Aktuálně: 5 592 inzerátů168 268 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Koupání holubů

Koupání holubů
Miroslav Matula 29.01.2014, 16:00
4 335 2 minuty čtení

Koupání je dobré dopřát holubům v létě alespoň dvakrát týdně, v zimě stačí jednou za týden. Holubi se koupáním zbavují nejen nečistot, ale i nepříjemných parazitů v peří. Vodu po koupání musíme odstranit, nenechat holuby tuto znečištěnou vodu pít.

V uzavřeném chovu holubů již přichází ke slovu věda, tam si příroda moc pomoci sama nedokáže. Jsou i názory, že holubi sami úmyslně předávají bacily celému hejnu, sami se vakcinují pomocí vody. Provádí to tak, že jakmile mají možnost se koupat v čisté vodě, tak se koupou, a úmyslně do vody i kálí. Pokud je voda velmi znečištěná, tak se v ní už nekoupou, ale pořád ji pijí. Možná na tom něco bude, příroda si umí poradit, tak proto je vhodné okyselení vody, nebo vodu obohacujeme solí, nebo speciálními šampony pro holuby, abychom ty předávané bacily oslabili, a pomohli tak holubům, aby si stihli vytvořit správné protilátky. Další možností je občas, asi jednou měsíčně, přidat několik kapek hypermanganu (do slabě narůžovělého zbarvení). Pro předcházení nemocí přidáváme Cholesol, a to v dávkování podle návodu, já používám Acidomid, nebo ocet. Ale kvalitní ocet se dostane na cenu Acidomidu, takže je jasné, co je vhodnější. A acidomid je obohacený o další významné látky.

Ke koupání je vhodná vanička 40 krát 40 cm, o výšce 10 centimetrů, nemusíme ji plnit po okraj, stačí jen do poloviny. Koupání je vhodné spíše mimo holubník, aby jsme zamezili zvýšené vlhkosti v holubníku. Před samotným koupáním je vhodné holuby nakrmit a nechat napít čisté vody, aby nepili znečištěnou vodu z vaničky.

Koupání holubů

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Miroslav Matula

Autorem od: 20.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat