Kobra indická

Naja naja

Výskyt: Pákistán, Bangladéš
Velikost: 150-220 cm
Počet vajec: 12-30 ks
Inkubační doba: 48-69 dnů
Krmivo: Hmyz a ještěrky
velikost písma:  A A A
27.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     7188 zobrazení     2 komentáře

Kobra indická obývá ve volné přírodě západní Pákistán až po Bangladéš. I když se s kobrou indickou setkáme většinou na zemi, musíme počítat s tím, že také ráda leze po větvích a dokonce plave. Obývá nížinné a středně vysoké horské oblasti; vyskytuje se ale i na rýžových polích a v bezprostřední blízkosti lidských sídlišť, kde bohužel také často dochází k smrtelnému uštknutí. Tato kobra je známá svou obětavou péčí o vaječnou snůšku.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla mezi 150-220 centimetry. Kobra indická je typická svou kresbou v podobě brýlí v zátylí hlavy (odtud „brejlovec“). Některé exempláře, které pocházejí především z Nepálu, jsou „černé jako smůla“ a mají jen nevýraznou kresbu.

Pro jeden exemplář velký kolem dvou metrů budeme potřebovat terárium o minimálních rozměrech 200 x 100 x 160 centimetrů (čím větší rozměry těmto hadům poskytneme, tím samozřejmě lépe). Na dno položíme rašelinu, která dobře zadržuje vlhkost. Skrýše pro důležitý pocit bezpečí vybudujeme ze dřeva, kamenů a kusů kůry korkovníku. Scházet nesmí ani několik větví k lezení a velká nádoba s vodou.

Mláďata krmíme hmyzem a ještěrkami. S přibývajícím věkem převádíme chované kobry na myši a potkany.

Kobra indickáNázvy ve světě

Anglicky: Indian Cobra, Německy: Brillenschlange, Chorvatsky: Kobra naočarka

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

27.11.2016, 17:23
nechápu jak může jíst ještěrky, ty ještěrky jsou tak super!
15.08.2016, 15:37
určitě dost nebezbečný zvíře!