Aktuálně: 5 722 inzerátů166 293 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Romanovská ovce

Ovis orientalis aries - Romanov Sheep

Romanovská ovce

Ovis orientalis aries - Romanov Sheep

Romanovská ovce

  • Původ: Rusko
  • Hmotnost: 60-80 kg
  • Zkratka: R
Romanovská ovce
Kam se řadí?

Romanovská ovce

Taxonomie

  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Caprinae - kozy a ovce
  • Rod: Ovis - ovce
  • Druh: Ovis orientalis - ovce kruhorohá
  • Forma: Ovis orientalis aries - ovce domácí
Ing. Zbyněk Pokorný 11.12.2013, 21:41
11 972 3 minuty čtení

Charakteristika

Vyšlechtěno v 17. století v Jaroslavské oblasti Ruska cílevědomým výběrem bez použití genetického podílu jiných plemen. Romanovská ovce patří do skupiny kožichových krátkoocasých plemen ovcí. Zvířata jsou menšího až středního tělesného rámce, jemné kostry. Hlava černá s charakteristickou bílou lysinou, u beranů mírně klabonosá, u obou pohlaví bezrohá. Bílé odznaky, pokud se vyskytují na končetinách a spodní části ocasu, nejsou na závadu. Jehňata se rodí černá. Hříva u beranů je dominantním znakem pohlaví a vyskytuje se na spodní části krku, v oblasti kohoutku se vytváří tmavší skvrna - sedlo, u bahnic hříva nežádoucí. Vlna sortimentu C-DE (29-55 µm), smíšená, polohrubovlnná a tvoří na celém povrchu těla prstenčité závitky. Rouno tvoří 5-6 cm dlouhá podsada s jemností 18-24 mm ocelově šedé až šeděnamodralé barvy a černé 2-4 cm dlouhé pesíky s jemností 60-90 mm. Poměr pesíků k podsadě je 1:4 až 1:10, což má rozhodující vliv na bezkonkurenční kvalitu kůže. Kožešina je lehká, hřejivá, pevná a vyčiněná je ve srovnání s jinými plemeny ovcí více než o polovinu lehčí. 1 m2 kůže váží 1,1 až 1,4 kg. Kůže z pětiměsíčních jehňat má plochu 0,45 m2. Dospělé ovce se zpravidla stříhají dvakrát ročně. K biologickým přednostem, kromě výborných mateřských vlastností, patří ranost, vysoká plodnost, pevná konstituce, mléčnost 150 l za 100 dnů laktace, asezónnost říje, což umožňuje s ohledem na kratší období březosti 140-150 dnů dvojí bahnění za rok. Výkrmnost a jatečná hodnota je relativně nižší, zlepšit se dá křížením s masnými, případně jinými plemeny. Jehničky i beránci pohlavně dospívají již v 5-6 měsících věku. Jehnice lze poprvé zapouštět v 7-8 měsících věku o hmotnosti 35 kg. Plemeno je vhodné do otcovské pozice k užitkovému křížení s cílem zvýšení plodnosti u F1 generace. Živá hmotnost bahnic v dospělosti 40-50 kg, beranů 60-80 kg. Do České republiky byly romanovské ovce poprvé dovezeny v roce 1954 s cílem produkovat kvalitní kožešnickou surovinu, opakovaný dovoz se uskutečnil v 70. letech pro potřeby hybridizace. V rámci plemene jsou známy 3 užitkové typy:

  1.  hrubý s výskytem rohů u beranů
  2. normální s pevnou konstitucí, obě pohlaví zásadně bezrohá
  3. jemný bezrohý, ale světlejšího zbarvení v důsledku vyššího podílu podsady k pesíkům 10-12:1.

Standardu plně odpovídá 2. typ, který je preferovaný u nás.V zahraničí bylo plemeno romanovská ovce úspěšně využito při šlechtění plodných syntetických linií ovcí a plodného karakula.

Užitkovost

Plodnost na obahněnou ovci 250-300 %, živá hmotnost jehňat ve 100 dnech 22,0-25,0 kg, denní přírůstek v odchovu a výkrmu 180,0-200,0 g, roční stříž potní vlny bahnic 2,0-2,5 kg, beranů 3,0-3,5 kg, délka podsady 6-8 cm, pesíků 4-5 cm, výtěžnost vlny 60-65 %.

Názvy ve světě

Romanovská ovce

Anglicky: Romanov Sheep, Německy: Romanovische Schaf, Polsky: Owca romanowska

Mohlo by vás také zajímat

Ovce MerinoOvce Oxford DownŠumavská ovceOvce JacobOvce TexelOvce SuffolkOlkuská ovceVýchodofríská ovcePaovce hřívnatáOvce tlustorohá

Text poskytl SCHOK

Foto: http://romanovky.eu

Podělte se s námi o názor na tento text →