Aktuálně: 4 978 inzerátů173 948 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Mami, kup mi koně! Kolik to všechno vlastně stojí? (2.část)

Mami, kup mi koně! Kolik to všechno vlastně stojí? (2.část)
Michaela Dvořáková 14.01.2024, 13:00
330 9 minut čtení

V minulém článku jsme koně nasedlali a nauzdili, tak už můžeme jezdit. Dnes si řekneme o tom, co dalšího asi budete potřebovat, pokud si pořídíte koně, a jaké jsou další pravidelné náklady, které se k vlastnictví koně váží.

Ustájení

Pokud si koně neubytujete na zahradě, pak budete velmi pravděpodobně řešit ustájení. Jak už jsem zmiňovala, při výběru ustájení je důležité si uvědomit, co s koněm bude váš potomek dělat, a jestli je v dané stáji někdo, kdo se ujme vedení výcviku vaší dvojice. A samozřejmě se stáje liší i zázemím jak pro koně, tak i pro jezdce. Můžete tak koně ustájit v místě, kde si sedlo pověsíte ve vlhké stavební buňce, kůň bude na pastvině bez boxu a jízdárna bude vyšlapané kolečko v trávě, vhodnější a pohodlnější je ale samozřejmě mít možnost práce alespoň na ohrazené pískové jízdárně, ideálně osvětlené, a v zimě pak jistě každý ocení jezdeckou halu. Čím vybavenější stáj je, tím ale samozřejmě roste i cena ustájení. Jsou i další aspekty, které je nutné zvážit, protože sportovní stáje zase obvykle nemají takové možnosti, co se týče výběhů a pravidelného pobytu koní v nich. V tomhle je třeba důkladně promyslet, co od stáje požadujete, a jestli se tam váš kůň bude dobře cítit, protože většina koní pro svůj psychický komfort pobyt ve výběhu potřebuje. Co se ceny týče, hraje vždy velkou roli i lokalita, každopádně v okolí větších měst bude boxové ustájení s jízdárnou začínat na cca 7.000 Kč a při větší vybavenosti stáje (nebo blízkosti centra) se můžete dostat snadno i třeba na 15.000 Kč.

  • Cena pastevního ustájení: 4 000–8 000 Kč / měsíc.
  • Cena boxového ustájení (s jízdárnou): 7 000 Kč–15 000 Kč /měsíc.

Krmení

V rámci ustájení obvykle máte v ceně seno a většinou nějaké základní statkové krmivo. Někde je to oves, jinde k tomu je například ještě ječmen, sladový květ nebo pšeničné otruby. Většinou to ale nakonec nebude to, co budete pro svého koně potřebovat. Je samozřejmě možné, že si vystačíte se statkovými krmivy s minerálním doplňkem, většinou už ale dnes dávají majitelé přednost kompletnímu granulovanému krmivu nebo müssli, které krom vyvážené krmné dávky je obvykle již mineralizované, takže odpadá řešení minerálního doplňku. Jak minerálních doplňků, tak kompletních krmiv je celá řada. U minerálního doplňku hraje roli, zda je ve stravitelnější organické, nebo v levnější anorganické formě, zda je v něm třeba i něco navíc, ceny se tak opravdu liší. Totéž platí i pro kompletní krmivo. Váš kůň může samozřejmě potřebovat ještě specifický doplněk na podporu například pohybového aparátu, kvality kopyt, na podporu imunity a podobně, tam bychom se ale dostávali už do příliš velkých detailů.

  • Cena - minerální doplněk: 200-600 Kč/měsíc.
  • Cena - kompletní krmivo: 400–1000 Kč / pytel 20-25 kg, přičemž můžete měsíčně krmit 2, ale také třeba 4 pytle.

Mami, kup mi koně! Kolik to všechno vlastně stojí? (2.část)

Trénink a práce s koněm

Většina jezdců se dlouhodobě neobejde bez trenéra, a u dětí to platí dvojnásob. Tam je skutečně potřeba dohled téměř permanentní. V takovém případě je proto asi nejlepší domluvit si jakýsi tréninkový paušál s někým, kdo ve stáji pravidelně působí, aby se dítěti, případně korekcím koně, pravidelně věnoval. Je na vás, jak k řešení přistoupíte, ale dá se doporučit trénink minimálně dvakrát týdně. Na cenu bude mít vliv, zda dítěti bude dávat lekci místní cvičitel, nebo do stáje dojíždí trénovat mistr republiky. Samostatnou kapitolou jsou potom jezdecká soustředění, tam se cena zejména v případě zahraničních trenérů může šplhat vysoko nad uvedené částky. Pokud trenér dojíždí, budete ještě muset počítat s cestovným.

  • Cena individuálního tréninku: 400–2 000 Kč / lekce.
  • Cena paušálu: dle individuální dohody s trenérem, cca od 5 000 Kč / měsíc.

Kovář

Váš kůň bude potřebovat upravovat kopyta, a to každých 6-8 týdnů. Pokud má kvalitní rohovinu a vydrží bosky, pak v tomhle směru docela ušetříte, ale i tak je samozřejmě nutné kopyta nechávat upravit odborníkem, v takovém případě možná i ještě častěji. Většina jezdeckých koní je ovšem kovaná, a to buď pouze na přední kopyta (která jsou obvykle citlivější, a tak ochranu potřebují častěji), nebo na všechny čtyři. Uvedené ceny jsou opět pouze orientační a předpokládají standardní kování bez ortopedických specialit. Cenu může ovlivnit i potřeba držiče. Někteří kováři si je vozí automaticky s sebou a máte je započítané v ceně kování, jiní si koně dokáží podržet sami, případně s vaší asistencí, ale jsou i případy, kde musíte připlácet ještě za držiče. I v případě kováře se obvykle platí cestovné.

  • Cena strouhání: 400–700 Kč.
  • Cena kování na přední nohy: 1 500–2 000 Kč.
  • Cena kování na všechny čtyři: 2 000–3 000 Kč.

V tuto chvíli se dá říct, že máte základ pokrytý a můžete společně fungovat. Patrně budete muset pořídit ještě menší jednorázové investice typu čištění (hřbílko, kartáče, háček na kopyta, hřeben na hřívu a ocas, houbička a hadřík), ohlávku s vodítkem, chrániče končetin, ať už kamaše, nebo zvony na kopyta, ale to už jsou menší částky, které se navíc už příliš často neopakují.

Samozřejmě lze pořídit ještě mnoho vybavení a je jen na vás, co posoudíte jako potřebné a důležité, dá se ale předpokládat, že budete potřebovat alespoň nějakou deku. Proto napíšu ještě jeden odstavec k dekování, kde zmíním typy dek obecně a k čemu jsou dobré.

Dekování

Jestli váš kůň bude dekován, nebo ne, záleží opět dost na tom, co od něj chcete za práci. Pokud chcete ale s koněm od podzimu do jara pracovat, zřejmě na dekování dojde. Vyhnete se tak totiž tomu, že váš kůň bude mokrá bahenní koule s prostydlými zády, s kterou se dá dělat jistě leccos, ale na ježdění to ideální není. Navíc nedekovaný kůň se na zimu pěkně nasrstí, aby mu bylo i v nepříznivém počasí dobře, a pak se vám při práci nejspíš hodně zapotí. A takového koně je potřeba usušit, aby nenastydl, a to může trvat i hodiny. Každopádně i k tomuto sušení asi budete potřebovat odpocovací deku (nejčastěji fleesovou), možná i dvě, abyste koně skutečně usušili a aby deka stihla do příštího použití uschnout. V takové dece kůň nezůstává trvale, dává se skutečně jen na zpoceného koně, případně na přepravu, a funkcí je, jak už název napovídá, odpocení, deka tedy udrží koně v teple a vlhkost z jeho srsti se vysráží na jejím povrchu.

Další deka, která se může hodit, i když koně nebudete dekovat, je deka bederní. Jde o krátkou deku, která se připíná za sedlo a kryje koňskou záď. Vyrábí se v zásadě ve dvou variantách, a to jako deka prohřívací (buď fleecová, nebo z různých moderních prohřívacích materiálů, jako je termatex a podobně. Nejde o odborný termín, pod kterým takovou bederku najdete, spíše o popis funkce), nebo nepromokavá. Zatímco prohřívací bederní deka se dává koni na záď v chladnějších dnech před prací a po práci, aby se koni lépe prohřály svaly a předešlo se tak zranění, nepromokavá se využije v deštivém počasí.

Pokud se rozhodnete koně dekovat, potřeba počtu dek se dramaticky zvýší. Pokud váš kůň chodí do výběhu, bude potřebovat spíše deky nepromokavé, které bývají nazývány i výběhové. Obvykle je vhodné pořídit několik dek s různou gramáží, abyste pokryli různé teploty a počasí. Nejslabší pláštěnky žádnou gramáž nemají, dále můžete pořídit deku s fleecovou podšívkou, nebo deky se zateplením, kde fleecové podšívce odpovídá zateplení cca 50g. Neholený kůň v české zimě bude pohodlně fungovat v dece kolem 200-250g, deky 300-400g lze doporučit na koně holené. To samé platí pro deky stájové, které nejsou nepromokavé, takže za mokra a nepříznivého počasí s nimi koně do výběhu chodit nemohou.  Deky se dále liší tzv. Denierem, což je pevnost deky. Pokud váš kůň chodí do výběhu s trhačem nebo si sám rád deku svléká, může být tento údaj pro vás podstatný. Standardně jsou deky šity z materiálů 600D, ty nejpevnější mají balistický nylon 1620D. A i použitý materiál pak ovlivňuje cenu deky.

  • Cena odpocovací deky: 500–3 000 Kč.
  • Cena prohřívací bederky: 500–2 000 Kč.
  • Cena nepromokavé bederky: 800–2 500 Kč.
  • Cena nepromokavé deky: 1 300–12 000 Kč.

Je možné, že i přes dekování se váš kůň bude při práci příliš potit, pak je vhodné ho nechat oholit. Většinou najdete někoho, kdo vám koně ve stáji bude ochotný za cca 500–800 Kč oholit, případně jsou lidé, které si do stáje můžete objednat. Jsou koně, kterým stačí ostříhat na začátku chladnějšího období, u některých ale budete možná muset střih ještě během zimy zopakovat.

V tuto chvíli už je náš kůň vybavený, ustájený, a máme pokryty obvyklé větší výdaje. Samozřejmě můžete kupovat různou kosmetiku pro péči o kopyta, srst, hřívu a ocas, stejně tak kožené vybavení si zaslouží pravidelnou péči, ale to už jsou menší výdaje, které tu rozepisovat nebudu. Vzhledem k tomu, že váš potomek už někde jezdí, nerozepisovala jsem se ani o nákladech na pořízení jezdeckého vybavení pro něj.

Dostáváme se tedy k samotnému závěru, a to je koupě koně. V posledním dílu tohoto seriálu se příště zaměříme právě na koupi koně, a to nejen na to, kolik takový kůň pravděpodobně bude stát, ale zejména na to, jak k takové koupi přistoupit a na co vše kolem myslet, abyste skutečně pořídili takového koně, který je pro vaše dítě vhodný a bude mu dělat radost.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela Dvořáková

Autorem od: 23.11.2023

Míša Dvořáková vystudovala mezinárodní vztahy na VŠE, což tak trochu určilo její profesní život, nicméně mimo zaměstnání věnovala vždy veškerý volný čas koním. Aktuálně je na rodičovské dovolené, koně ji však drží dál. Jezdí drezuru do stupně S a je také chovatelkou drezurních koní.

Podobné články

Může vás také zajímat