Aktuálně: 5 595 inzerátů168 309 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Chov drápkaté opičky není hračka

Vlastnění opice v soukromém chovu

Chov drápkaté opičky není hračka
Ing. Zbyněk Pokorný 05.08.2014, 07:57
11 454 4 minuty čtení

Mezi nejběžnější opice chované v zajetí patří drápkaté opičky. Běžné druhy seženete již od 20 000 Kč. Ovšem jejich chov není rozhodně vhodný pro každého. Nehodí se do rodiny s dětmi, protože opice jsou rády svými pány a nehodlají se stát hračkou.

Zástupci čeledi Callithricidae – drápkaté opičky, jsou vzrůstem malí primáti, jejich původ sahá do jihoamerických pralesů. Končetiny jsou zakončeny drápky, díky kterým vzniklo také jejich pojmenování. Tyto drápky chybí pouze na palcích, kde je nahrazují nehtíky.

V dospělosti dorůstá většina drápkatých opiček od 12 do 30 centimetrů, takže svým vzhledem připomínají spíše větší veverku. Pohlaví na první pohled rozhodně nerozeznáte, rozlišení je možné pouze podle genitálií.

Kosman zakrslý patří mezi nejčastěji chované druhy opic mezi soukromými chovateli Kosman zakrslý patří mezi nejčastěji chované druhy opic mezi soukromými chovateli www.allposters.com

Do čeledi kosmanovití (Callithricidae), náleží podčeledi kosmani (Callithrix), lvíčci (Leontopithecus), kotulové (Saimiri) a tamaríni (Saguinus).

Před pořízením opice platí pořekadlo, dvakrát měř a jednou řež dvojnásobně. Opičky jsou velmi náročně na váš čas a na požadované podmínky. Sice se drápkatá opice dokáže sama zabavit, ale před člověkem se předvádí a je ráda středem pozornosti. Ovšem i ona potřebuje odpočívat, a když to „na ni přijde“ tak od ní žádné hry neočekávejte, dokáže prospat i půl dne! Každý zájemce musí počítat, že ve vhodných podmínkách se dožije až 18 let.

Umístění

V pokoji, kde chcete opičku chovat, vybudujte voliéru, ve které budou bohatě rozmístěny větve a nejrůznější hračky, lana atd., aby si mohla opička sama hrát, když nejste doma, nebo zrovna není vhodná doba na vpuštění z klece. Větve a podestýlka se musí několikrát ročně vyměnit. Pletivo a stěny voliéry je vhodné omývat horkou vodou bez čistících chemických prostředků. Pokud uvažujete o chovu více kusů, musí být rozměry voliéry samozřejmě větší. Výhodou ale je, že dvě opičky se spolu dokáží zabavit sami i delší dobu.

Pod stropem místnosti je vhodné nainstalovat různé dřevěné police, odpočívadla, prolézačky, které budou drápkaté opičky velice rádi využívat. Ovšem musíte do bezpečné vzdálenosti schovat hrníčky, či kabely, které s oblibou okusují!

Krmení opic

Nejvhodnější vzorec krmení je podávat čerstvou obživu 2x denně. Nejprve někdy po ránu kolem deváté hodiny, kdy většina chovatelů dává kaši nebo hmyz a v jednu odpoledne nabídneme čerstvé ovoce. O stálém přístupu k čisté vodě nemusí být snad řeč. Stejně jako u ostatních zvířat i u drápkatých opiček se rozhodně vyvarujte pečeným nebo smaženým pokrmům. V opačném případě přivodíte svým mazlíčkům zažívací potíže.

Vlastnosti opic

Opice jsou divokými živočichy a svůj názor dokáží za každou cenu prosadit. Přesto se dají ochočit. Každý jedinec je ale jiná osobnost a ne pokaždé svého chovatele poslechnou. Vtisknout jim určitá pravidla zabere pro jejich pána spoustu času.

Opice z rodu lvíček (Leontopithecus) patří k oblíbeným druhům Opice z rodu lvíček (Leontopithecus) patří k oblíbeným druhům

Nabídka opic na trhu

V dnešní době můžete na drápkatou opici narazit už i v obchodech se zvířaty. Ovšem nic se nevyrovná nákupu přímo od chovatele primátů. Pokud pomineme vyšší cenu ve zverimexech, tak nevýhodou je i nejistý věk nabízeného zvířete, stejně jako většinou nulové informace o chovu. Chovatel, který opice rozmnožil, ví vždy víc informací, než prodavač.

A chybí poslední důležitá otázka, kolik za opici zaplatíte? Samozřejmě cena se různí dle druhu. Počítejte ale, že pod 20 000 Kč se těžko dostanete.

K chovu opic v České republice musíte mít registrační list a také nechat vašeho chovance označit čipem. Každý seriózní prodejce vám s chovem i legislativou jistě rád poradí.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat