Mlynařík dlouhoocasý

Aegithalos caudatus

Výskyt: Většina Eurasie
Velikost: 13-15 cm
Hmotnost: 5-11 g
Počet vajec: 8-12 ks
Inkubační doba: 12-13 dnů
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     549 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Mlynařík dlouhoocasý vypadá jako péřový míček s dlouhým ocáskem. Šplhá po koncových větvičkách, větší kořist rozklove a drží ji přitom pevně v drápech. Jeho jemný hlas zní jako „si si si" a „črr". V zimních skupinkách je hlasitý a čilý, na hnízdišti jsou ptáčci tiší a nenápadní.

Prostředí

Mlynařík dlouhoocasý obývá nejčastěji luzní lesy, okraje lesů s křovinami, ovocné zahrady, parky.

Rozmnožování

Zpěv je tichý, cvrčivý a jasný. Na stavbu hnízda potřebují ptáčci 8 až 14 dní. Zvenčí je hnízdo obaleno mechy a lišejníky ze stromu, na němž je zavěšeno, takže je výborně zamaskováno. Visí většinou 3 až 11 metrů nad zemí v místě, kde se kmen rozvětvuje, často ale i níže a mezi hustými větvemi. Uvnitř je vyplňuje až 2000 peříček. Mlynařík dlouhoocasý hnízdí od dubna do června, na 8 až 12 vejcích sedí samička 12 až 13 dní. Někdy jí při sezení na vejcích kouká z hnízda ocásek, jindy se v hnízdě ocásek ohne a zůstává ještě nějakou dobu po vyhnízdění ohnutý. Koncem května a začátkem června mladí ptáci většinou vyhnízdí. Zpočátku spí mladí ptáci stěsnaní do péřového klubíčka nebo těsně u sebe v řadě na větvi. Až v srpnu rodinka přetahuje po okolí, později se větší počet rodin spojuje a tvoří hejnka, v nichž je až 30 mlynaříků.

Mlynařík dlouhoocasýNázvy ve světě

Anglicky: Long-tailed Tit, Finsky: Pyrstötiainen, Francouzsky: Mésange à longe queue, Holandsky: Staartmees, Chorvatsky: Dugorepa sjenica, Islandsky: Skottmeisa, Italsky: Codibugnolo, Maďarsky: Őszapó, Německy: Schwanzmeise

Foto: http://www.trekearth.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.