Aratinga oranžovočelý

Aratinga canicularis

Výskyt: Mexiko, Kostarika
Velikost: 24 cm
Hmotnost: 70-75 g
Kroužek: 5 mm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 23 dnů
Potrava: Semena, bobule, ovoce a zelenina
velikost písma:  A A A
16.09.2013     Autor: Roman Strouhal     19772 zobrazení     0 komentářů

Vzhled

Samec je celkově zelený, čelo až po uzdičku má oranžové, přední část temene tmavě modré, hrdlo a prsa bledě olivové. Břicho, spodní krovky ocasní a spodní krovky křídelní jsou zeleně žluté, vnější letky ruční zelené, na špici modré, vnější letky loketní modré. Ocasní péra má zelená, zespodu špinavě olivově žlutá, nahé okruží oka tmavě oranžově žluté, zobák rohový, duhovka bledě žlutá, běhák šedavě hnědý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata jsou podobná dospělým ale oranžový čelní pásek mají užší a duhovku hnědou.

Rozšíření

Západní Mexiko, jižní a západní Kostarika.

1. Aratinga oranžovočelý středoamerický
Aratinga canicularis canicularis
Velikost: 24 cm
Rozšíření: podél pobřežních svahů Pacifiku Střední Ameriky od Chiapas, jihozápadní Mexiko, jižně po západní Kostariku.

2. Aratinga oranžovočelý jižní
Aratinga canicularis eburnirostrum
Velikost: 24 cm
Podobný subsp. canicularis ale čelní oranžový proužek má užší, celkové zbarvení zelenější a méně žluté. Strany spodní čelisti zobáku mají u kořene hnědavé skvrny.
Rozšíření : jihozápadní Mexiko, od východního Michoacánu jižně po Guerrero a Oaxaca.

3. Aratinga oranžovočelý západní
Aratinga canicularis clarae
Velikost: 24 cm. Podobný subsp. eburnirostrum ale oranžový čelní proužek má rozšířen po oči a uzdičku. Spodní část hrdla má zelenější, poněkud tmavší, spíše tmavě olivové, strany spodní čelisti zobáku jako u subsp. eburnirostrum.
Rozšíření: západní Mexiko, od Sinaloa jižně po Colima, ve vnitrozemí po západní Durango a střední Michoacán.

Život v přírodě

Aratinga oranžovočelý je velmi podobný aratingovi zlatočelému. Zásadním rozlišujícím znakem mezi oběma druhy je zbarvení zobáku. Aratinga zlatočelý má zobák černý, aratinga oranžovočelý rohový. Ve své domovině je aratinga oranžovočelý poměrně značně rozšířen a obývá různý biotop. Žije na pokrajích lesů, podél řek i v otevřené krajině, kde jsou vysoké křoviny a skupiny stromů. Byl pozorován v blízkosti vysokých kaktusů. Nejrozšířenější je ve státě Colima.V Oaxaca byl spatřen v lesních prostorech až do nadm. výšky 1300 m, v Hondurasu až do 1500 m vysoko. Mimo dobu hnízdění se tito aratingové sdružují i s jinými druhy do velkých hejn a potulují se krajem. Živí se semeny, bobulemi a zelenou potravou. Často vyhledávají fíkovníky, plody různých stromů (mango, kokosové ořechy), květy stromů, hmyz a jeho larvy. Velice rádi zalétávají na obilní a kukuřičné plantáže i do ovocných sadů.

Aratinga oranžovočelýNázvy ve světě

Latinsky: Eupsittula canicularis, Anglicky: Orange-fronted Parakeet, Německy: Elfenbeinsittich, Dánsky: Elfenbensparakit, Španělsky: Aratinga Frentinaranja, Finsky: termiittiaratti, Francouzsky: Conure à front rouge, Italsky: Conuro frontearancio, Japonsky: mekishikoinko, Japonsky 2: メキシコインコ, Holandsky: Ivooraratinga, Norsky: Oransjepanneparakitt, Polsky: konura pomaranczowoczelna, Rusky: Оранжеволобая аратинга, Slovensky: klinochvost malý, Švédsky: Elfenbensparakit, Čínsky: 橙额鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.