Aktuálně: 4 956 inzerátů174 105 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Trochu čtiva pro zimní večery?

Trochu čtiva pro zimní večery?
Kateřina Lipinská 26.11.2023, 10:00
457 6 minut čtení

Přesun ze sedla na gauč je v tomto upršeném období každoroční evergreen. Já si v tuhle roční dobu vždycky sumíruji, jak se nám s koňmi tento rok dařilo, čeho jsme dosáhli, nebo naopak nedosáhli, a co bychom ještě mohli změnit a vylepšit. A přitom hledám inspiraci v knížkách. Věřím, že některé z našich „vymazlených“ osloví i vás.

Nakladatelství Brázda je již od dob prvního vydání Skokového ježdění v roce 1998 známým pojmem. Specializuje se především na kvalitní knihy, týkající se korektní práce s koňmi, bez ohledu na disciplínu i na to, zda jsou to koně sportovní nebo rekreační. Není totiž tak důležité, co s koněm děláte, ale je velmi důležité, abyste přitom sobě i svému koni prospívali, vyvarovali se zbytečných chyb a nedorozumění a všestranně ho rozvíjeli ve zdravé a spokojené zvíře. Tady je zodpovězených pár dotazů, se kterými se nejčastěji setkávám.

Máte letos nějaké zajímavé novinky?

Letos se podařilo vydat hned několik velmi zajímavých knížek na různá témata. Novinkou je hlavně to, že jsme se více zaměřili i na jiné způsoby práce s koňmi, než je samotné ježdění. Hlavně takové, které koním skutečně prospívají po zdravotní stránce. Naší myšlenkou bylo, aby čtenáři měli možnost získat ucelenou koncepci, jak svého koně rozvíjet všestranně. Tedy kombinovat drezurní práci ze sedla s prací ze země, a to jak na lonži, tak na ruce, spolu s prací v terénu a na skocích. Takže v zásadě o čemkoli, do čeho se s koněm chcete pustit, si můžete něco přečíst v některé knížce od nás. Část z nich je hodně odborná, ale většina je srozumitelná pro všechny, kdo mají s koňmi něco do činění.

Nezapomněli jsme ani na to, že kůň není jediný, kdo se v naší dvojici má rozvíjet. Má-li být partnerství úspěšné, musí na sobě pracovat i člověk, a to jak fyzicky, tak mentálně. I o tom si můžete přečíst v našich knížkách.

Najdu u vás zajímavé knížky, i když nejezdím a nemám závodní ambice?

Ano a zejména mezi těmi letošními. Práce s koněm začíná ze země, protože jen kůň, který je rozhýbaný a dokáže správně používat svoje tělo, je dlouhodobě spokojený, zdravý a v dobré kondici. Jestli na něm potom budete jezdit ven, sportovat, nebo se jen kochat pohledem, jak se spokojeně pase, je už vaší volbou.

Čím tedy přesně začít v tom, jak říkáte, uceleném systému?

Před každým cvičením nejlépe protažením. To velmi podrobně a názorně popisuje Gillian Higgins v názorné a praktické knížce Strečink pro koně.

Trochu čtiva pro zimní večery?

Pak můžete navázat prací na lonži. Naše knížka Trénink hřbetu koně na lonži se věnuje především správné práci hřbetu. Nenajdete tam návod, jak koně vyvázat, ale podrobný popis toho, jak má správný pohyb a držení těla koně vypadat a jak se k němu přibližně dostat. I pokud jste zvyklí už na lonži pracovat jinak, pokud držení těla odpovídá popsanému, můžete si zde potvrdit, že to děláte dobře.

Trochu čtiva pro zimní večery?

Další možností, jak koně rozhýbat a naučit ho používat své tělo, je gymnastická práce na ruce. Stejnojmenný název knihy tím specifikuje, že už se nejedná o práci primárně na vztahu a respektu, ale spíše o gymnastický rozvoj koně. I méně pokročilý, nebo dokonce nejezdící jezdec může podle této knihy naučit svého koně stranovou práci a další pokročilé a fyzicky velmi prospěšné drezurní cviky. Navíc je psaná velmi srozumitelně a doplněná spoustou názorných ilustrací a fotografií.

Trochu čtiva pro zimní večery?

A pokud je můj kůň už trochu za zenitem a má zdravotní problémy...

Tím spíše by bylo dobré si tuto knihu (a také ty dvě předchozí) přečíst, protože je určená jak pro přípravu jezdeckých koní, tak pro koně, kteří ze zdravotních důvodů nejsou dočasně nebo trvale pod sedlo vhodní. Koneckonců autor sám se začal touto problematikou zabývat proto, že jeho (arabský) kůň Malcolm nebyl ze zdravotních důvodů jezdecky využitelný…

Dobrá... a co tam máte pro změnu jezdeckého?

Pokud tíhnete ke drezuře a milujete pocit souznění se svým koněm, pak si určitě nenechte ujít naši nejnovější knihu Setkání dvou myslí. Tuto výjimečnou a přitom tolik názornou knihu asi nejlépe ilustruje tato ukázka:

“Stav harmonie mezi koněm a jezdcem působí jako kouzlo, a jakmile jednou okusíte tento pocit jednoty, budete ho chtít znovu a znovu... Říkám tomu „okouzlující závislost“, protože jsme tak okouzleni potenciálem našeho spojení s koněm, že nás snaha o tuto dokonalost často až příliš pohltí... Během tohoto procesu, po osvojení jezdecké techniky, kůň a jezdec překročí práh a vstoupí do světa umění, kde se oba stanou jedním a objeví se skutečná krása a duše koně.”

Trochu čtiva pro zimní večery?

Nicméně velice důležité je právě to „osvojení jezdecké techniky“. Takže trochu velmi prospěšného jezdeckého „tělotrápení“ pro vlastní rozvoj najdete v knize Ježdění s Franklinovými míčky. Je to dřina, ale skutečně účinná, to jsem si osobně vyzkoušela.

Trochu čtiva pro zimní večery?

A po oblíbeném Skokovém ježdění, které je také stále v prodeji, vyšla letos také výborná kniha plná tipů pro skokany – Chytře na skokové řady. Nicméně tato je univerzálnější, protože nabízí spoustu zajímavých řad a cvičení také pro militaristy a v neposlední řadě i kavaletové kombinace, které využíváme i v přípravě drezurních a hobby koní.

Trochu čtiva pro zimní večery?

Ještě jeden „bonbónek“ na závěr pro příznivce Gerda Heuschmanna a klasické a akademické drezury: Anatomie a biomechanika sestavení a ohnutí. Na rozdíl od jeho prvotiny Kdyby koně mohli křičet je tato knížka jeho slovy: „méně politická a více odborná“. Autor zde vysvětluje, proč z anatomického hlediska nejde dosáhnout korektního shromáždění bez správného narovnání, sestavení a ohnutí, a přitom staví na doporučení mistrů klasického jezdectví, na které se často odkazuje.

Trochu čtiva pro zimní večery?

Tak co, vyberete si?

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Kateřina Lipinská

Autorem od: 03.11.2023

Katka Lipinská je vystudovanou pedagožkou a psycholožkou. Koním věnuje značnou část svého života. Jezdí drezuru do stupně S a prostřednictvím psaní a překládání se snaží o to, aby se koním s lidmi žilo co nejlépe.

Podobné články

Může vás také zajímat