Aktuálně: 5 094 inzerátů172 543 diskuzních příspěvků17 717 uživatelů

Nejčastěji chované druhy opic

Nejčastěji chované druhy opic
Ing. Zbyněk Pokorný 30.03.2014, 16:00
36 439 3 minuty čtení

Jaké druhy opic se nejčastěji chovají u soukromých chovatelů? V následujících řádcích se blíže zaměříme na každý druh, se kterým se můžeme u našich chovatelů setkat. Hovořit budeme především o malých opičkách, nepředpokládáme, že by se se chovala běžně například gorila či dospělý šimpanz.

Nejčastěji se chovají u soukromých chovatelů drápkaté opičky, které patří do čeledi Callithricidae. Tato čeleď obsahuje dobře známé druhy – kosman a tamarín. Kromě těchto nejčastěji chovaných druhů se méně často můžeme setkat i s malpou, makakem a lemurem. V oblibě je i útloň.

Kosman (Callithrix)

Kosman trpasličí patří k nejmenším druhům opiček na světě. Na internetu se můžeme střetnout rovněž s označením kosman zakrslý. Poměrně často bývá nabízen i kosman bělovousý. Kosmani patří k nejčastěji chovaným opicím v soukromých chovech. Jsou to malé chlupaté „kouličky“, které nejsou tak hyperaktivní jako například tamarín.

Tamarín (Saguinus)

Tamaríni patří k velmi oblíbené skupině opic chovaných v zajetí. Je to neunavitelné stvoření, které při hře s ním unaví spíše chovatele, než sám sebe. Svoji hravostí potěší oko každého chvoatele. Jedinci pocházející z odchovu v zajetí mohou být vcelku přítulní. Mezi nejčastěji chované druhy tamarínů náleží tamarín běloruký (Saguinus midas) a tamarín pinčí (Saguinus oedipus).

Útloň (Nycticebus)

Útloň patří k nejkrásnějším opičkám. Jeho velké oči, milý úsměv a jemná srst zapůsobí na každého. Dalo by se říct, že svoji povahou je útloň stvořený pro chov, ale má to i jeden háček, kterým je dostupnost. Sehnat jej, je téměř nemožné. V inzerátech se můžete střetnout i s označením slowlori anebo loris.

Malpa (Cebus)

Malpa je neskutečně inteligentní malá opička. Svoji šikovností překvapí nejednoho chovatele. Někdy se můžete setkat i s označením kapucínská opice – tzv. kapucín. Patří do čeledi Cebinae.

Makak (Macaca)

Mezi chovateli se občas objeví i makak. Je to velice ochočitelný druh. Makak má v sobě trošku nebezpečnou kombinací vlastností (inteligenci a kus malé šelmy). Samičky se dají odchočit mnohem lépe jako samečkové. V soukromých chovech nejčastěji narazíme na druh makak rhesus (Macaca mulatta) nebo také na makaka dlouhoocasého (Macaca fascicularis).

Kočkodan (Cercopithecidae)

Patří do podobné skupiny jako makak. Ve více chovech (i soukromých) se můžete střetnout s touto zajímavou opičkou. I přes svou velikost dokáže majiteli ukázat, kdo je u vás doma pánem. Nejčastěji se setkáme s druhem kočkodan husarský (Erythrocebus patas) anebo kočkodan světlobřichý (Cercopithecus petaurista).

Lemur (Lemur)

Lemur je nezapomenutelná opička. Svou šikovností se vyrovná i kočkám. Přimátí z čeledě lemurů se obvykle ještě dělí na druhy denní (Lemuridae) a noční (Megaladapidae).

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat