Aktuálně: 4 351 inzerátů189 391 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Ovce tlustorohá

Ovis canadensis

Ovce tlustorohá

Ovis canadensis

Ovce tlustorohá

  • Výskyt: Jihozápadní Kanada, USA až severní Mexiko
  • Délka těla: 1,4-1,9 m
  • Hmotnost: 55-145 kg
  • Potrava: Tráva, listy
Ovce tlustorohá
Kam se řadí?

Ovce tlustorohá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Caprini - kozy a ovce
  • Rod: Ovis - ovce
Ovce tlustorohá
Kde žije?

Ovce tlustorohá

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
3 383 2 minuty čtení

Tato proslulá ovce má leskle hnědou srst a nápadně velký světlý obřitek. Pesíky má ovce tlustorohá štětinaté, krátké, šedá zvlněná podsada je v zimě hustší a také světlejší. Samci mají mohutné, do kruhu o průměru až půl metru stočené rohy, které mohou vážit 6 – 15 kilogramů. Samice tohoto druhu mají růžky zahnuté jen mírně, dlouhé jsou nanejvýš 30 centimetrů.

Samice s mláďaty tvoří stáda o asi 10 kusech, kdežto staří samci jsou samotáři a mladí tvoří mládenecké skupiny. V době říje svádějí samci souboje, při nichž se stavějí na zadní a srážejí se hlavami s překvapující silou. Souboje samců mohou trvat dlouhé hodiny, a přesto si zvířata neublíží, protože mají silnou lebeční kost.

V dospělosti dorůstá ovce tlustorohá délky těla 1,4 – 1,9 metru, ocasu 8 nebo 12 centimetrů. Hmotnost se pohybuje mezi 55 až 145 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je jihozápadní Kanada, USA až severní Mexiko, kde obývá horské oblasti. Rovněž byla ovce tlustorohá vysazena ve Španělsku. Mladé ovce tlustorohé se učí znát horské stezky od dospělých. Díky obratným spárkům a dobrému zraku se mohou pohybovat i v obtížném prostředí.

Ovce tlustorohá je ohrožena lovem pro trofej a ničením jejího životního prostředí. Na Aljašce žije příbuzná ovce aljašská (Ovis dalli), na východní Sibiři ovce sněžná (Ovis nivicola).

Názvy ve světě

Ovce tlustorohá

Anglicky: Bighorn Sheep, Chorvatsky: Američki muflon, Německy: Dickhornschaf, Rumunsky: Muflon canadian

Mohlo by vás také zajímat

Ovce MerinoOvce Oxford DownŠumavská ovceOvce JacobOvce TexelOvce SuffolkOlkuská ovceRomanovská ovceVýchodofríská ovcePaovce hřívnatá

Foto: http://tolweb.org

Podělte se s námi o názor na tento text →