Aktuálně: 4 985 inzerátů174 054 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

I psí obranyschopnost si na podzim zaslouží posílit. Jak na to a jak imunitu mazlíčka zbytečně nezatěžovat?

I psí obranyschopnost si na podzim zaslouží posílit. Jak na to a jak imunitu mazlíčka zbytečně nezatěžovat?
Lukáš Pololáník 29.10.2023, 14:00
675 5 minut čtení

Řada lidí s nástupem podzimu začíná více dbát na svoji imunitu, aby se jim v chladnějších měsících roku nemoci pokud možno vyhnuly obloukem. Na posílení obranyschopnosti organismu se přitom vyplatí myslet i u našich čtyřnohých parťáků. Základem pro pevné psí zdraví je pravidelný pohyb, kvalitní výživa, ale také třeba dobrá péče o chrup.

Klíčem k psímu zdraví je dostatečný a pravidelný pohyb. Podporuje správnou funkci plic, krevní oběh a funkci srdce i dalších životně důležitých orgánů. Dostatek pohybu rovněž zabraňuje obezitě, která ohrožuje hlavně starší psy. Pejska je tedy nutné brát na pravidelné procházky, přičemž se ale ideálně neomezujte jen na potřebné venčení. Raději psa zapojte do různorodých aktivit: choďte s ním běhat, podnikejte výlety do přírody, navštěvujte třeba i speciální psí hřiště, kde se může setkat s ostatními chlupáči. Socializace je pro něj dobrá nejen s ohledem na „duševní“ zdraví, ale navíc se tak setká s mikroorganismy, které se doma nevyskytují, a vytvoří si k nim určitou míru obranyschopnosti.

Pobyt venku byste neměli ani při nepříznivém počasí, otužíte se tak oba dva, vy i výš čtyřnohý kamarád. Pokud máte pejska zimomřivého, oslabeného, starého či je malého nebo krátkosrstého plemene, můžete sáhnout po vhodném psím oblečku. Vybírejte však jen funkční a kvalitní, ideálně nepromokavé oblečení. Svetříky a módní doplňky nijak nepomohou, spíš naopak. A když budete doma, zkuste zajistit, aby pejsek dlouhodobě nepobýval v přetopené místnosti. Optimální teplota vzduchu v interiéru, při níž se pes cítí dobře a nepřehřívá se, je maximálně 20 °C.

I psí obranyschopnost si na podzim zaslouží posílit. Jak na to a jak imunitu mazlíčka zbytečně nezatěžovat?

Strava, základ zdraví

Dalším důležitým aspektem je strava. Krmivo je vhodné vybírat dle rasy, váhy a věku psa. Psí senior rozhodně potřebuje jiné složení krmiva než rostoucí štěně. Na trhu je dnes dostupné nepřeberné množství konzerv, kapsiček a granulí různých značek, ale také různé doplňky stravy, které je možné s krmivem kombinovat. Vhodné je dbát na pestrou stravu s potřebným podílem tuků, vlákniny a dalších nutrientů. A nezapomínejte na vitamíny. „Stejně jako lidskou i psí imunitu posílí vitamín C, který můžete pejskovi dopřát v ovoci a zelenině, například v jahodách, borůvkách nebo brokolici. Ale nepřehánějte to, trávicí systém psa totiž není na nadměrné množství ovoce a zeleniny uzpůsoben,“ radí Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert. Co se zmíněných tuků týče, ty by měly ve stravě psa tvořit 10 až 20 %. Získává je z masa, dobré je ale dodávat mu i ty rostlinného původu. S tím pomůže třeba občasné podání lžičky lněného či olivového oleje. Vyzkoušet můžete i některé přírodní preparáty, které jsou oblíbené při posilování lidské imunity, například spirulinu, sirup či tablety z hlívy ústřičné, přípravky z echinacey, ostropestřce nebo pupalkový olej.

Pozor na stres a také na zuby

Dlouhodobý stres je škodlivý nejen pro nás, ale také pro naše čtyřnohé miláčky. Je-li pes ve stresu, v jeho těle dochází k vylučování kortikosteroidů, které potlačují funkce imunitního systému. „Časté stresové situace tak mohou přispívat k tomu, že je pes mnohem náchylnější k nemocem. Snažte se proto svého psa sledovat a všímat si, zda jeho chování nenaznačuje stres. Poznáte to třeba tak, že ničí věci po vašem odchodu z domova, méně žere, nemá klidný spánek, často jen tak vyje či poštěkává. Pes je němá tvář, která nám neřekne, co ho zrovna trápí, proto je na páníčkovi, aby jeho psychický stav zhodnotil,“ upozorňuje Bedřich Synek ze společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a také se věnuje osvětě v péči o zvířecí parťáky.

Na psí imunitu má vliv také péče o chrup. V zubním kameni se totiž usazuje velké množství bakterií, které se při jídle uvolňují z dásní a míří do krevního oběhu. Tam pak útočí na imunitní systém. Pravidelná péče o zuby toto omezuje. Zubní kartáček a pasta určená pro psy je dnes už samozřejmostí, péči o psí chrup můžete doplnit různými pamlsky nebo hračkami, které čistí mezizubní prostory.

K pravidelné péči o psí zdraví a imunitu patří také ošetřování proti parazitům. Červi, blechy či klíšťata nejen přenášejí různá onemocnění, ale opět oslabují imunitní systém. A pak je tu samozřejmě očkování a pravidelné prohlídky u veterináře, díky nimž mnohé nemoci nemají šanci rozvinout se ve vážné komplikace. Pro všechny případy si ovšem pro svého chlupatého kamaráda sjednejte také zdravotní pojištění, díky kterému budete mít jistotu, že si vždy budete moci dovolit svému parťákovi zajistit tu nejlepší možnou péči.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lukáš Pololáník

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat