Aktuálně: 5 567 inzerátů168 414 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Rady a nápady při stavbě králíkárny

Rady a nápady při stavbě králíkárny
Ing. Zbyněk Pokorný 01.05.2015, 19:30
47 954 4 minuty čtení

V tomto článku naleznete návod a rady na stavbu králíkárny. Než se pustíte do vlastní výstavby, je třeba ujasnit si, jakému plemeni má králíkárna sloužit. Rozdílné rozměry kotců totiž vyžadují zakrslí králíci a jiné rozměry potřebují velká plemena.

Zvolit musíme vhodné místo pro umístění králíkárny. Záda králíkárny musí být pevná a uzavřená. Králíkárnu umístíme tak, aby tato zadní část byla otočena ke straně, od které nejčastěji fouká vítr a také chodí déšť. Při výběru místa, mějte také na paměti, že králíci jsou citliví na zvuk. Větší hluk mu může způsobit velké problémy. Především samice s mladými králíky může hnízdo opustit nebo dokonce celý vrh sežrat. Fatální následky má umístění králíkárny do průvanu, který vyvolává respirační choroby.

Pod králíkárnu vybudujeme pevnou zem, aby se nohy nebořily do hlíny a pomalu neodehnívaly. Podlaha v každém kotci musí mít mírný sklon k zadní části, kudy bude odtékat moč. Z tohoto důvodu je vhodné pokrýt zadní stěnu plechem či linem. Po tomto materiálu steče moč do spodní části králíkárny, kam umístíme žlábek na odtok. Mějte na paměti, že během roku vyprodukují králíci také poměrně velké množství hnoje, které musíte někam uložit.

„Při stavbě králíkárny se dost často zapomíná

na odstav mladých králíků“

Vlastní stavba králíkárny

Můžeme si vybrat z králíkárny se dvěma či třemi řadami kotců nad sebou. Platí zásada, že spodní řada kotců má být ve výšce kotouče pro odvoz hnoje, čímž se nám manipulace značně usnadní. Před zahájením stavby musíte mít rozmyšleno, kolik chcete chovat samců a kolik samic. Samci musí být od samic odděleni a samice potřebují také samostatný kotec. Při stavbě králíkárny se dost často zapomíná na odstav mladých králíků. Počítejte, že od každé samice budete mít společně dva vrhy a ty se ještě musí rozdělit na samce a samice.

Jako materiál na stavbu se nejčastěji volí dřevo. Konstrukci vyhotovíme z trámků 5x5 centimetrů. Boky a podlahu musí tvořit desky. Podlahu je vhodné pokrýt linem, či nějakou gumou. V zadní části kotce podlahu přesadíme, aby odcházející moč mohla po zadní stěně s linem stékat dál.

Dvířka je vhodné do každého z kotců udělat přes celou přední stranu, tím zajistíme lepší přístup a snadnější čištění. Kotec musí být dostatečně prostorný. Pro jednoho jedince velkého plemene volíme rozměr 100x80x70 cm. Střední plemena musí mít rozměry kotců aspoň 80x60x60 centimetrů a pro zakrslé králíky pak postačí 60x50x50 centimetrů. Samice s mláďaty vyžaduje větší rozměry.

Některé další doplňky králíkáren

Krmítka – nezbytná součást každé králíkárny. Nejvhodnější jsou krmítka hliněná vypálená. Takové misky mají hladký povrch, díky tomu se dají lehce udržovat v čistotě. Krmíte-li směsmi pro králíky, je vhodně použít plechové zásobníky. Ty připevníme buď na bok kotce, nebo zevnitř na dvířka. Tento způsob nám zajistí stále čerstvé, trusem a močí neznehodnocené krmivo.

Jesle – existují na trhu dva druhy jeslí a oba dva jsou drátěné.

Napáječky – možné je použít například keramické misky a sehnat lze i napáječky přímo určené pro králíky.

Hnízda – v případě, že mají samice v kotci dostatek čistého sena, není nutné hnízdiště nikterak řešit. Samice si sami vytvoří ze sena a vlastních chlupů hnízdo. Existují však i umělá hnízda. Jsou to jakési obdélníkové bedničky vystlané senem a slámou a z vrchní části mají otvírací víko. Odpovídají přírodnímu doupěti. Otvor do bedýnky (hnízda) je vhodné vytvořit 10 centimetrů nad podlahou kotce. Zabráníme tím rozběhnutí mladých králíků po kotci. Hnízdiště má mít rozměr 30x40x45 centimetrů. Vchod boudičky má být otočen k zadní straně kotce. Hnízdo dáme samici zhruba jeden týden před plánovaným porodem.

Podestýlka – jako podestýlku volíme slámu nebo je možné chovat králíky i na roštech.

Chov králíků velkých světlých stříbřitých chovatele Pavla Knížka

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat