Aktuálně: 4 958 inzerátů174 175 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Odchov cvrčků pro plazy

Odchov cvrčků pro plazy
Ing. Zbyněk Pokorný 28.02.2015, 11:00
6 776 4 minuty čtení

Cvrčky je možné chovat v nádobách z různého materiálu. Nejčastěji se používají plastové nebo skleněné nádoby uzavřené víkem proti úniku cvrčků. Otvory pro cirkulaci čerstvého vzduchu nesmí ve víku chybět. Druhou funkcí větracích otvorů je také zabránění tvorbě plísní.

Jako substrát lze využít lignocel, písek či hobliny. Krmná směs musí být značně pestrá. Nabízíme například kočičí nebo psí granule. Samozřejmostí jsou různé druhy ovoce a jako příkrm listy salátu nebo zelí. Do určité míry se cvrčci mohou krmit i vhodnými zbytky z kuchyně. Vždy ovšem pouze v malém množství, aby bylo krmivo přijato v co nejkratší době.

S napájecí mističkou si není třeba lámat hlavu. Bohatě postačí víčko zavařovací sklenice, které vyplníme molitanem, vatou nebo papírovým kapesníčkem. Tyto materiály dobře sají vodu a nikdy nesmí plavat, aby se cvrčci neutopili. Obsah vlhčíme každý den. Chovatelé často využívají ptačí napáječku, kdy do spodní části, ze které ptáci běžně pijí, nainstalujeme kousek molitanu. Máme záruku, že savý materiál bude stále vlhký a voda v napáječce vydrží více dnů, aniž bychom se o ni museli jakkoliv starat.

Cvrčci se po většinu dnu ukrývají v úkrytech, tomu musíme přizpůsobit i jejich chovnou nádrž. Stačí vytvořit úkryty z papírů, z plata na vejce apod.

Odchov cvrčků pro plazy

Rozmnožování cvrčků

Pro úspěšný odchov musíme splnit několik základních podmínkou. První je teplota, která musí sahat až k 25 °C. Pro kladení vajec musíme do chovné nádrže vložit k tomu určenou nádobu. Tato nádoba musí být shora uzavřená, vnitřek vyplníme vrstvou lignocelu, či směsí hlíny s pískem. Uzavření nám zajistí udržení stále vlhkého substrátu uvnitř. Hned nad vlhký a kyprý substrát vytvoříme ve stěně nádoby několik 1 cm velkých vstupních otvorů pro kladoucí samičky. Až je nádoba určená ke kladení dost zaplněna vajíčky, vyjmeme ji z chovné nádrže a umístíme do ní novou nádobku ke kladení. Vyjmutou nádobu s vajíčky přemístíme do nádrže, ve které musí nadále být 25 °C. Dbejte na to, aby substrát, do kterého byla nakladena vajíčka, zůstával stále mírně vlhký.

První mladí cvrčci se mohou vylíhnout už po 14 dnech inkubace. Vhodné je mít více chovných nádob a v nich rozděleny cvrčky podle přibližně stejného stáří. Kdo má problém s prostorem, je možné odchovat cvrčky i ve stejné nádobě jako máme dospělce. V takovém případě ale musíme počítat s určitými riziky. Kladoucí samičky mohou poškodit již nakladené vajíčka a mladí jedinci mohou mít problém dostat se ke krmivu. V některých případech dochází i ke konzumaci nakladených vajec dospělci!

Volba druhu

Výběr správného druhu je základem úspěchu. Například cvrček domácí má dlouhý životní cyklus a dospělosti se dožije malý počet jedinců. Cvrček banánový a dvouskvrnný má nároky na chov srovnatelné. Cvrček banánový se více hodí jako krmivo pro terarijní zvířata, protože jeho tělo je v porovnání s ostatními druhy měkčí. Cvrček krátkoskvrnný se zase projevuje nejhlasitějším cvrkáním. Pro začátečníky je vhodný cvrček krátkokřídlí, který se vzrůstem menším druhem a ani není náročný na nepravidelnost krmení či výkyvy teplot.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat