Tirika bělolící

Brotogeris pyrrhopterus

Výskyt: Peru, Ekvádor
Velikost: 20 cm
Hmotnost: 45-60 g
Kroužek: 6 mm
Počet vajec: 4-5 ks
Inkubační doba: 25-26 dnů
Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
velikost písma:  A A A
24.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1370 zobrazení     0 komentářů

Popis

Tirika rudokřídlý dorůstá v dospělosti délky těla kolem 20 cm a dosahuje hmotnosti v rozmezí 45 - 60 g. Čelo a temeno jsou zbarveny modře, tváře a brada šedobílé. Oči jsou tmavě hnědé, zobák má narůžovělý nádech. Prsa a břicho jsou zelené, ocas zelenomodrý. Končetiny mají barvu hnědorůžovou.

Život v přírodě

Domovinou tohoto druhu je severozápad Peru, západní a jihozápadní Ekvádor, tirika bělolící žije převážně v listnatých lesích, sušších oblastech a navštěvuje i obdělávané půdy a banánové plantáže. Vyskytuje se v hejnech kolem 12 jedinců, ale byla pozorována i hejna o 100 jedincích. Do roku 1970 byl běžným druhem, od té doby se jeho počty snižují. Hnízdní období nastává v přírodě v lednu až březnu.

Chov

Přestože si tirika rudokřídlý snadno uvyká na nové prostředí a svého majitele, je tento aktivní a inteligentní papoušek chován jen velice výjimečně. Budka pro hnízdění má mít rozměry 18 x 18 x 60 cm. Samice snáší 4-5 vajec, ze kterých se mláďata líhnou po 25 - 26 dnech zahřívání. Po vylíhnutí jsou krmena oběma rodiči a budku opouštějí po 6 - 8 týdnech. Při dobré péči se dožívá kolem 15 let.

Krmivo

Stejně jako v přírodě musí i v zajetí být krmná dávka tvořena nejrozmanitějším ovocem. Z našeho sortimentu lze předkládat například jablka, hrušky, dále pak pomeranče banány. Ze zeleniny je vhodná mrkev, celer, hrášek a fazole v luscích. Směs semen může tvořit proso, lesknice, oves, pohanka, konopí, slunečnice.

Tirika bělolícíNázvy ve světě

Latinsky: Brotogeris pyrrhoptera, Anglicky: Grey-cheeked Parakeet, Dánsky: Ildvinget Parakit, Finsky: harmaaposkiaratti, Francouzsky: Toui flamboyant, Holandsky: Vuurvleugelparkiet, Italsky: Parrocchetto alirosse, Japonsky: wataboushimidoriinko, Japonsky 2: ワタボウシミドリインコ, Norsky: Gråkinnparakitt, Německy: Feuerflügelsittich, Polsky: stadniczka siwolica, Rusky: Серощёкий тонкоклювый попугай, Slovensky: tirika sivolíca, Čínsky: 灰颊鹦哥, Španělsky: Catita Macareña, Švédsky: Gråkindad parakit

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.