Aktuálně: 4 977 inzerátů173 985 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Bezpěčné prožití vánočních svátků s vaší kočkou

Bezpěčné prožití vánočních svátků s vaší kočkou
Petr Kovář 24.12.2023, 10:00
208 4 minuty čtení

Někteří lidé tvrdí, že kočky nemají rády Vánoce. Třeba když likvidují stromky, trhají balící papír, nenávidí návštěvy a nedej bůh, když si „vymyslí“ nějaký akutní zdravotní problém zrovna na štědrý večer. Jak těmto věcem můžete předejít?

Co všechno se může přihodit?

  • Jehličí stromku působí po pozření velmi dráždivě na kočičí sliznice a může jí i popíchat
  • Ne vždy platí, že kočka dopadne na všechny čtyři končetiny. Při pádu ze stromku se nemusí stihnout otočit a může dojít k poranění, zvášť když spadne například na hranu stolu.
  •  Vánoční ozdoby jsou velmi nebezpečné v případě jejich rozbití
  • Do ozdobných řetězů se kočka snadno zamotá a zavěsí
  • Světýlka na stromečku představují nebezpečí především při žvýkání elektrických kabelů.

Než kočky začaly spolubydlet s lidmi, lezení po stromech jim poskytovalo místo, kde mohly hledat potravu a hlídat své území. Pobyt na vysokých místech, jako jsou stromy, jim poskytuje pocit bezpečí, ochrany a kontroly. Kočky mají rády pocit, že je vše pod kontrolou! Z jejich pohledu je tak vánoční stromeček velmi přitažlivý a představuje také tu nejlepší prolézačku, lepší ve zverimexu rozhodně nekoupíte! A jak těm všem patáliím předejít? Je potřeba nabídnout kočce alternativní zábavu, jako je třeba nová hračka. Sice nezaručíme, že nová hračka zaujme víc než vánoční stromeček, ale za zkoušku se nic nedá. Další možností je nabídnout kočce vlastní pozornost. Kočka je velmi zvídavé zvíře a samota ji vede k průzkumu prostředí. Jsou kočky, které ve stromku vidí potencionální úkryt, obzvláště ty, které jinou skrýš nemají. Zamyslete se, jestli aspoň po dobu svátku nenabídnout kočce úkryt.

Jak má vypadat bezpečný vánoční stromeček?

Při nákupu ozdob volte ty „nerozbitné“. Tradiční z foukaného skla se snadno rozbijí, a navíc se tříští na malé kousky. Vůbec nejlepší výzdobou jsou přírodní ozdoby, například sušené pomeranče nebo jablka – jsou nejen krásné a voňavé, ale také bezpečné. Ozdoby zavěšujte spíš na provázková očka (průměr 1-2 cm) z nastříhaných provázků než na kovové háčky.

Velmi důležité je také řádné ukotvení stromku a jeho pevná základna, aby nedošlo k převržení v případě, že po něm bude kočka šplhat.

Jaká další nebezpečí kočkám hrozí

Pozor dávejte například i na jmelí-jak listy, tak jeho bobule. Jmelí totiž obsahuje toxické proteiny, které jsou pro kočku jedovaté. Podobné je to i s oblíbenou vánoční hvězdou-na pohled krásná, uvnitř pro kočku jedovatá. Většina těchto pro kočky nebezpečných domácích rostlin a květin naštěstí nechutná dobře a kočky se jim obloukem vyhnou. Může se ale najít i kočičí výjimka.

Na pozoru se mějte i při lidských pokrmech. Vůně z kuchyně určitě vyvolá kočičí pozornost. Nemusí to znamenat, že kočce nedopřejete něco dobrého, jen se vyvarujte nebezpečným potravinám. Škodlivá je cibule, čokoláda nebo avokádo. Vyhnout se musíte i slaným, sladkým nebo kořeněným pokrmům. Vyznavači tradiční štědrovečerní večeře, mohou kousek kapra dopřát i své kočce. Jen je potřeba udělat několik úprav. Kapří podkovu uvařte pouze ve vodě, bez soli! Poté maso oberte od kostí a štědrovečerní večeře může začít.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Kovář

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat