Aktuálně: 4 318 inzerátů190 580 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Krmení starých koní

Krmení starých koní
Ing. Zbyněk Pokorný 04.02.2016, 19:00
7 572 6 minut čtení

Krmení starých koní má některé odlišnosti od koní v běžném produkčním věku. Při sestavování krmné dávky nesmí chovatel opomenout tři důležité atributy:

  1. Složky krmiva musí být lehce žvýkatelné
  2. Krmná dávka musí obsahovat správné množství a vyrovnaný živinový poměr
  3. Složky krmiva musí být snadno stravitelné

Staří koně mívají problém se žvýkáním sena. Z tohoto důvodu musí chovatel takovému koni dopřát kvalitní pastvinu. Kvalitní pastvinou rozumíme optimální botanické zastoupení různých bylin a travin. Zelená louka ještě neznamená dobrou pastevní plochu. Významnou složkou krmné dávky každého koně je vláknina. U starých koní ji musíme dodávat ve správné formě. Místo tradičního sena je vhodnější krmit starého koně měkkou usušenou směskou s 50 % podílem jetelovin.

Optimální měkkost dokáže každý z nás jednoduše zjistit. Existuje na to jakési pravidlo. Vezmete-li si do hrsti trochu sena a silně stisknete, nesmí vás popíchat nebo dokonce poranit. Majitelé starších zdravých koní nedají zpravidla dopustit na vojtěškové seno, které má celou řadu kladů. Je ideálně měkoučké, lehce stravitelné a jako bonus obsahuje velké množství důležitých bílkovin a naopak nízké množství fosforu. Záměrně jsem napsal v úvodu předchozí věty zdravých koní, neboť koni s nemocnými ledvinami či játry, sušenou vojtěšku z důvodu velkého množství bílkovin nesmí konzumovat! Takto postiženým jedincům zkrmujeme travní seno z trávy, co byla pokosena už jako nezralá.

Pokud už je na tom váš kůň natolik špatně, že sám nesežvýká ani to nejkvalitnější seno, bude vše o něco pracnější. Jednou z možností je seno nakrátko nařezané, které si můžete sami vyrobit, ale dá se i koupit. Řešením by byly i granule nebo pelety ze sena. Ovšem zde může mít váš kůň problém s jejich tvrdostí. Proto je zhruba jednu hodinu před krmením namočíme v teplé vodě a rozmícháme je na kaši. Namáčení platí v případě špatných koňských zubů i pro ostatní krmné komponenty, jako například řezanku ze sena a již zmíněné pelety s granulemi. Nechali bychom koně pozřít toto krmivo suché a on jej špatně rozkouše, hrozí reálně těžká zácpa.

Seno lze nahradit i úplně jiným, na vlákninu rovněž bohatým krmivem. Vhodné jsou kupříkladu řepné řízky. Namočené jsou pro starého koně snadno přijatelné. Dokonce se doporučují i zcela bezzubým koním, neboť jsou měkké, snadno stravitelné a obsah vápníku je rovněž velmi příznivý. Starým koním, neschopným zpracovat trávu, slámu nebo seno, dodáváme nezbytné živiny formou jádra. V dnešní době existuje na trhu dostatečný sortiment pelet nebo extrudovaných šrotů. Krmivo v takovéto formě je mnohem přijatelnější než jádro. Takto vyráběné směsi mají více výhod. Například zrno v nich obsažené (nejčastěji oves) už není ve tvrdé slupce, ale lze jej nazvat „předžvýkaným“. Další výhodou je vysoká teplota během výroby, neboť některé živiny se stávají stravitelnějšími. Nespornou výhodou je i možnost granule nemočit a tím z nich vytvořit kaši.

Krmení starých koní v mnohém připomíná krmení odstávčat. Potřeba vápníku, fosforu nebo bílkovin je takřka shodná. Proto máte-li sestavenou krmnou dávku pro čerstvě odstavené hříbě, stačí ji přepočítat na hmotnost starého koně a lze krmit oba stejně.

Pro dobrou výživovou kondici je vhodné podávat starým koním krmiva s vyšším obsahem tuků. Tuk je naopak nevhodný pro koně se sníženou jaterní funkcí. Tuk je bohatě obsažen v rostlinných olejích nebo otrubách z rýže. Přidávání oleje do krmné dávky dopřáváme koni energii bez zbytečného zvětšování objemu krmiva a zatížení trávícího aparátu. Denní dávka rostlinného oleje má být čtyři decilitry. Při krmení na fosfor bohatých rýžových otrub, přidáváme do krmné dávky vápník.

Pokud jste nasušili méně kvalitní seno, které nemělo optimální botanické složení, je pravděpodobný nízký obsah bílkovin. Ten lze výborně doplnit například sójou. Bílkoviny v ní obsažené řadíme k nejkvalitnějším a stačí denní dávka kolem 200 gramů.

Celý výše popsaný složitý postup krmení starých koní lze nahradit kompletními krmnými směsmi, které jsou na trhu k dostání. Jde o dražší, ale snazší formu krmení. Živiny i vláknina jsou ve vyváženém poměru. Snadné je také vlhčení těchto směsí, čímž vznikne kašovitá konzistence.

Lepší střevní trávení a významný zdroj vitamínu B představují pivovarské kvasnice. Vitamín B potřebují ve větší míře koni s tzv. Cushingovou nemocí nebo sníženou funkcí jater. Koním se špatnou jaterní funkcí musíme nabízet zvýšené množství uhlohydrátů. Ty jsou obsaženy v mačkaném jádru, krmné řepě nebo ve speciální sladší směsi. Špatně funkční játra tělu neposkytují vitamín B a C, proto jej musíme rovněž zakomponovat do krmné dávky.

„Mějte na paměti, že i starý bezzubý kůň

může ještě žít šťastný a spokojený život“

Koně se sníženou funkcí ledvin nesmí dostávat rostlinné bílkoviny, tedy vojtěškové či jetelové seno, stejně tak se vyhněte otrubám z pšenic a řepě. Takto nemocným koním udělá dobře seno luční a také šrot z kukuřice. Vhodnou volbou jsou i kompletní krmné směsi. Musí však mít obsah bílkovin do deseti procent.

Je na každém majiteli starého koně, aby zjistil pro svého chovance optimální složení krmné dávky. Jen chovatel ví, zda jeho kůň nemůže žvýkat nebo má problémy s trávením. Samozřejmostí je adlibitní přísun pitné vody. V chladných zimních měsících je vhodné vodu mírně přihřát. Mějte na paměti, že i starý a již bezzubý kůň, může žít šťastný a spokojený život.

Koně si pochutnávají na kvalitním seně Koně si pochutnávají na kvalitním seně

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat