Aktuálně: 4 388 inzerátů184 673 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Aratinga kubánský

Aratinga euops

Aratinga kubánský

Aratinga euops

Aratinga kubánský

  • Výskyt: Kuba
  • Velikost: 26 cm
  • Hmotnost: 90 g
  • Kroužek: 5,5 mm
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubační doba: 22-24 dnů
  • Potrava: Semena, ovoce, zelenina, zelené krmení
  • Cena: 100 000 Kč/pár
Aratinga kubánský
Kam se řadí?

Aratinga kubánský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Aratinga - aratinga
Aratinga kubánský
Kde žije?

Aratinga kubánský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Roman Strouhal 16.09.2013, 07:55
18 127 2 minuty čtení

Popis

Samec je celkově zelený, na spodině bledší a žlutější, na hlavě, krku a spodní části těla má roztroušené jednotlivá červená péra. Ohbí křídla a holenní peří má občas červené, malé spodní krovky křídelní a špičky letek červené, velké spodní krovky křídelní olivově žluté. Spodní strana ocasu a letek je olivově žlutá, běhák hnědý.

Samice je stejně zbarvena jako samec ale je poněkud menší.

Mláďata jsou podobná dospělým ale spodní krovky křídelní mají méně červené, špičky letek žlutavě zelené, duhovku hnědou.

Rozšíření

Kuba. Dříve se vyskytoval i na Isla de Pinos.

Život v přírodě

Aratinga kubánský není lesní pták, jak se o něm všeobecně tvrdilo v minulosti. Žije spíše v otevřené krajině. V letech 1941 - 43 byl ještě docela hojným druhem v pahorkatých oblastech regionu Trininadu, zejména u města Cienfuegos a v kopcovitých lesních oblastech Guantánamo. Po padesáti letech, tj. v roce 1993-94 vedl na Kubě expedici J. Wiley s doprovodem kubánských přírodovědců. Procestovali celý ostrov od východu k západu a zjišťovali současné populace zejména v těch oblastech, kde bylo známo, že žili v minulosti. Navštívili takových míst 15 (12 z nich jsou nyní již v chráněných oblastech). Polním výzkumem bylo zjištěno, že nyní na Kubě žijí populace o 40 - 50 kusech, maximálně stejné množství bylo nalezeno i v jiných lokalitách.
Ptáci hnízdí většinou v dutinách stromů, někdy i odumřelých; v pahorkovité oblasti provincie Villa Clara a Cienfuegos hnízdili ve skalních štěrbinách na příkrém svahu. Občas je můžeme spatřit i u zemědělských kultur.

Aratinga kubánský byl pozorován i ve společnosti amazoňanů kubánských, v jejich blízkosti také hnízdí. Snůšky na Kubě byly nalezeny od května do srpna. Mimo dobu hnízdění migrují za potravou. Hledají-li krmivo nebo sedí-li ve stínu větví, jsou obvykle tiší nebo jen slabě švitoří.
Živý se různými travními semeny, plody a rostlinou potravou. Jejich let je rychlý a hlučný.

Krmení

Slunečnice (nabobtnalou a klíčenou nebrali), semenec, vlašské ořechy, jablka, škvarky z vepřového sádla, syrové sádlo, ptačinec žabinec, třešně a mrkev. Na okus dostávali čerstvé větve. Mají mít také lesknici, proso v klasech a semena různých plevelů.

Názvy ve světě

Aratinga kubánský

Latinsky: Psittacara euops, Anglicky: Cuban Parakeet, Německy: Kubasittich, Dánsky: Cuba-aratinga, Španělsky: Aratinga Cubana, Finsky: kuubanaratti, Francouzsky: Conure de Cuba, Italsky: Conuro di Cuba, Japonsky: hoshimekishikoinko, Japonsky 2: ホシメキシコインコ, Holandsky: Cubaanse Aratinga, Norsky: Kubaparakitt, Polsky: konura kubanska, Rusky: Кубинская аратинга, Slovensky: klinochvost zelený, Švédsky: Kubaparakit, Čínsky: 古巴鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan kubánskýAratinga aztéckýAratinga červenolícíAratinga dlouhoocasýAratinga hnědohrdlýAratinga jendajAratinga kaktusovýAratinga kropenatýAratinga oranžovočelýAratinga rudočelý

Podělte se s námi o názor na tento text →