Aktuálně: 4 383 inzerátů184 542 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Aratinga rudočelý

Aratinga finschi

Aratinga rudočelý

Aratinga finschi

Aratinga rudočelý

  • Výskyt: Kostarika, Panama
  • Velikost: 28 cm
  • Hmotnost: 150 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 24 dnů
  • Potrava: Semena, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
  • Cena: 9 000 Kč/pár
Aratinga rudočelý
Kam se řadí?

Aratinga rudočelý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Aratinga - aratinga
Aratinga rudočelý
Kde žije?

Aratinga rudočelý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.09.2013, 08:46
13 825 2 minuty čtení

Vzhled

Samec je celkově zelený, na spodině bledší a žlutější, čelo a spodní uzdička (jen u zobáku) jsou červené, ohbí křídla, okraj křídla a spodní krovky křídelní červené, často s oranžovým nádechem, velké spodní krovky křídelní žluté, holenní peří červené, spodní strana letek a ocasu olivově žlutá. Nahé okruží oka je krémově bílé, zobák rohový, duhovka oranžová, běhák šedavě hnědý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata mají červené zbarvení na čele v menším rozsahu nebo červená zcela chybí, rovněž spodní krovky křídelní jsou méně červené, velké spodní krovky křídelní špinavě olivové. Ohbí křídla, okraj křídla a holenní peří zelené. Duhovku mají tmavou.

Život v přírodě

Aratinga rudočelý je ve své domovině obecným druhem. V Kostarice žije na území kolem Karibského moře v pohoří tropické a spodní subtropické zóny. Kolem hlavního města San José byl pozorován až do výše 1400 m nadmořské výšky, v západní Panamě až 1600 m vysoko. Jeho biotopem jsou oblasti částečně kultivované, porostlé křovinami (převážně vrbovými) a otevřené lesy. K večeru se ptáci slétávají na místa, kde nocují. Odtud pak v ranních hodinách odlétají za potravou. Živý se různými plody, bobulemi, semeny a jinou rostlinou potravou.

Krmení

Aratinga rudočelý má být krmen drobnější slunečnicí, senegalským prosem, jablky a piškoty. K dispozici mají mít mrkev, která může ovlivňovat červené opeření mladých na čele, jinak ho mají zelené.

Názvy ve světě

Aratinga rudočelý

Latinsky: Aratinga finschi, Anglicky: Crimson-fronted Parakeet, Dánsky: Mellemamerikansk Aratinga, Finsky: costaricanaratti, Francouzsky: Conure de Finsch, Holandsky: Finsch' Aratinga, Italsky: Conuro di Finsch, Japonsky: akabitaimekishikoinko, Japonsky 2: アカビタイメキシコインコ, Norsky: Karminpanneparakitt, Německy: Veraguasittich, Polsky: konura czerwonoczelna, Rusky: Аратинга Финша, Slovensky: klinochvost kostarický, Čínsky: 绯额鹦哥, Španělsky: Aratinga de Finsch, Švédsky: Finschparakit

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga aztéckýAratinga červenolícíAratinga dlouhoocasýAratinga hnědohrdlýAratinga jendajAratinga kaktusovýAratinga kropenatýAratinga kubánskýAratinga oranžovočelýAratinga skvrnitý

Podělte se s námi o názor na tento text →