Chameleon obrovský

Furcifer oustaleti

Výskyt: Madagaskar
Velikost: 70-80 cm
Hmotnost: 150-500 g
Březost: 40 dnů
Počet vajec: Až 50 ks
Inkubace: 210-280 dnů
Krmivo: Cvrčci, sarančata, švábi
velikost písma:  A A A
04.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3344 zobrazení     0 komentářů

Chameleon obrovský obývá ve volné přírodě Madagaskar. Osídluje i nehostinné oblasti a dokáže žít v suchém prostředí. Tohoto obyvatele světlých lesů najdeme i v naprosté blízkosti lidských sídlišť.

Tento druh chameleona se vyznačuje délkou těla od 70 do 80 centimetrů, jedná-li se o dospělého jedince. Samečci se vyznačují pouze špinavě šedým až hnědým maskovacím zbarvením. Samičky, které mají na těle různé odstíny žluté, červené nebo zelené barvy, vypadají přívětivěji.

Pro jeden pár chameleonů obrovských musíme založit terárium o velikosti alespoň 120 x 70 x 200 centimetrů. Na dno použijeme terarijní zeminu. Jestliže budeme chovat samičky, musíme vrstvu zeminy, do které klade vajíčka, navýšit alespoň na 30 centimetrů. Tito chameleoni využívají k lezení stabilní větve a hustý rostlinný kryt. Do terária musíme bezpodmínečně zabudovat dripper (kapátko) nebo pokojový vodotrysk, ze kterého budou chameleoni pít vodu. Životně důležité je pro ně také kvalitní větrání terária, při němž však nesmí být vystaveni průvanu. Kvalitní provětrávání terária si zajistíme buď zakrytím gázou, nebo gázou nahradíme jednu z jeho skleněných stěn.

Chameleon obrovský se v zajetí krmí cvrčky, sarančaty, lučním planktonem, šváby, mouchami, či svinkami.

Chameleon obrovskýNázvy ve světě

Anglicky: Oustalet's Chameleon, Německy: Riesenchamäleon

Foto: http://de.academic.ru

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.