Lopatonos Fedčenkův

Pseudoscaphirhynchus fedtschenkoi

Výskyt: Úmoří Aralského jezera
Délka těla: Až 27 cm
Počet jiker: Až 1500 ks
velikost písma:  A A A
03.03.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     501 zobrazení     0 komentářů

Lopatonos Fedčenkův je jedním ze tří zástupců lopatonosů z úmoří Aralského jezera. Na rozdíl od svých dvou příbuzných obývá tento je­seter Syrdarju, severní přítok Aralu. Roku 1871 jej zde objevil geograf a cestovatel A. P. Fedčenko.

O životě tohoto jesetera víme málo. Dorůstá délky až 27 cm, běžné míry se pohybují mezi 15 a 20 cm. Po­hlavně dospívá asi ve věku šesti let. Samice klade kolem 1 500 jiker. Stejně jako oba další druhy žije po celý rok ve sladké vodě. Vyhledává čistou a proudící vodu s písečným dnem. Tření probíhá na jaře v druhé polovině dubna. Hlavní položkou jeho jí­delníčku je hmyz a různé jiné druhy bezobratlých ži­vočichů. Ze všech tři lopatonosů je nejvzácnější a ni­kdy neměl hospodářský význam. Stejně jako jeho bratranci z poříčí Amudarje doplatil i on na velké změny v toku této řeky. Sovětští ichtyologové jej při svých výzkumech občas pozorovali v nově napuště­ných nádržích přehrad, ale nikdy se tam neusadil na­trvalo. Lov tohoto jesetera je sice zakázán, ale přesto je druh už více než dvacet let nezvěstný. Někteří zoo­logové jsou přesvědčeni, že z vod Syrdarje a tím z povrchu naši planety vymizel navždy. Nicméně na­děje umírá poslední, a tak stále zůstává lopatonos Fedčenkův zapsán v čer­vených knihách SSSR, Tádžické SSR, Kazašské SSR a Uzbecké SSR jako druh ohrožený.

Foto: www.baike.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.