Aktuálně: 4 504 inzerátů179 106 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Aratinga kaktusový

Aratinga cactorum

Aratinga kaktusový

Aratinga cactorum

Aratinga kaktusový

  • Výskyt: Brazílie
  • Velikost: 25 cm
  • Hmotnost: 75-90 g
  • Kroužek: 5 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 25 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: Kolem 20 000 Kč/ks
Aratinga kaktusový
Kam se řadí?

Aratinga kaktusový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Aratinga - aratinga
Aratinga kaktusový
Kde žije?

Aratinga kaktusový

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.09.2013, 22:00
13 658 2 minuty čtení

Popis

Aratinga kaktusový dorůstá v dospělosti délky kolem 25 cm a dosahuje hmotnosti v rozmezí 75 - 90 g. Hlavu má tento druh zelenou s mírným nádechem hnědé u kořeně zobáku, oči jsou oranžové s bílou lysinkou kolem nich, zobák má šedohnědou barvu. Hrdlo je zbarveno hnědě a břicho žlutě, křídla zeleně. V ocasu se střídá zelené a hnědé zbarvení. Končetiny mají barvu šedou.

Poddruhy

Aratinga cactorum cactorum
Aratinga cactorum caixana

Život v přírodě

Domovinou aratingy kaktusového je Brazílie, konkrétně její polopouště, křoviny, savany a přírodu, kde jsou pouze nízké stromy a keře. Vyskytují se v párech nebo mimo dobu hnízdění v hejnech kolem 20 jedinců. V přírodě se živí semeny, plody, bobulemi, ořechy, květy a pupeny.

Chov

K chovu tohoto druhu by se měli odhodlat pouze zkušení chovatelé. Aratinga kaktusový je hlasitý a poměrně plachý, při dobré péči se dožije až 35 let. Minimální délka voliéry určené k chovu by měla být 2 metry. Pro hnízdění se doporučují budky o rozměrech 20 x 20 x 35 cm. Samice snese 4 - 6 vajec (vejce má rozměr 25,5 x 19,5 mm), které poté sama zahřívá 25 dnů. Mláďata krmí oba rodiče dalších 7 týdnů. Mimo dobu hnízdění mohou být drženi i s jinými mírumilovnými druhy papoušků.

Krmivo

V zajetí má aratinga kaktusový dostávat rozmanité ovoce, jako jablka, hrušky, pomeranče, banány, granátová jablka, ovoce by mělo tvořit zhruba 30 % krmné dávky. Dalších 20 % má obstarat zelenina a zelené krmení, jako mrkev, celer, zelené fazole a hrách v luscích, listy mangoldu, hlávkového salátu, pampelišky, ptačince prostředního. Druhou polovinu denní dávky má tvořit směs různých semen - proso, oves, pohanka a trochu konopí, namočená či naklíčená semena slunečnice, vařené fazole a luštěniny, vařená kukuřice, pouze v malém množství také tvrdý sýr.

Názvy ve světě

Aratinga kaktusový

Latinsky: Aratinga cactorum, Německy: Kaktussittich, Dánsky: Kaktusparakit, Španělsky: Aratinga Cactácea, Finsky: Kaktusaratti, Francouzsky: Conure des cactus, Italsky: Conuro dei cactus, Japonsky: シャボテンインコ, Holandsky: Cactusparkiet, Norsky: Kaktusparakitt, Polsky: Konura kaktusowa, Portugalsky: Aratinga-vaqueira, Rusky: Кактусовая аратинга, Slovensky: Klinochvost kaktusový, Švédsky: Kaktusparakit, Čnsky: 仙人掌鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga aztéckýAratinga červenolícíAratinga dlouhoocasýAratinga hnědohrdlýAratinga jendajAratinga kropenatýAratinga kubánskýAratinga oranžovočelýAratinga rudočelýAratinga skvrnitý

Podělte se s námi o názor na tento text →