Aktuálně: 5 029 inzerátů173 654 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Základy chovu lamy krotké

Základy chovu lamy krotké
Jiří Švanda 25.03.2014, 16:00
4 432 5 minut čtení

Jak začít s chovem lam? Nejdříve si musíte odpovědět sami na otázku: Proč chci chovat lamy a co od toho očekávám? Dobré je navštívit zkušeného chovatele, nejlépe registrovaného v nějakém spolku či klubu chovatelů. A u něj si celou problematiku chovu podrobně rozebrat, popř. si zkusit kontakt s jeho zvířaty. Taková návštěva napoví víc, jak cokoliv jiného. Jinak na chov lam krotkých a alpak, již není potřeba povolení od Krajské veterinární správy.

Pokud jste již rozhodnuti, že chov lam je pro vás ta správná volba, tak jistě máte k dispozici pastvinu (výběh) o minimální rozloze 150m2 pro 3 lamy a plus 30m2 na každé další zvíře a přístřešek o rozměru 2m2 na každé zvíře. Já bych doporučoval velikost výběhu minimálně dvojnásobnou, musíme počítat, že část výběhu zabere káliště a „prachová“ lázeň. Tyto rozměry jak výběhu, tak přístřešku jsou opravdu minimální veterinární požadavky. Ze zkušenosti vím, že dvě samice s mláďaty vypasou 3.000m2a můj samec vypase 900m2pastviny. Hodně záleží na skladbě půdy i porostu. Výběh by měl být řádně oplocen a výška plotu minimálně 150cm. Nejvíce se osvědčila pevná ohrada doplněná elektrickým ohradníkem. Nevhodný je plot s pletivem, o který se opírají a pletivo vytahují a spodní část sešlapávají.

Základy chovu lamy krotké

Když už máte vše připravené, tak můžete přistoupit k tomu nejdůležitějšímu a to je výběr a nákup vhodných zvířat. Pokud nepočítáte s množením lam, tak doporučuji kastrované samce, valachy. Jsou levnější a dají se lépe sehnat. Pokud počítáte s množením, tak zase musíte dát pozor, abyste nekoupili přímo příbuzná zvířata do páru. Bohužel jsou „chovatelé“, kteří klidně prodají sourozence nebo dědečka s vnučkou jako chovný pár a prohlašují, že lama je stádové zvíře a že to nevadí. To, že se pak z takového spojení narodí defektní mláďata, popř. mrtvě narozená, je jim už jedno. Z toho důvodu tady vzniká registr lam, který sleduje rodokmen jednotlivých zvířat. Dalším nešvarem je prodej příliš brzy odstavených mláďat, která jsou tzv. „podtržená“ a povětšinou nedorostou požadovaných proporcí. U mladých samečků je velmi důležité, aby zůstali u svého mateřského stáda co nejdéle a tam se socializovali, to znamená aby si stačili uvědomi0,t kdo jsou a kam patří. Pokud příliš mladý sameček odchází do nového prostředí, je důležité, aby tam nebyl svého druhu sám. To potom velice strádá a hledá si partnera mezi lidmi, což je v jeho mládí pro člověka velmi příjemné, ale jen do okamžiku jeho dospívání (tj. mezi 2 a 3 rokem věku), kdy se jeho náklonnost může velmi snadno změnit v agresivitu. V tomto věku může začít člověka vnímat jako konkurenta a být na něho agresivní. Nejhorší kombinace vedoucí k agresivitě samce je brzký odstav z rodného stáda v kombinaci s následným chovem bez partnera stejného druhu. Tím chci říci, že lamě lamu ničím nenahradíte a zvířata jiného druhu jsou jen nouzové řešení, které může lama přijmout, ale nemusí. Pak dochází k přilnutí k člověku. Pokud se už agresivita samce projeví, tak někdy doporučovaná kastrace nemusí vůbec tento stav změnit. Ta šance na změnu k lepšímu, je tak někde okolo 30%. Kastraci by měl provádět zkušený veterinář, který dokáže právně odhadnout váhu zvířete nadávkovat narkózu.

Lama je velmi skromné zvíře, kterému v létě stačí dobrá pastva, trochu sena, čerstvá pitná voda a solný liz. V zimě je to stejné, jen pastva se nahradí větším množstvím sena. Samozřejmě nepohrdnou jakýmkoliv přilepšením, ovoce, granule, obilí, řepa, zelenina, s tím vším ale jen velmi opatrně, jen jako doplněk stravy. Na naší farmě lamám dávám speciálníh granule, které obsahují všechny potřebné minerály, stopové prvky a vitamíny. Těmto granulím vděčím za perfektní zdravotní stav a pohodu našich lam, vřele doporučuji. Zdravotní stav lam u nás kontroluje paní MVDr.Husáková z Kliniky chorob přežvýkavců v Brně, na základě rozboru krve a trusu lam.

Doporučuji udělat alespoň dvakrát do roka rozbor bobků a podle výsledku zvířata odčervit. Také je potřeba občas zkontrolovat stav paznehtů a přerostlé upravit. V našich klimatických podmínkách doporučuji lamy krotké někdy v dubnu až květnu ostříhat se strniskem dlouhým asi 3 cm. Tak jim vlna do zimy doroste a přes horké léto budou také ve větší pohodě.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Švanda

Autorem od: 04.03.2014

Podobné články

Může vás také zajímat