Křižák obecný

Araneus diadematus

Výskyt: Evropa
Velikost: 17 mm
Délka vývoje: 2 roky
Krmivo: Hmyz
velikost písma:  A A A
24.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3280 zobrazení     5 komentářů

Křižák obecný je jeden z nejznámějších a nejhojnějších pavouků u nás. Délka těla u samic je až 17 milimetrů (hlavohruď u samců 2,5-4,5 mm, u samic 5-6,5 mm velká). Hlavohruď široká, směrem dopředu se zužuje, je pokrytá hustými chloupky, většinou šedavé barvy. Sternum je hnědé. Zadeček je oválný, vpředu nejširší, směrem dozadu se zužuje, bez rohů a hrbolků. V přední části hřbetní strany zadečku jsou charakteristické bílé skvrnky do tvaru kříže (odtud název křižák). Tyto tečky pokračují dále směrem ke konci zadečku.

V České republice je křižák jeden z nejběžnějších pavouků, rozšířený po celém území, nalezen byl i v nadmořské výšce 1200 m n. m.

Křižák obecný není nijak vybíravý a žije na různých biotopech - loukách, zahradách, v parcích, na okrajích lesů apod. Jeho velké kolovité sítě nalézáme na keřích, ale i mezi vegetací na loukách, pasekách apod. Tyto sítě typické pro křižáky, mohou mít v průměru až půl metru! Jako většina křižáků je aktivní v noci a den přečkává někde v pavučinovém úkrytu blízko sítě. Z úkrytu je nataženo tzv. signální vlákno, které křižák kontroluje prvním a druhým párem noh. Jakmile se do sítě uloví nějaký hmyz, křižák vybíhá z úkrytu a kořisti se zmocňuje. Pokud je kořist příliš velká, čeká, až se zaplete do lepivých vláken sítě a poté se ke kořisti přiblíží a ochromí ji svým jedem. Kořist si většinou obalí pavučinovými vlákny a až po čase konzumuje. V noci a u tohoto druhu často i přes den vidíme číhat křižáka ve středu sítě, každou noc také křižák opravuje síť. Dospělí křižáci se objevují od května do června a poté na podzim od září do pozdního podzimu. Páření probíhá tak, že se samec přiblíží k síti samice a předním párem noh začne vibrovat se sítí, podle toho pozná samice, že se jedná o samce a vyleze z úkrytu, následně probíhá páření. Samec je většinou po páření sežrán. Asi měsíc po páření vytváří samice blízko sítě pavučinové hnízdo, ve kterém je kulovitý bílý kokon s několika stovkami vajíček. Samice se o kokon nestará a brzy potom hyne. Mláďata se po vylíhnutí drží pohromadě, až po pár týdnech se rozlézají do okolí. Vývoj tohoto křižáka je dvouletý.

Křižák obecnýNázvy ve světě

Anglicky: Cross Spider, Dánsky: Korsedderkop, Holandsky: Kruisspin, Německy: Gartenkreuzspinne

Foto: http://www.pawsforwildlife.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

18.05.2016, 20:23
Tato práce mi moc pomohla do prezentace. ;-) takže very good :-)
29.03.2016, 18:38
noob
nnob
29.03.2016, 18:37
ujde
14.01.2016, 15:28
Na chov je moc malí
14.01.2016, 15:27
Na chov je moc malí