Aktuálně: 4 933 inzerátů174 247 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Nejlépe hodnocená ZOO podle návštěvníků ChovZvířat.cz

Nejlépe hodnocená ZOO podle návštěvníků ChovZvířat.cz
Chov Zvířat 29.12.2023, 10:00
1 289 4 minuty čtení

V dnešní době je na území České republiky 28 zoologických zahrad s licencí k provozu vydanou od MŽP. Celkem 16 z těchto zahrad je také členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

Návštěvníci webu www.chovzvířat.cz dostali možnost, na základě pěti níže uvedených kritérií, zahrady ohodnotit. Pro úspěch musí zahrada nasbírat co nejlepší hodnocení v těchto bodech:

  • Zvířata (rozmanitost, počet, zdravotní stav, ...)
  • Klece a výběhy (prostor, čistota, vybavení, ...)
  • Služby pro návštěvníky (občerstvení, toalety, vzdělávání, zábava, ...) 
  • Lokalita (dopravní spojení, parkoviště, terén, umístění, ...)
  • Ceny (vstupné, parkovné, občerstvení, suvenýry, ...)

Do hodnocení se zapojilo 275 návštěvníků webu, ktěří udělovali hvězdičky (0 nejméně, 5 nejvíce). Všechna hodnocení jsou poté zprůměrována a celkový výsledek je zobrazen v procentech. Navíc má každý možnost přidat k hodnocení i vlastní komentář.

Vyhodnocení

Nejlepší procentuální hodnocení, a tím pádem první místo, získala ZOO Ostrava. Tato zahrada nasbírala 84 %. Zajímavostí je, že ani v jednom z pěti hodnocených kritérií nebyla úplně nejlepší, ale ani v jednom však nepropadla. Například uživatelka webu Simona O., která přijela na návštěvu této ZOO z Benátek, zanechala komentář: „Krásna zoologická zahrada, všechny služby na vysoké úrovni, odveden ohromný kus práce v podobě nových vyběhů a zřízení dětských hřišť. Poučný a zábavný výlet, určitě se rádi vrátíme“. Další kladný komentář přidala návštěvnice Eva: „Jedna z nejlepších a nejkrásnějších zoologických zahrad v ČR! A to nejsem ani z Ostravy, ani z Moravy. I tak si to myslím a stojí mi ta zoo za cestu“. Mírně zklamaná naopak odjížděla návštěvnice Renda z Karviné, která napsala: „Připadala jsem si spíš v zábavném parku pro děti! A ne v zoo“.

Na druhé pozici se umístil Zoopark Vyškov, který posbíral vysoké hodnocení za svou lokaci a přívětivé ceny. Zoopark je zaměřen především na chov domácích i hospodářských zvířat z celého světa.

Třetí příčku obsadila ZOO Plzeň, kde návštěvníci ocenili především klece a výběhy pro zvířata, ale také její lokaci v místní části Lochotín. Návštěvnice webu chovzvířat.cz, Katka z Prahy, zanechala k plzeňské zoologické zahradě následující komentář: „Tahle zoo je srdcovka, chodím do ní od dětsví, chodila jsem do ní kreslit zvířátka a pozoruji jen zlepšení, kterých dosáhla, tuhle zoo mám fakt moc ráda“.

Pro mnohé může být překvapením až 6. místo pro ZOO Praha. Zde je potřeba uvést, že zahrada byla první, co se týče zvířat (89 %)  a druhá v kritérii Klece a výběhy (86 %). Zoologickou zahradu hlavního města odsunuly na nižší pozice ceny (vstupné, občerstvení, suvenýry), kde nasbírala pouze 69 %.

Celkové výsledné pořadí

  1. ZOO Ostrava
  2. Zoopark Vyškov
  3. ZOO Plzeň
  4. ZOO Ohrada - Hluboká nad Vltavou
  5. ZOO Dvůr Králové
  6. ZOO Praha
  7. ZOO Zlín
  8. ZOO Jihlava
  9. ZOO Ústní nad Labem
  10. ZOO Děčín
  11. Zoopark Chomutov
  12. ZOO Liberec
  13. ZOO Brno
  14. ZOO Olomouc
  15. ZOO Hodonín

Další zoologické zahrady (ZOO Na Hrádečku, ZOO Tábor, Zoopark Zájezd, ZOO Plasy, ZOO Dvorec, Faunapark Horní Lipová, ZOO Sedlec, Papouščí ZOO Bošovice, Krokodýlí ZOO Protivín, ZOO Chleby) nejsou v hodnocení zahrnuty, neboť byly na www.chovzvířat.cz přidány nově až po listopadové aktualizaci webu.

A co vy? Kolik jste navštívili zoologických zahrad a ve které se vám líbilo nejvíce? Ohodnoďte je na: https://www.chovzvirat.cz/zoo/

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat