Aktuálně: 4 932 inzerátů174 206 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Mami, kup mi koně! Co je třeba zvážit před pořízením koně?

Mami, kup mi koně! Co je třeba zvážit před pořízením koně?
Michaela Dvořáková 24.11.2023, 11:35
703 8 minut čtení

Začíná to nevinně. Vezmete dítě povozit na poníka, aby poznalo i jiná zvířátka, než domácího křečka, králíka, psa, nebo kočku, a než se nadějete, tak obzvlášť, pokud máte holčičku, neslyšíte doma už nic jiného. Nechce si umýt ruce, aby nesmyla tu opojnou „vůni“ koňské srsti, na každém volném papíře se objeví malůvka těžko identifikovatelného čtvernožce (protože naučit se kreslit koně je docela obtížná disciplína), po školních sešitech se začnou objevovat nálepky koní, a tak nakonec asi podlehnete a začnete hledat možnosti ježdění (ne, tohle určitě není fáze, kdy byste větě z nadpisu měli podlehnout, i když je dost dobře možné, že už touhle dobou zazní... a ona dřív nebo později zazní, pokud se dítě koňmi dostatečně nakazilo.

A protože mnoho rodičů k tomu přijde jak slepí k houslím, rozhodla jsem se napsat sérii článků na toto téma, aby vám pomohly v orientaci a rozhodování, a také nastavily reálná očekávání, pokud se přání své ratolesti skutečně rozhodnete vyhovět. Pokud sami jezdíte nebo koně máte, nedozvíte se tu asi nic moc nového, text je zaměřen spíš na ty, co koně ještě nikdy neměli.

Díl první: co je třeba před pořízením koně zvážit

Pokud své dítě v jezdeckých snech podpoříte, zřejmě začne skutečně někde jezdit. Pořídíte mu první jezdecké vybavení a buď mu zaplatíte někde jednotlivé lekce, nebo ho zapíšete do jezdeckého kroužku či oddílu. U dětí věkově (i výškou) malých je samozřejmě ideální, aby začínaly na velikostně odpovídajícím poníkovi. Dítě sice často touží jezdit na „velkém koni“, ale ten mu fyziologicky neodpovídá a nemá na něj sílu, a tak pro správné naučení základů je i velikost koně důležitá. Jakmile dítě začne samo jezdit ve všech chodech, případně si sem tam skočí, dospěje k názoru, že teď už by to šlo, a že do garáže na vaší zahradě (nebo na panelákový balkon :) by se ten kůň určitě vešel. Obzvlášť, pokud už kamarádka Sofinka svého poníčka s růžovou mašlí dostala).

Co všechno je tedy třeba promyslet, než začnete o pořízení koně uvažovat?

Jak velký by kůň měl být?

Odpověď na tuto otázku závisí (jak už jsem naznačila výše), na věku a výšce vašeho dítěte. Pro většinu dětí do cca 12 let dává smysl opravdu spíše poník, i když s tím souvisí i to, že takového koně pravděpodobně nebudete mít napořád, protože vám z něj dítě zkrátka vyroste. Čím větší vaše dítě je, tím spíše mu můžete koupit koně většího, a pokud vhodně vyberete s ohledem na potenciální výšku potomka, může mít pak parťáka na delší dobu.

Co by kůň měl umět?

Pokud kupujete koně pro dítě, tak by měl být zkušený. Často zmiňovaným pravidlem v jezdectví je, že jeden z dvojice už by to zkrátka měl umět, a i když si vaše dítě myslí, že už jezdit umí, reálně velmi pravděpodobně nebude mít zkušenosti na to, vzdělávat třeba mladého koně. Pokud narazíte na povahově výjimečné mladé zvíře, lze o jeho pořízení uvažovat, ale dobře to dopadne pouze v případě, kdy koni zajistíte další vzdělávání zkušeným jezdcem. Vy totiž opravdu potřebujete, aby byl kůň zkušenostmi přeci jen trochu napřed před vaším dítětem. Ideální se tak jeví kůň spíše starší, zde ale samozřejmě je na místě dobré zhodnocení zdravotního stavu a je nutné počítat i s tím, že se o koně a jeho pohybový aparát budete muset o to lépe starat, aby ještě dlouho vydržel.

Mami, kup mi koně! Co je třeba zvážit před pořízením koně?

Co s koněm chcete dělat?

Pokud nemáte vy ani váš potomek žádné sportovní ambice, můžete hledat samozřejmě pouze koně na rekreaci a toulky přírodou. Neříkám, že to je vyloženě jednoduché, ale pokud kůň bude dobře ovladatelný, nelekavý a charakterní, mělo by to stačit. Pokud ale vaše dítě přičichne ke sportu, pak se váš rozhodovací strom zase trochu rozvětví :) A já se omezím na anglické disciplíny, protože o westernu toho prostě nevím dost ;)

Rodiče mají občas nereálné představy o tom, co od koně vlastně čekat... a očekávají od všeho trochu. Což sice možné je, ale reálně už se nyní chov i jezdectví dost specializují, a tak se i vy nejspíš budete muset rozhodnout, kterému odvětví sportu se dítě bude věnovat. Nejvíce jezdců se věnuje parkuru, ale můžete najít zalíbení v drezuře, nebo můžete chtít obojí a k tomu ještě pořádný kus adrenalinu ve všestrannosti. Je dost pravděpodobné, že oddíl, kde vaše dítě jezdí, už vás k některé z disciplín nasměroval. Jak by měl vypadat kůň pro jednotlivé disciplíny, si popíšeme zase příště. S nasměrováním k disciplíně ale velmi úzce souvisí i další dva body k úvaze.

Kdo bude dítěti s koněm pomáhat, kdo ho bude trénovat?

Jak už jsem psala výše, pokud dítěti pořídíte koně, je téměř jisté, že bude potřebovat jezdeckou pomoc někoho, kdo koně bude vzdělávat. Zejména ale u koní do sportu budete potřebovat hlavně trenéra. V ideálním případě to bude i ta osoba, která pomůže dítěti s koněm i jezdecky, ale bez vedení ze země se váš potomek prostě dlouhodobě neobejde. A pokud si vyberete určitou jezdeckou disciplínu, pak by to měl být právě člověk zkušený v disciplíně vaší volby.

A protože dítě musí být pod dozorem ze země prakticky nepřetržitě, bude odpověď na tuto otázku velmi podstatná i pro tu další.

Kde si koně ustájím?

Jak už jsem říkala, vaše dítě už patrně vyměřilo garáž a zjistilo, že ten kůň se tam vejde. Možná ale garáž nemáte, nebo s ní máte jiné plány :) Každopádně kdybyste přeci jen uvažovali o ustájení koně doma, je důležité si uvědomit, že kůň je stádové zvíře a sám tak trpí. Pokud byste tedy chtěli mít koně doma (a měli pro něj dostatek prostoru na vybudování výběhu, případně jízdárny apod.), bylo by dobré, aby nebyl sám. Pokud pořídíte koně dva, situaci to do určité míry vyřeší, protože kůň nebude sám, ale dva koně se na sebe natolik nafixují, že s jedním pak bude velmi pravděpodobně problém odejít třeba samostatně na vyjížďku. Situaci lze vyřešit pořízením třetího koně (nebo třeba poníka), ale nejsem si jistá, že pořízení tří koní je způsob, kterým jste s vlastnictvím koně chtěli začít :) Navíc tedy by to stejně chtělo vyřešit, kdo vám s koněm a jeho vedení bude pomáhat právě u vás doma.

Pokud tedy nebudete mít koně doma, musíte se rozhlédnout po okolí po stájích, které ustájení koní nabízí. A pokud se chcete věnovat sportu, musí jít o stáj, kde působí zmiňovaný trenér, který dítěti s koněm a jeho výcvikem pomůže.

Kolik času to bude stát mě?

Pokud jste dočetli až sem, tak už asi začínáte chápat, že s tím králíkem nebo psem je to přeci jen trochu jednodušší. A je taky jasné, že vaše dítě to asi samo nezvládne a že s ním budete muset ve stáji trávit čas. Hodně času. Stane se z vás „oška“, co pomáhá nosit sedlo, čistit koně, sbírá bobky na jízdárně, shání a vozí pytle s krmením, nakupuje sladěné sadičky kamaší, deček a čabrak... stane se z toho tak trochu koníček pro celou rodinu ;)

Ale jestli jsem vás ani doteď neodradila a vy o koupi koně dál uvažujete, věřte mi, že tohle všechno udělá vaše dítě opravdu velmi šťastné :) 

Příště napíšu něco víc o nákladové stránce, protože pořízením koně to všechno teprve začíná, a na tohle rozhodnutí je lepší být dobře připraven :)   

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela Dvořáková

Autorem od: 23.11.2023

Míša Dvořáková vystudovala mezinárodní vztahy na VŠE, což tak trochu určilo její profesní život, nicméně mimo zaměstnání věnovala vždy veškerý volný čas koním. Aktuálně je na rodičovské dovolené, koně ji však drží dál. Jezdí drezuru do stupně S a je také chovatelkou drezurních koní.

Podobné články

Může vás také zajímat