Aktuálně: 4 978 inzerátů174 004 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Neonka obecná - chov

Neonka obecná - chov
Ing. Zbyněk Pokorný 13.06.2023, 17:00
1 203 2 minuty čtení

Neonky jsou pestrobarevné sladkovodní rybky, které získali oblibu mezi akvaristy díky svému výraznému vzhledu. Pokud máte zájem o chov neonky doma v akváriu i vy, máme pro vás několik typů, jak se na něj připravit:

Velikost akvária: neonky jsou malé rybky a vyžadují spíše menší akvárium. Doporučuje se minimální velikost 20 litrů pro menší skupinku neonek. Mějte však na paměti, že čím větší akvárium, tím lépe se budou rybky cítit.

Parametry vody: neonky preferují mírně kyselé a měkké vody. Ideální pH by se mělo pohybovat kolem 6,5 až 7,0 a tvrdost vody by měla být v rozmezí hodnot 4 až 8 dGH. Pravidelně testujte parametry vody a provádějte výměnu části vody, abyste udrželi stabilní prostředí.

Teplota vody: měla by se pohybovat mezi 22 a 26 °C. Hlavně je důležité udržovat teplotu co možná nejstabilnější.

Vegetace a úkryty: neonky mají rády akvária s dostatkem rostlin a úkrytů. Rostliny jim poskytují přírodní prostředí, pocit bezpečí a mohou sloužit jako místo k odpočinku a kladení jiker.

Neonky jsou hejnové rybky a měly by být chovány ve skupině minimálně šesti jedinců. Chov ve skupině jim poskytuje pocit bezpečí a snižuje jejich stres. Neonky jsou všežravé rybky a přijímají jak suchou, tak živou potravu. Doporučuje se poskytovat jim vyváženou stravu zahrnující kvalitní vločkové krmivo, mraženou potravu (například plankton) a občasné živé krmivo (například dafnie nebo artemie).

Rozmnožování

Potěr se líhne za 22 až 26 hodin a pátý den se začne rozplavávat. Po rozplavání je nutno krmit jemnou živou potravou. Jako první potrava jsou vhodné trepky, za další 2 až 3 dny pak i vířníci (Rotatoria, Brachionus, Keratella) či čerstvě vylíhlé nauplie buchanek (Cyclopidae) a žábronožky solné (Artemia salina). Jako náhrada může posloužit natvrdo uvařený vaječný žloutek protlačený čajovým sítkem nebo umělé krmivo pro potěr. 

Je velice důležité se starat o čistotu vody v nádrži a zbytky potravy co nejdříve odkalovat. Do dvou měsíců je potěr velmi choulostivý na přelovování. Vývojová voda je 6,6 pH o teplotě 23 až 24 °C. Po uplynutí 6 až 7 dnů je možno začít s přidáváním vodovodní vody, každý den však jen malé množství vody.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat