Klokánek pižmový

Hypsiprymnodon moschatus

Výskyt: Severovýchodní Queensland
Délka těla: 28-45 cm
Hmotnost: 340-680 g
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1174 zobrazení     0 komentářů

Klokánek pižmový je nejmenší klokan. Pobíhá většinou po všech čtyřech, svrchu je středně čokoládově hnědý, naspodu světlejší. Tlapky zadních nohou mají pět prstů. Jedinci obou pohlaví vylučují silný pižmový zápach. Jsou všežraví. S dalšími osmi druhy patří do čeledi klokánkovitých.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 16 do 28 centimetrů, ocas se pohybuje v rozmezí 12-17 centimetrů, hmotnost u dospělých zvířat začíná na 340 a maximálně dosahuje 680 gramů.

Klokánek pižmový obývá ve volné přírodě severovýchodní Queensland; kde se vyskytuje v deštných lesích.

Pro australské domorodce byl klokan hlavní zdroj potravy. První Evropan, který měl možnost vidět klokany, byl James Cook v roce 1700. Přistěhovalci se, podobně jako domorodci, živili klokaním masem. Dnes se prodává i v evropských restauracích.

Australští farmáři vidí v klokanech škůdce. Aby je zničili, otrávili farmáři vodu, takže v jedné oblasti v Západní Austrálii zahynulo během dvou měsíců 13 000 klokanů. Na jiné farmě otrávili během pěti let 90 000 klokanů a pobouřené noviny psaly: Symbol naší země krmíme strychninem. Dále farmáři věří, že mohou zahnat klokany ohněm. Také si myslí, že vypalováním se pastviny pohnojí. Vypalování však dobře snášejí nejodolnější, málo výživné trávy, které již ovcím nevyhovují, ale klokanům stále postačují.
 

Klokánek pižmovýNázvy ve světě

Anglicky: Musky Rat-kangaroo, Německy: Moschusrattenkänguru, Polsky: Torebnik piżmowy

Foto: http://m.animal.memozee.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.