Aktuálně: 4 962 inzerátů174 062 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Jak pečovat o kočku

Jak pečovat o kočku
Ing. Zbyněk Pokorný 20.09.2023, 14:00
848 6 minut čtení

Kočky dosahují pohlavní dospělosti po čtyřech až devíti měsících. Říje, nazývána mrouskání, trvá tři až pět dnů a opakuje se v intervalech po cca 21 dní. Divoké kočky se mrouskají pouze 2-3 x ročně. Březost trvá 58-64 dnů. Po této době se rodí nejčastěji tři nebo čtyři koťata. Kojení koťat neznamená, že kočka nemůže opět zabřeznout. Čerstvě narozené kotě váží 100 gramů. Svoji hmotnost pak každý týden o dalších 100 g navýší. Po dvou měsících už koťata váží kolem jednoho kilogramu, což představuje čtvrtinu hmotnosti dospělé kočky. Dospělý kocour dosahuje hmotnosti 3-4,5 kg, kočka bývá lehčí: 2,5-3,5 kg. Toto závisí na plemeni - MCO může vážit i přes 10 kg.

Všem, kteří neplánují kočky rozmnožovat, je doporučována kastrace. Tento zákrok se může u venkovních koček provést už v pěti měsících (doporučovaná hmotnost 2 kg) vzhledem k pohlavní dospělosti. Kočku drženou doma si ohlídáte a můžete počkat. U kocourů se doporučuje počkat do šesti nebo sedmi měsíců. Kastrace u nich je jednodušší než u koček. Kočky žijící venku se dožívají statisticky kolem pěti let. Doma chované kočky žijí průměrně 12-14 let, výjimečně i dvacet let.

Kočky vyžadují pravidelnou péči o jejich zdraví. Odčervení se provádí vždy jeden týden před očkováním, tj. třetí, šestý, devátý a dvanáctý týden, poté každé tři měsíce. Dospělé kočky starší jednoho roku, odčervujeme vždy na jaře a na podzim (2x ročně). Odčervovací přípravky jsou k dostání u veterinárního lékaře. Proti blechám se jeví jako nejúčinnější přípravek Bravecto, který chrání před napadením dlouhých čtyřicet dnů, a dokonce účinkuje i na okolní kočky. Očkování proti panleukopenii a rhinotracheitidě provádíme ve stáří osmi až deseti týdnech. Po čtyřech týdnech se přeočkovává a poté se očkování opakuje 1x ročně. Vakcinace proti vzteklině není nutná.

Injekčně lze aplikovat i antikoncepci, která zamezí kočce říji na tři měsíce. Má to však nemalá zdravotní rizika a proto je lepší kočku vykastrovat, pokud nemáte v úmyslu chovat.

Tělesná teplota koček se pohybuje od 38,4 °C do 39,2 °C, zvýšená teplota je 40 °C a podchlazení naopak pod 38 °C. Teplotu měříme v konečníku. Pozor! U koček hrozí přehřátí, například pod lampičkou nebo radiátorem, nepoznají, kdy je jim horko. Rozhodně nikdy nedávejte kočkám lidské léky, mohly by kočku zabít.

Jak pečovat o kočku

Jaké vybavení bude pro chov kočky potřeba pořídit? V prvé řadě si ji v něčem musíte přinést domů. K tomu účelu se nejvíce hodí plastová přepravka, která je snadno omyvatelná. Kočce zříďte pelíšek, často si jej vybere sama v místě, kde se vám to nejméně hodí (např. v koši na prádlo). Potřeba budou tři mělké misky, jedna na maso, druhá na suché krmivo a třetí na tekutiny. Hodit se bude i hřeben, samozřejmě záleží na plemenu kočky a na typu srsti. Nutností je škrabadlo, bez něj riskujete zničení nábytku. Jako jednoduché škrabadlo může sloužit i prkno pobité starým kobercem. Kvalitnější, ale také mnohem nákladnější, je kočičí strom. Samozřejmostí je kočičí záchod a kočkolit (granulované stelivo). Zábavu kočce zajistí hračky, jako různá klubíčka, balónky apod.

Kočky mají vyšší výdej energie než psi. Z toho důvodu vyžadují kvalitní krmnou dávku, denně spořádá jedna kočka 250-400 g krmiva. Pro kočky se hodí například syrové telecí nebo hovězí maso i s lojem. Vepřové je lepší vařené, nakrájené na 2 cm kousky. S vnitřnostmi opatrně, játra nedáváme víc než jednou týdně-obsahují velké množství vitamínu A. Ledvinky dáme před krmením půl hodiny vymáčet. Drůbeží maso je vhodné zbavit kostí a kůže. Mořské ryby krmíme pouze v uvařeném stavu, v syrovém obsahují enzym narušující vstřebávání vitamínu B. Žloutek z vejce patří krmit nanejvýš jedenkrát týdně, ať už vařený nebo syrový. Z mléčných výrobků připadá v úvahu smetana, jemné sýry, mléko, tvaroh a jogurty, za předpokladu, že po nich nemívá kočka průjem. Brambory nebo rýže kočce neublíží, ale ani nic nepřinesou. Ze zeleniny je vhodná petržel, mrkev, zelené fazolky a salát. Ovoce se krmí bez omezení, ale kočky ho často odmítají. Občas a v malém množství, můžeme kočce nabídnout vařené těstoviny, obilné vločky nebo luštěniny. Značně jednodušší je krmení granulovanými nebo konzervovanými krmivy. Konzervami ale nelze krmit stále, kočky vyžadují i syrovou stravu a stejná značka se navíc kočce brzy přejí. Kočky pijí spíše málo, ovšem tekutiny jsou nutností. Hodí se voda, slabý čaj nebo vývar z masa. Spásání trávy kočkou, je naprosto normální a pomáhá čistit žaludek. Přístup k trávě mají mít i pokojové kočky, přestanou je pak zajímat pokojové rostliny. Naprosto nevhodná je čokoláda, marmelády, kečup, bonbóny nebo kyselé okurky.

Co se týče krmení koťat, odstavují se po osmi až deseti týdnech. Mléko mají mít k dispozici až do tří měsíců. Kravské mléko je nevhodné, lepší sušené plnotučné nebo Sunar. A existují i komerčně vyráběná kotěcí mléka. Kondenzované mléko ředíme s vodou, v poměru mléko voda 2:1. Koťata krmíme mletým masem – kuřecím, hovězím a 2x týdně vaječným žloutkem v mléce. Zpestření představují konzervy, ale se suchými granulemi počkáme až po čtvrtém měsíci. V té době dochází k výměně zubů. Do čtyřech měsíců věku krmíme kočky i pětkrát denně. Po této době už stačí třikrát denně a dospělé kočky potom dvakrát denně. Krmení je vhodné předkládat v době jejich nejvyšší aktivity, což je ráno kolem osmé hodiny a večer kolem osmnácté hodiny.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat