Aktuálně: 5 021 inzerátů173 558 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Poníci – chov a péče

Poníci – chov a péče
Ing. Zbyněk Pokorný 23.04.2014, 16:00
8 887 3 minuty čtení

Toužili jste někdy v mládí mít u svého domu poníka, se kterým budete jezdit na vyjížďky? Není však zas tak lehké správně se o něho postarat. Takový poník toho potřebuje velice hodně.

Ustájení a pastvina

Důležité je, abyste poníka měli vůbec kam dát. Do bytových prostor by se sice možná vešel, ale určitě by se mu tam nelíbilo. Pokud bydlíte v bytě, tak ještě nemusíte zoufat. Existují totiž i jízdárny, kde vám ustájí vašeho poníka, starají se o něj a vy se u něho jen rekreujete. I takový komfort se dá zařídit, ovšem to si musíte připlatit. Nejlepší je proto udělat si vlastní stáj vedle svého domu, nebo chalupy, kde bude o poníka dobře postaráno. Nemyslete si však, že to bude jen tak. Už zde začíná spousta práce. Je třeba udělat stěny, dveře, okno, podlahu, žlaby, napájení a mnoho dalšího. Vedle stáje musíte mít pastvinu, kde se poník bude během slunných dnů pastvit. Výběh pro ponyho musí být ohrazený nejlépe elektrickým ohradníkem. Nezapomínejte také na stínek a vodu v ohradě pro lepší pohodu při pobytu venku.

Poníci – chov a péče

Starat se nestačí, musíte pečovat

Poník potřebuje péči, tak jako každý živý tvor. Dalo by se říci, že čím je zvířátko větší, tím potřebuje více péče. Takže život s poníkem obvykle není jen lehkomyslná zábava, ale tvrdá dřina. Nesmíte také zapomenout na potravu, které je zapotřebí opravdu hodně. Musíte si opatřit píci, oves, mrkev, řepu, minerální přísady a na zimu taky seno. Čistit poníka musíte nejlépe ráno a pak po každé jízdě. Poník vám jistě odplatí vaši starost tím, že vás povozí. Nezapomínejte také na veterinární dohled, který mu velice usnadní život.

Vybavte se pomůckami

Výbava pro koně obsahuje opravdu spoustu potřebného nářadí. Uvedu tu alespoň ty základní potřebné k tomu, abyste se o poníka dokázali postarat. Jsou to: kartáč, hřeben, stěrka, hřbílko, houba, štětec, kopytní háček, podbradní řetízek, udidlo, deka, sedlo, kamaše, strouhavky, bandáže, zvony, vodítka, reflexní pásky a spoustu dalšího.

Terapie

A k čemu je takový poník dobrý, ptáte se? No pokud vás neuchvátil jeho vzhled a vyjížďky, tak vás můžu nalákat ještě na další speciality. Soužití člověka s koněm dělá dobře oběma tvorům. Jízda dítěte na poníkovi zaručeně prospívá, protože dítě nesedí doma u počítače, ale je v pohybu na čerstvém vzduchu. Při jízdě si dítě tvaruje záda a nohy tak, aby mělo správné postavení těla. K tomu je ale zapotřebí správný styl jízdy, kterému vás určitě naučí zkušený chovatel poníků. Člověkovi dělá velice dobře samotný kontakt s ponym.

Tak už si ho pořiďte!

Tak co, stále chcete ještě toho poníka, nebo si raději pořídíte plyšovou hračku poníka, o kterou se nebudete muset tolik starat? Bude to pro vás příliš obtížné, nebo se to pokusíte zvládnout? Už víte, k čemu je takový poník dobrý, už víte, co všechno pro něho musíte zajistit. Ještě vás však čeká cesta studování odborné literatury, anebo dalších článků.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat