Králík východoamerický

Sylvilagus floridanus

Výskyt: Amerika
Délka: 38-49 cm
Hmotnost: 1-1,5 kg
Potrava: Zeleň, v zimě kůra
velikost písma:  A A A
28.06.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1287 zobrazení     0 komentářů

Tento králík je nejběžnější druh svého rodu a žije v nejrůznějším prostředí. Králík východoamerický má dlouhou hustou srst, obvykle hnědou nebo šedou s rezavým nádechem, a bílý, hnědě nadechnutý ocásek, pro který se mu místy říká „bavlněný ocásek“. Obvykle se pase od pozdního rána do večera na šťavnaté zeleni v létě a v zimě okusuje kůru a větvičky.

Králík východoamerický dorůstá v dospělosti délky těla 38-49 centimetrů, ocas je dlouhý 4-7 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 1 do 1,5 kilogramu.

Ve volné přírodě se králík východoamerický vyskytuje od jihovýchodní Kanady po Mexiko, Střední Ameriku, sever Jižní Ameriky a byl dovezen i do Evropy, zatím se udržuje v severní Itálii; objevuje se na travnatých plochách, pouštích i v lese.

Náleží do čeledi zajícovití. Zajícovití jsou čeledí zajícovců, která obsahuje asi 50 rodů savců v naprosté většině s českým rodovým jménem králík, a to kromě jediného rodu zajíc (Lepus).

Od pišťuchovitých, druhé čeledi zajícovců, se liší krátkým osrstěným ocasem a charakteristicky protaženými ušními boltci a zadníma nohama.

Zajícovci jsou přirozeně rozšířeni po celém světě s výjimkou Austrálie a Oceánie, kam ovšem byli introdukováni člověkem.

Zdánlivě se některými znaky a způsobem života shodují s řádem hlodavců, vyvíjeli se však od třetihor odlišně.
 

Králík východoamerickýNázvy ve světě

Anglicky: Eastern Cottontail Rabbit, Srbsky: Conejo de monte

Foto: http://pinkgranite.blogspot.cz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.