Jelenec běloocasý

Odocoileus virginianus

Výskyt: Severní a Jižní Amerika, Evropa
Délka těla: 160-198 cm
Hmotnost: 30-70 kg
Březost: 7 měsíců
Počet mláďat: 1-2 ks
Potrava: Býložravec
velikost písma:  A A A
27.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3042 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Jelenec běloocasý dosahuje délky těla 160-198 centimetrů, výška se pohybuje od 89 do 96 centimetrů, ocas má jelenec dlouhý od 15 do 28 centimetrů. Hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje od 30 do 70 kilogramů. V létě je zbarven okrově rudohnědě, v zimě hnědošedě. Břicho a hrdlo má téměř bílé. Nápadný je dvojbarevný dlouhý ocas, který v běhu nosí vzpřímen, i charakteristické paroží samců.

Rozšíření

Původem je jelenec běloocasý ze Severní a Jižní Ameriky a uměle byl vysazen na několika místech Evropy. V České republice žije asi 200 zvířat v oblasti Brd a Podkrkonoší. Stálá větší populace je známa pouze ve Finsku.

Způsob života

Jelencům vyhovuje krajina, kde se střídají lesy s poli a loukami. Říje jelenců probíhá v měsíci listopadu a někdy se protáhne ještě do prosince, samci se během říje ozývají sykavými až hvízdavými, daleko slyšitelnými, zvuky a tvrdě mezi sebou bojují o přízeň samic. Po sedmi měsících březosti rodí samice jedno až dvě mláďata, která jsou na hřbetě a bocích bíle skvrnitá. Stejně jako ostatní parohatá zvěř se jelenci dorozumívají kelkou. Pro pojmenování tohoto druhu se někdy používá slov také jelenec virginský, jelen viržinský nebo jelenec viržinský (vždy se jedná o jeden a tentýž druh).

Jelenec běloocasýNázvy ve světě

Anglicky: White-tailed Deer, Chorvatsky: Bjelorepi jelen, Německy: Weißwedelhirsch, Rumunsky: Cerb de Virginia, Rusky: Belochvostyj oleň, Slovensky: Jeleník bielochvostý

Foto: http://howardcheek.photoshelter.com/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.