Aktuálně: 4 977 inzerátů173 980 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Druhy kudlanek chované v zajetí

Druhy kudlanek chované v zajetí
Klára Koláčná 25.10.2023, 14:00
850 9 minut čtení

Na zemi žije více než 2500 druhů kudlanek, přičemž většina žije v tropech. Ve střední Evropě žije pouze jeden druh Mantis religiosa. Největší druhy dorůstají až 25 cm, nejmenší asi 1,5 cm.

Acromantis formosana

Acromantis formosana, anglicky Taiwan flower mantis, je drobná květinová kudlanka pocházející z Taiwanu.

Tento druh kudlanky je hnědý. Jako dospělí jedinci mají křídla s výrazně zelenou hranou. Samice dosahují v dospělosti velikosti 3,5 cm, zatímco samci jen 3 cm. Samec se samicí se liší i v počtu článků abdomenu (zadečku). Samice má článků méně a poslední je velký a široký oproti samčímu. Kolem subadultu lze rozeznat rozdíl tykadel. Samčí tykadla jsou delší a širší než samičí. Další věcí, kterou se samci liší, jsou křídla, která jsou delší než abdomen.

Chování

Acromantis formosana je lovec, který bez váhání popadne kořist mnohem větší, než je on sám. Kudlanku snadno rozrušíte, například tím, že se pohybujete příliš rychle. To pak může začít rychle utíkat nebo předstírat, že je mrtvá. To vypadá tak že leží bez pohnutí. Pro začínající chovatele to může být šok, ale po předstírané smrti, v případě, že se nic neděje, se kudlanka opět postaví na nohy. Samci velmi dobře létají a jsou schopni začít létat v nejméně očekávaném okamžiku.

Bydlení

Stejně jako ostatní kudlanky potřebuje terárium, které je vysoké alespoň 3krát a široké 2krát, než je dlouhé tělo kudlanky. To znamená, že u dospělého jedince by mělo být terárium nejméně 9 cm na výšku a 6 cm na šířku. Ideální teplota uvnitř terária je kolem 24 °C, ale může se pohybovat v rozmezí 20 °C až 30°C. V noci může být teplota o něco chladnější než před den, neměla by ovšem klesnout pod 18°C. V teráriu je nutné udržovat i vlhkost vzduchu okolo 60-70 %.

Potrava

Nejvhodnější potrava jsou octomilky. Pro malé nymfy jsou vhodné menší octomilky Drosophila melanogaster, ale zvládnou chytit i větší formu Drosophila hydei. Větší formou octomilek můžeme krmit i dospělé jedince. Pro dospělce ale není problém si poradit s malým švábem nebo mouchou. Nedoporučuji krmit kudlanky cvrčky, a to kvůli parazitům, které cvrčci přenáší. Nesmíme zapomenout na rosení ubikace. Z kapiček vody kudlanky pijí.

Odchov

Když nám kudlanky dospějí, čekáme u samice zhruba 3 týdny a u samce 2, než je můžeme spářit. Ale je lepší se orientovat podle toho, zda samice vábí. Před pářením samici pořádně nakrmíme a před připuštěním samce jí dáme do pacek ještě švába. Samce položíme za samici nebo přímo na ni. Páření může trvat i několik hodit.

Pár dní až týdnů po páření samice naklade ootéku. Ootéku inkubujeme při 27 °C a 60-70 % vlhkosti. Zhruba za měsíc a půl by se měly vylíhnout malé nymfy.

Acromantis formosana Acromantis formosana

Parasphendale agrionina

Parasphendale agrionina, anglicky budwig mantis, patří mezi oblíbené druhy kudlanek, které jsou vhodné i pro začátečníky. Tento větší druh kudlanek pochází z východní Afriky.

Čerstvě vylíhlé kudlanky (L1) mají černé zbarvení a připomínají mravence. Po druhém svleku (L2) mění barvu z černé na tmavě hnědou. Dospělci jsou hnědo-béžoví s tmavými fleky na nohou a těle. Dospělé samice dorůstají do velikosti 7 cm, samci pouze do 4 cm.

Dospělé samice mají velmi krátká křídla, která jim končí v polovině abdomenu. U samce jsou křídla delší než abdomen. Od nymf L4 můžeme kudlanky rozeznat podle počtu článků. Samice má článků méně a poslední je velký a široký oproti samčímu.

Chování

Parasphendale agrionina patří mezi agresivnější druhy kudlanek. Je aktivní lovec, loví, jakmile spatří oběť. Když ji rozrušíme, staví se do výhružných póz, aby odstrašila případného predátora. Samečci této kudlanky se snadno vyděsí a odletí pryč.

Bydlení

Stejně jako ostatní kudlanky potřebuje terárium, které je vysoké alespoň 3krát a široké 2 krát než je dlouhé tělo kudlanky. To znamená, že u dospělého jedince by mělo být terárium nejméně 21 cm na výšku a 14 cm na šířku. Ideální teplota uvnitř terária je kolem 26 °C, ale může se pohybovat v rozmezí 24 °C až 30°C. V noci může být teplota o něco chladnější než před den, neměla by ovšem klesnout pod 18°C. V teráriu je nutné udržovat i vlhkost vzduchu okolo 60 %. Tento druh se nedoporučuje ke společnému chovu od nymf L4.

Potrava

Nejvhodnější potrava pro malé nymfy jsou octomilky Drosophila hydei. Větších nymfy krmíme malými šváby či mouchami a u dospělých můžeme dávat malé šváby Dubie. Rozhodně nedoporučuji krmit kudlanky cvrčky, a to kvůli parazitům, které cvrčci přenáší. Nesmíme zapomenout na rosení ubikace. Z kapiček vody kudlanky pijí.

Odchov

Když nám kudlanky dospějí, čekáme u samice zhruba 4 týdny a u samce 2, než je můžeme spářit. Ale je lepší se orientovat podle toho, zda samice vábí. Každá samička může začít vábit jindy. Před pářením samici pořádně nakrmíme a před připuštěním samce jí dáme do pacek ještě švába. Samce položíme za samici nebo přímo na ni. Páření může trvat i několik hodit. Samec většinou po páření odlétne.

Pár dní až týdnů po páření samice naklade ootéku. Ootéku inkubujeme při 27 °C a 60-70% vlhkosti. Zhruba za měsíc by se měly vylíhnout malé černé nymfy.

Parasphendale agrionina Parasphendale agrionina

Prohierodula laticollis

Prohierodula laticollis je africká kudlanka původem z Gabonu, Kameronu, Konga a Středoafrické republiky. Je oblíbeným druhem u chovatelů, díky své velikosti a atraktivnímu zbarvení.

Nymfa je celá zelená, zatímco dospělá kudlanka má zelené pouze tělo a nohy. Abdomen má béžovou až růžovou barvu. První pár křídel je zelený s tmavými flíčky. Pod polokrovkami se nacházejí tmavě fialová až černá blanitá křídla. Samec se samicí se liší i v počtu článků abdomenu (zadečku). Samice má článků méně a poslední je velký a široký oproti samčímu. Dále se liší křídly. Křídla samice pokrývají přesně celý abdomen. Samec má křídla užší a delší, než je abdomen. Navíc nejsou tak sytě barevná jako samičí.

Bydlení

Stejně jako ostatní kudlanky potřebuje terárium, které je vysoké alespoň 3krát a široké 2krát, než je dlouhé tělo kudlanky. To znamená, že u dospělého jedince by mělo být terárium nejméně 9 cm na výšku a 6 cm na šířku. Ideální teplota uvnitř terária je kolem 24 °C, ale může se pohybovat v rozmezí 20 °C až 30 °C. V noci může být teplota o něco chladnější než před den, neměla by ovšem klesnout pod 18 °C. V teráriu je nutné udržovat i vlhkost vzduchu okolo 60-70 %.

Potrava

Pro malé nymfy jsou nejvhodnější potravou octomilky Drosophila hydei. Větším nymfám podáváme mouchy nebo menší druhy švábů. Dospělé jedince krmíme velkými šváby nebo větším počtem much. Nedoporučuji krmit kudlanky cvrčky, a to kvůli parazitům, které cvrčci přenáší. Nesmíme zapomenout na rosení ubikace. Z kapiček vody kudlanky pijí.

Prohierodula laticollis Prohierodula laticollis

Rhombodera valida

Rhombodera valida je velký druh kudlanky z Asie s typicky rozšířených prothoraxem. Kudlanky jsou zelené se zelenými krytkami s nápadnou černě olemovanou bílou tečkou. Blanitá křídla jsou narůžovělá hlavně u báze křídel. U dospělých jedinců je i dorzální strana abdomenu (zadečku) růžová.

Samec se samicí se velikostně neodlišují. Samice dosahují v dospělosti velikosti 7,5 cm, samci jsou dokonce o már milimetrů větší kvůli křídlům. Další věcí, kterou se samci liší, jsou křídla, která jsou delší než abdomen. Od nymf L4 můžeme kudlanky rozeznat podle počtu článků. Samice má článků méně a poslední je velký a široký oproti samčímu.

Chování

Rhombodera valida je aktivní lovec. Nečeká až k ní kořist dojde sama. Když ji rozrušíme, může se stát, že začne rychle utíkat pryč nebo se naopak nalepí na víčko kelímku a snaží se vypadat nenápadně. Rhombodera valida ráda dělá výhružné pózy, při kterých se snaží nepřítele vystrašit. Samci velmi dobře létají a jsou schopni začít létat v nejméně očekávaném okamžiku.

Bydlení

Stejně jako ostatní kudlanky potřebuje terárium, které je vysoké alespoň 3krát a široké 2krát než je dlouhé tělo kudlanky. To znamená, že u dospělého jedince by mělo být terárium nejméně 22 cm na výšku a 15 cm na šířku. Ideální teplota uvnitř terária je kolem 24 °C, ale může se pohybovat v rozmezí 22 °C až 28°C. V noci může být teplota o něco chladnější než před den, neměla by ovšem klesnout pod 18°C. V teráriu je nutné udržovat i vlhkost vzduchu okolo 60-70 %.

Potrava

Nejvhodnější potrava pro malé nymfy jsou octomilky Drosophila hydei. Větších nymfy krmíme malými šváby či mouchami a u dospělých můžeme dávat dospělé šváby Dubie. Občas jim můžeme dát i saranče. Nedoporučuji krmit kudlanky cvrčky, a to kvůli parazitům, které cvrčci přenáší. Nesmíme zapomenout na rosení ubikace. Z kapiček vody kudlanky pijí.

Odchov

Když nám kudlanky dospějí, čekáme u samice zhruba 5 týdnů a u samce 3, než je můžeme spářit. Ale je lepší se orientovat podle toho, zda samice vábí. Někdy začne vábit už ve 4. týdnu a někdy až v 6. týdnu. Před pářením samici pořádně nakrmíme a před připuštěním samce jí dáme do pacek ještě švába. Samce položíme za samici nebo přímo na ni. Páření může trvat i několik hodit.

Pár dní až týdnů po páření samice naklade ootéku. Ootéku inkubujeme při 27 °C a 60-70% vlhkosti. Zhruba za měsíc a půl by se měly vylíhnout malé nymfy.

Rhombodera valida Rhombodera valida

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Klára Koláčná

Autorem od: 10.08.2023

Chovatelka hmyzu

Podobné články

Může vás také zajímat