Aktuálně: 5 015 inzerátů173 876 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Reprodukce koní

Reprodukce koní
Ing. Tereza Petlachová 03.04.2015, 10:00
7 461 5 minut čtení

Vše důležité kolem říje a její detekce, březosti, porodu koní a růstu hříbete je uvedeno v tomto článku. Autorkou je Ing. Tereza Petlachová.

Pohlavní cyklus klisny

Kůň patří mezi sezónně polyestrická zvířata. Období anestrie (klidové období bez říje) nastává na podzim (říjen, listopad), reprodukční období (období ovariální aktivity) nastává na počátku jara (březen, duben). „Nastartování“ reprodukčního období ovlivňuje především délka světelného dne, teplota a výživa

Říjový cyklus klisny se opakuje v pravidelných intervalech trvajících v průměru 21 dnů.

Říje klisny (estrus) trvá zpravidla 3-7 dní, ale v závislosti na individualitě klisny může trvat 2–11 dní.

Detekce říje

Zevní příznaky říje a říjové chování klisny - otevření děložního krčku (blýskání) a výtok hlenu z pochvy (nitkování), zdvíhání ocasu nahoru a do strany, časté močení a změna chování klisny (odmítání poslušnosti, pokles ochoty k práci, nervozita). 

Přítomnost hřebce provokuje, resp. zesiluje zevní projevy říje a říjové chování klisny. Klisna v přítomnosti hřebce zaujímá typický postoj s pokleslou zádí, ocasem zdviženým a na stanu, „blýská“, vypuzuje malé dávky moče. U hřebce, který zvětří klisnu můžeme pozorovat flémování.

Detekce říje u klisny po porodu – první říje se dostaví 5.–12. den po porodu a bývá většinou výrazná.

"Výskyt dvojčat u koní

je nefyziologickým jevem

Březost klisny

Diagnostika dvojčat u klisny je velmi závažnou otázkou. Výskyt dvojčat u koní je nefyziologickým jevem, který může vést k úmrtí jednoho nebo obou hříbat a způsobit vážné zdravotní následky u klisny - hrozí i úmrtí. Sonografické vyšetření umožňuje včas zjistit graviditu se dvěma, příp. více plody, a provést tak co nejdříve mechanickou likvidaci přebytečného plodu a zajistit tak další zdravý fyziologický vývoj jediného plodu.

Březost klisny trvá 335 (±14) dní - cca 11 měsíců. Porodní hmotnost hříběte je přibližně 10 % hmotnosti matky  - dle plemenné příslušnosti (asi 40 kg u arabského koně, asi 50 kg u anglického plnokrevníka a okolo 55–60 kg u plemen tažných koní).

Porod

Vzhledem k anatomické stavbě pánve klisny probíhá porod poměrně rychle a snadno. Klisna většinou rodí v noci, bez komplikací a nutného zásahu člověka. Hříbata se většinou ideálně rodí podélnou polohou přední, hlava položena na hrudních končetinách.

Příznaky blížícího se porodu:

  • uvolnění pánevních vazů,
  • zvětšení mléčné žlázy,
  • vylučování čirého sekretu ze struků a jejich zasychání na jejich špičkách – zpravidla v posledním dnu před porodem,
  • pocení, neklid, časté lehání a vstávání, hrabání – bezprostředně před porodem

Ošetření klisny a hříběte po porodu

  • vyčištění dýchacích otvorů hříběte,
  • ošetření pupečního pahýlu - přerušení pupečního provazce – dvojnásobné podvázání a přestřižení nebo přetržení (zkrátíme přibližně na 10 cm), desinfekce pupečního pahýlu
  • sledování odchodu plodových obalů matky včetně kontroly celistvosti obalů (normální je odchod plodových obalů do 1 hodiny po porodu)
  • sledování chování matky
  • zdravé hříbě se snaží brzy po porodu postavit, sání prvního mléka "mleziva" (důležité pro imunitu a následný odchod smolky) by mělo proběhnout do 1 – 2 hodin po porodu
  • dohlédnout na odchod střevní smolky hříběte
  • očkování během prvního dne života proti tetanu a ochromě

4. až 5. den můžeme klisnu s hříbětem pustit do výběhu na několik hodin – dochází k lepšímu rozvoji svalové a kosterní soustavy a dýchací.

Růst hříběte

Laktace klisny je poměrně krátká (4 až 7 měsíců). V prvních 2 měsících po porodu vyprodukuje klisna 10l až 15l, v ojedinělých případech i více litrů mléka. Mléčnost klisny je individuální vlastností.

Od stáří přibližně 2 týdnů až 1 měsíce začíná hříbě napodobovat matku a okouší poprvé oves, seno, případně se pokouší pást. V tomto období se vytváří v jeho zažívacím traktu střevní mikroflóra umožňující trávení krmiv rostlinného původu.

Ve 2. týdnu života dostává hříbě hříběcí ohlávku a zvyká si na kontakt s člověkem.

Zpravidla od 3. měsíce rostlinná krmiva začínají převažovat nad mateřským mlékem. Hříbě a klisnu můžeme zařadit do menšího nekonfliktního stáda. Ideálně s dalšími matkami se hříbaty. Od 4. až 5. měsíce konzumuje hříbě převážně rostlinná krmiva. Mateřské mléko je pouze doplňkem.

V 5. až 6. měsíci jsou hříbata připravována k odstavu - postupný nebo náhlý. Náhlý odstav praktikován v minulosti vyvolával u hříbat stres a následně fyzický šok ze změny krmného režimu.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat