Pásovec středoamerický

Cabassous centralis

Výskyt: Střední a sever Jižní Ameriky
Délka těla: 35-50 cm
Hmotnost: 2-3,5 kg
Březost: 2-4 měsíce
Počet mláďat: Kolem 4 ks
velikost písma:  A A A
07.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3804 zobrazení     0 komentářů

Tento pásovec s nápadně velkýma ušima a zvětšeným středním drápem na předních nohou obývá rozmanité biotopy. Pásovec středoamerický se pohybuje poměrně pomalu, rozhrabává drápy mraveniště a termitiště a dlouhým lepkavým jazykem sbírá podrážděný hmyz, stejně jako mravenečník. Když je pásovec středoamerický ohrožen, zahrabává se do půdy a nepříteli nastavuje krunýř.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla 30-40 centimetrů, ocasu 5-10 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 2-3,5 kilogramy.

Pásovec středoamerický obývá Střední a sever Jižní Ameriky; vyskytuje se od savan až po pralesy.

Jsou to polygamní živočichové, samec se páří s více samicemi. U některých druhů se často po oplodnění rýhující vajíčko rozdělí na více embryí (tzv. polyembryonie) a rodí se 4 i více mláďat shodného pohlaví.

Doba březosti je dva až čtyři měsíce, u některých druhů nastává tzv. utajená březost trvající až 8 měsíců. Po narození zůstávají mláďata v noře a matka je kojí, tehdy se jim začíná vyvíjet tvrdý krunýř. Společně s matkou opouštějí postupně noru a učí se sama živit, ve věku půl až jednoho roku jsou samostatná a odcházejí. Samice některých druhů mohou zabřeznout každým rokem. Rodí obvykle 1 až 12 mláďat, průměrná velikost vrhu jsou 4 mláďata. Dožívají se 4 až 12 let.

Pásovec středoamerickýNázvy ve světě

Anglicky: Large Hairy Armadillo, Chorvatsky: Veliki dlakavi pasanac, Maďarsky: Szőrös tatu, Německy: Braunborsten-Gürteltier, Polsky: Pancernik włochaty

Foto: http://ecosistemasdecostarica.blogspot.cz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.