Aktuálně: 4 977 inzerátů173 992 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Jak zvládnout Vánoce se psím parťákem?

Jak zvládnout Vánoce se psím parťákem?
Petr Kovář 22.12.2023, 10:00
224 4 minuty čtení

Vánoce jsou za dveřmi a majitelé psů následující řádky dobře znají. Pes si u vánočního stromku rád hraje a skáče po něm, protože jej zaujaly blýskavé ozdoby a řetězy. Zběsilé pobíhání okolo stromku, vede nezřídka i k jeho povalení. Jak tomuto chování předejít? Psa musíte řádně socializovat už od jeho štěněcího věku.

K Vánocům patří celá řada tradičních aktivit, jako je zdobení stromku, pálení svíček na adventním věnci. Byt obsahuje také neobvyklá lákadla, jako jsou barevná světýlka na oknech nebo vánočním stromku. Přinášíme několik tipů, jak toto období prožít s vašim čtyřnohým parťákem bez úhony.

Jak zabránit tomu, aby pes ze stromečku nestrhával ozdoby? Trochu neestetické řešení je zábrana kolem stromku v podobě ohrádky. Mnohem elegantnější řešení je pejska pozorovat a postupným učením se dopracovat k tomu, aby si stromečku nevšímal. Je potřeba pilovat zákazové povely a odpoutat jeho pozornost například hračkami.

Pokud pes rozkouše ozdobu, hrozí mu v nejlepším případě poranění tlamky, v horším celého trávícího ústrojí. Pokud ozdobu omylem rozbijete, musíte ji důkladně uklidit.

Velkým lákadlem jsou čokoládové ozdoby, které visí na stromečku. Čokoláda je pro psy nebezpečná, takové ozdoby buď vynechejte nebo je pověste do míst, kam pes nedosáhne.

Jehličí stromku není pro psy vyloženě jedovaté, ale někdy obsahuje vonné látky, které mohou nepříjemně rozhodit zažívání.

Tradičními svátečními rostlinami je vánoční hvězda nebo jmelí. Ty musí být mimo dosah psa, neboť jsou pro něj jedovaté. Jmelí je navíc obarveno chemickým postřikem.

Nebezpečný může být i na první pohled neškodný adventní věnec. I svíčky ale musí být mimo dosah psa. Stačí, aby se o zapálenou svíci otřel a neštěstí může být na světe.

I při samotném rozbalování dárků, hrozí také nebezpečí. Raději nepoužívejte žádné mašličky, rolničky ani jiné ozdoby. Pes může část vdechnout nebo pozřít.

Pozor na cukroví

Bytem se line neodolatelná vůně pečeného cukroví, které na Štědrý den naaranžujete na stůl. Jak už to tak bývá, psa nejvíce láká právě to, co má zakázáno. Proto musíte být obezřetní, aby se hafan do cukroví nepustil. Mohlo by mu vyvolat nepříjemné zdravotní problémy a navštěvovat na Štědrý den veterináře, nechcete ani ve zlém snu.

Kdo je příznivcem BARF stravy, tomu se meze nekladou. Dopřejte psovi klidně kapra, lososa nebo jiný druh ryby, ke kterému naservírujte zeleninu.

Jak pejskovi o Vánocích přilepšit?

Pokud jste zastáncem teorie, že i zvířata se o Vánocích mají mít o něco lépe, než kdykoliv během roku, dopřejte jim něco výjimečného. Pro každého psa bude ono „výjimečné“ představovat jiného. Pro někoho to budou pamlsky, psí tyčinky nebo třeba krmivo v podobě BARFu. Hlavně se vyhněte sladkostem.

Štěně jako vánoční dárek

Spousta dětí si přeje pod vánočním stromečkem objevit roztomilé štěňátko v košíčku. Těší se, jak si s ním budou hrát a mazlit. Z takového štěněte vyroste skvělý parťák pro budoucí život a ochránce rodiny. Když si budou děti se štěnětem hrát, přeci jenom na ně musíte dohlížet a v pravý čas zakročit. Výchova od štěněcího věku je důležitá. Při koupi věnujte hodně pozornosti tomu, jaké plemeno si vyberete. Určitě si pořizujete psa s nějakým účelem. Každé plemeno se hodí na něco jiného.

Pokud chcete štěně věnovat někomu jinému, například rodičům nebo příbuzným, odpovězte si na otázku, zda opravdu o psa stojí. Současné útulky doslova praskají ve švech a mnoho tamních psů, bylo právě nevhodným dárkem.

Pokud víte o někom, kdo o psa opravdu stojí a dokáže se o něj postarat, pořiďte mu právě staršího pejska z útulku. Štěně si najde vždycky snáz domov než pes starší a vy tím uděláte dobrý skutek. Takoví psi bývají velmi vděčnými společníky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Kovář

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat