Delfínovec amazonský

Inia geoffrensis

Výskyt: Povodí Amazonky a Orinoka
Délka těla: 2-2,6 m
Hmotnost: 100-160 kg
Březost: 350 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Ryby
velikost písma:  A A A
17.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1896 zobrazení     0 komentářů

Tento sladkovodní kytovec, známý jako boto nebo inie amazonská, má malé oči a žije v mělkých kalných sladkých vodách. V bahně vyhledává delfínovec amazonský kořist dlouhým štíhlým zobákem za pomoci echolokace. Má kolíčkovité přední zuby, jimiž kořist chytá a zadní zuby podobné stoličkám, jimiž drtí kraby, pancéřníčky a želvy. Je zavalitý, zbarvený živě růžově, modrošedě nebo špinavě bíle a místo hřbetní ploutve má na hřbetě jen hrb s hřebenem.

Delfínovec amazonský dorůstá délky těla 2-2,6 metru, hmotnost kolísá mezi 100-160 kilogramy.

Delfínovec amazonský obývá povodí Amazonky a Orinoka, hlavně se vyskytuje v jezerech a řekách.

Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1.2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4.5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Delfínovec amazonskýNázvy ve světě

Anglicky: Pink River Dolphin, Německy: Amazonasdelfin, Rumunsky: Delfin de Amazon, Španělsky: Delfín rosado

Foto: http://nnm.me

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.