.). Dokonce ikdyž si koupíte zcela novou klec, nemáte vyhráno. K povrchové úpravě se používá zinek. Ten je při překročení hranice 800 ppm smrtelný. Těžké kovy se v každé domácnosti vyskytují také v linoleu, barvách a dokonce i v glazované keramice. Nebezpečný je i sběr zeleného krmiva kolem rušných komunikací.

U domácích mazlíčků dochází k otravě těžkými kovy nejčastěji

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat