Lori štíhlý

Loris tardigradus

Výskyt: Jižní Indie a také Srí Lanka
Délka těla: 17-26 cm
Hmotnost: 85-348 g
Potrava: Hmyz, výhonky
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2977 zobrazení     0 komentářů

Jako všichni členové čeledi outloňovitých je i zde popisovaný lori malý a štíhlý noční živočich s velkýma kulatýma očima, upravenýma pro binokulární a noční vidění. Někdy se tento druh nazývá také lori ryšavý. Má černou obličejovou masku se středním světlým pruhem a jeho jemná hustá srst je naspodu žlutošedá a na hřbetě tmavohnědá. Lori štíhlý se živí hlavně hmyzem, někteří jedinci ale také měkkými výhonky, pupeny, ptačími vejci a drobnými obratlovci. Pohybují se obezřetně z větve na větev, dokud neuvidí nebo neucítí kořist, potom se po ní tito štíhlí živočichové rychle vrhnou předními tlapkami. Během dne se lori svinují do klubíčka a spí ve stromové dutině nebo v hustém hnízdě z listí. Když spí na větvích, přidržují se pevně rukama i nohama, které mají protistojné palce.

V dospělosti dorůstá lori štíhlý délky těla 17-26 centimetrů, ocas u tohoto druhu chybí, hmotnost se pohybuje od 85 do 348 gramů.

Ve volné přírodě obývá tento druh jižní Indii a také Srí Lanku; konkrétně navštěvuje v těchto zemích husté listnaté lesy nebo bažinaté pobřežní pralesy.

Pomalý pohyb a noční život pomáhají lorimu unikat pozornosti dravců, ale jeho existenci ohrožuje mimo to i ničení porostů a změny prostředí.
 

Lori štíhlýNázvy ve světě

Anglicky: Red Slender Loris, Francouzsky: Loris grêle, Holandsky: Rode slanke lori, Německy: Roter Schlanklori, Polsky: Lori wysmukły, Rusky: Красный тонкий лори, Slovensky: Loris ryšavý, Španělsky: Loris esbelto rojo

Foto: http://dharing.zenfolio.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.