Aktuálně: 5 599 inzerátů168 340 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Stavba zahradního jezírka

Stavba zahradního jezírka
Ing. Zbyněk Pokorný 24.05.2014, 16:00
4 010 6 minut čtení

Dřív než začnete s výkopem nového jezírka, je dobré se zamyslet, jak chcete jezírko využívat. Můžete se v něm jen koupat, můžete při koupání plavat mezi svými rybami, využít ho pouze pro chov Koi kaprů a jiných ryb nebo doplnit vaši zahradu o vodní plochu pouze okrasnou s lekníny a bujnou vegetací. Každé jezírko a jeho využití má svá specifika, která je nutné respektovat při jeho stavbě. Vysvětlíme vám základní rozdíly a proč se držet osvědčených postupů.

Velikost jezírka a umístění

Při rozhodování jak velké bude vaše jezírko, si uvědomte, že čím je větší, tím větší budou nejen pořizovací náklady, ale také ty provozní. Nejen za elektřinu na provoz čerpadel popř. UV lamp, ale i bakteriálních násad a přípravků na potlačení řas, zanedbatelná není ani spotřeba vody. Přestože platí, že jezírka nad 100m3 nejsou tak choulostivá na výkyv teplot a vodní prostředí je v nich stabilnější, z ekonomických důvodů a z důvodu zvládnutí filtračního procesu je nejvhodnější volit velikost mezi 10 až 50m3. Pokud jde o umístění jezírka přímo na pozemku, snažíme se vyhnout místům, která jsou na přímém slunci. Nemáme-li jinou možnost, můžeme si pomoct vysazením stromů okolo jezírka, vyššími druhy pobřežních rostlin, lekníny, popřípadě speciálními plovoucími ostrovy z bahenních rostlin. Názor, že v blízkosti jezírka nemají být větší stromy, je mylný. Naopak vzrostlé stromy jsou ozdobou zahrady, vytvářejí stín a tak, jako velké kameny, zásadně přispívají k přirozenému začlenění vodní plochy do vaší zahrady. Samozřejmě je nutné v těchto případech vhodně přizpůsobit filtraci z důvodu většího spadu listí nebo jehličí.

Hloubka vody by se měla pohybovat od cca 1 m u přítoku do jezírka až po 2 m a více v nejhlubším místě u sání. Správně vyspádované dno zajistí samovolný pohyb nečistot ke dnové vpusti. Nebrání-li nám v tom složení terénu, je vhodné se dostat v nejhlubším místě až na tři metry, což vytvoří výborné podmínky pro zimování ryb, zajistí teplotní stabilitu vody a využijeme ji i u koupacích jezírek.

Nejčastější omyly a mýty, které se dozvíte o zahradních jezírkách

Zde bychom rádi opravili nesprávné informace někdy doslova bláboly, se kterými se denně setkáváme při kontaktu s našimi zákazníky. Někdy se hodně pobavíme radami kolegů z neodborných prodejen a supermarketů.

Samočisticí jezírko, regenerační štěrkové zóny, čistící rostliny

Bohužel, toto přírodní „perpetum mobile“ na vaší zahradě funguje pouze omezenou dobu nebo vůbec. Dobře je to vidět na rybnících a vodních nádržích. Jen opravdu velmi výjimečně je najdeme v přírodě s průzračnou vodou. Bohužel si k čisté vodě musíme pomoct filtračním systémem a ten musí být správně navržen, aby byl dostatečný. Filtračních způsobů je několik i tzv. štěrková regenerační zóna je filtrace, ale tak jako každý filtr se musí čistit. Musíme si uvědomit, že vrstva jakékoliv filtrační hmoty, přes kterou neproudí voda s živinami pro bakterie je zcela nefunkční. A právě čištění se stává po několika málo letech u štěrkových zón s často mnoha tunami štěrku neřešitelným problémem. Nezbývá než štěrk vybagrovat a nahradit novým, což lze ručně udělat jen stěží a těžká technika v dokončené zahradě, kdy se vegetace kolem hotového jezírka začíná konečně rozrůstat, jistě není dobrým řešením. Dalším způsobem je také proplach štěrků soustavou trubek se silným čerpadlem, s čímž však musíme počítat již před výstavbou jezírka, předem toto do štěrků složitě zabudovat a po dvou, třech letech pak jen doufat, že vše bude řádně fungovat.

Ačkoliv se musíme přiznat, že opravy těchto samočisticích jezírek nás docela slušně živí a rádi je děláme, protože každý krok, který provedeme, znamená podstatné zlepšení kvality vody, doporučujeme se těmto drahým experimentům vyhnout.

Kořenová čistírna

I v případě, že je správně provedená, opět dobře funguje pouze několik roků. Až proudící voda s nečistotami zanese vrstvu štěrku, přestává čistička fungovat a nastává problém s výměnou nebo propláchnutím.

Čištění pomocí rostlinných zón

Každá rostlina napomáhá čištění vody tím, že odebírá z vody živiny a čím méně živin, tím méně řas. Problém je v tom, že i když máte okraje jezírka hustě zarostlé bahenními rostlinami, tyto absolutně nestačí vyčerpat ohromné množství živin a tím nahradit správně fungující filtraci. Potíž je i s vegetační dobou rostlin, protože po zhruba šesti měsících, kdy rostliny naplno „pracují“, přichází šest měsíců odpočinku, během kterých naopak odumřelé listy a stonky ve vodě zahnívají a zhoršují její kvalitu. Rostlinné čištění také nelze jednoduše na jaře spustit a na podzim vypnout, během rozrůstání a zatahování rostliny spotřebovávají opět jen omezené množství živin.

Souhrnem se nedá říct, že tyto systémy nefungují, ale otázkou je jak dlouho? To je závislé na mnoha faktorech a máme za sebou i jezírka, která nevydržela čistá ani první sezónu a museli jsme instalovat dodatečnou filtraci.

Proto používáme externí filtry, které mají vícekomorový mechanicko-biologický systém čištění vody a hlavně se snadno čistí. Tato metoda je vyzkoušená a funguje.

Fotografie pod článkem: správné ukončení okraje jezírka:

Správné ukončení okraje jezírka je jeden z nedůležitějších momentů na celé stavbě jezírka a určuje nejen to, jak jezírko bude hezké, ale i jak dlouho vydrží folie. Pokud uděláte okraje špatně a jezírková folie bude vyčuhovat nad hladinu vody, tak jí zkrátíte životnost, protože na ni bude negativně působit UV záření.

Stavba zahradního jezírka

Stavba zahradního jezírka

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat