Aktuálně: 4 985 inzerátů174 060 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Známky diskomfortu. Když koně něco bolí

Známky diskomfortu. Když koně něco bolí
Kateřina Lipinská 10.12.2023, 13:00
1 161 5 minut čtení

Jednou z nejdůležitějších věcí pro člověka, který má rád koně, by mělo být umění rozpoznat, kdy se jeho přítel necítí dobře a kdy ho něco bolí. Asi první myšlenkou každého je, „to přece poznám“, ale bohužel to vůbec není tak snadné. Koně jsou totiž přirozeně nastavení bolest a nepohodlí maskovat. V přírodě jako lovná zvěř nechtějí prozrazovat predátorům, že mají nějaký problém, a tím na sebe upozorňovat. Ve spolupráci s člověkem je toto spíše nevýhoda, a o to musíme být pozornější.

Jak tedy poznat, že se váš kůň necítí dobře? Máme v zásadě několik ukazatelů. Tady jsou:

Změna zvyků a chování

Pokud je kůň najednou klidnější a méně ochotný se pohybovat, tak nás to zpravidla „trkne“. Ale i pokud je aktivnější než obvykle, může to být známka problému. Zejména pod sedlem, kde se může snažit bolesti či nepohodlí utéct. To bohužel spousta lidí stále neví a zaměňuje diskomfort s radostí ze života a přemírou energie. I mnoho jezdeckých problémů je způsobeno nepohodlím, vyhazování často ukazuje na problém ve hřbetě, nebo nepadnoucí výstroj. Házení hlavou, hvězdaření, nebo naopak zalézání za otěž, či až vzpínání bývají často projevy bolesti v hubě, zubů, nebo týlu.

Když se kůň necítí dobře, může také vyhledávat na pastvině neobvyklá místa, nebo se stranit ostatních koní, být apatický, nebo naopak výrazně „protivnější“, až útočnější. Mnoho koní toto dává najevo tím, že přestane chodit člověku ve výběhu naproti nebo dokonce odchází pryč. Můj starý valach mi takto říkal, když byl unavený nebo namožený. Neutíkal, ale zatímco normálně ke mně vždy aspoň kousek popošel, když byl bolavý, otočil se a udělal pár kroků ode mě. To stačilo, znali jsme se dobře, takže jsem věděla, co to znamená.

Čím lépe znáte svého koně, tím větší šanci máte, že vám podobné věci neuniknou, nicméně na tento ukazatel (ale to v zásadě na žádný jednotlivý) se nelze stoprocentně spolehnout. Jednak proto, že chování koní ovlivňují i další faktory, jako počasí, hmyz, změny ve složení stáda, povrch nebo krmení. Za druhé proto, že spousta potíží nepřichází tak náhle, aby vyvolala změnu chování, ale naopak postupně, takže kůň si do jisté míry zvyká a projevy mohou být méně výrazné.

Uvolněný výraz koně, kterého nic nebolí a cítí se dobře Uvolněný výraz koně, kterého nic nebolí a cítí se dobře Foto: Kateřina Lipinská

Pohyb a držení těla

Ať už koně bolí cokoli, většinou to dá najevo postojem a způsobem pohybu. Kulhání by bylo na samostatnou kapitolu, protože mírnější stupně stále mnoho lidí nepozná, nicméně někdy koně ani při bolavých končetinách zdánlivě nekulhají proto, že je bolí obě přední nebo obě zadní, nebo zkrátka všechny (to bývá v případě artróz více kloubů nebo kopytních problémů). Nicméně pokud bychom porovnali pohyb bolavého koně s tím, jak se hýbal, dokud ho nic nebolelo, velmi pravděpodobně bychom viděli ztuhlost, napjaté držení těla a kratší, opatrné kroky. Ztuhlost a napětí svalů v držení těla je totiž jednou z nejlépe rozeznatelných známek nepohody koně. Při chronické bolesti můžete vidět i vykasané břicho, dlouhodobě bolaví koně bývají často obtížně krmitelní a trpí nechutenstvím, což pak může dále komplikovat situaci žaludečními vředy a problémy s trávením.

Pain face – výraz koně, trpícího bolestí Pain face – výraz koně, trpícího bolestí

Výraz koně (pain face)

Na to, jak rozeznat bolest a diskomfort koně podle výrazu a jak jsme v tomto rozeznávání úspěšní, bylo provedeno několik studií. Jedna z nich byla například založena na sledování a zaznamenávání výrazů hřebců před a po kastraci. V roce 2014 tuto studii publikoval mezinárodní tým vědců v čele s Emanuelou dalla Costa. Zjistilo se, že testovaní výzkumníci dokázali podle výrazu rozeznat, zda kůň trpí bolestí v 73,3 %. To zní celkem povzbudivě, ale nesmíme zapomenout, že míra bolesti může být různá, každý kůň je jiný a také spousta lidí trpí „provozní slepotou“. Proto byly sepsány znaky „pain face“ (výrazu bolesti), podle kterých bychom se měli při posuzování řídit. Jsou to tyto znaky:

  • Strnulé, vzad a do stran směřující uši.
  • Stažení víček, přivřené, až zavřené oči s napjatými svaly (na rozdíl od odpočinkově přivřených očí).
  • Stažení svalů v oblasti nad očima, více vyrýsované kosti.
  • Výrazné stažení žvýkacích svalů a sevřená huba.
  • Napjaté nozdry.

Další výzkumy některé z těchto věcí částečně zpochybnily. Jedná se především o přivřené oči a sevřenou hubu, což platí pro koně v klidovém stavu, ale v případě, že trpí bolestí pod sedlem, oči často bývají naopak doširoka rozevřené a huba až příliš pěnící. I uši mohou měnit pozici. Co tedy s tím?

Přesto je tam jeden podstatný rys, který je vždy přítomný a kterého si povšimnete, pokud se podíváte na tento seznam a také na popis držení těla výše, a tím je napětí svalů a ztuhlost až strnulost. Pokud se kůň pohybuje v napětí, má stažené svaly na hlavě i na těle, je na místě vždy hledat příčinu, protože to je nezdravý a koni nepříjemný stav.

Mimoto vám v základní orientaci může pomoci tento „plakátek“, vypracovaný výzkumným týmem v čele s Karinou Bech Gleerup. Je na něm popsaný a znázorněný typický „pain face“ u koně: 

Známky diskomfortu. Když koně něco bolí

Snad vám tento stručný (a poněkud zjednodušený) návod pomůže poznat, kdy vašeho partnera něco trápí!

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Kateřina Lipinská

Autorem od: 03.11.2023

Katka Lipinská je vystudovanou pedagožkou a psycholožkou. Koním věnuje značnou část svého života. Jezdí drezuru do stupně S a prostřednictvím psaní a překládání se snaží o to, aby se koním s lidmi žilo co nejlépe.

Podobné články

Může vás také zajímat