Aktuálně: 5 567 inzerátů168 414 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Koliky u koní

Koliky u koní
Ing. Zbyněk Pokorný 10.03.2016, 18:00
9 667 6 minut čtení

Kolika není nemoc koní, jde „pouze“ o příznaky poukazující na bolesti břicha. Koliky mohou vzniknout z více příčin a většinou je na vině sám chovatel. V případě koliky u vašeho koně neváhejte, a rychle zavolejte veterinárního lékaře. Včasný zásah je nutností, neboť koliky jsou pro koně značně bolestivé a mohou znamenat i úhyn! Někdy si celá věc žádá dokonce operativní zákrok. Chovatel musí v takovém případě počítat s vyššími náklady na léčbu. Proto je důležitá důkladná prevence.

Mezi hlavní příčiny kolik patří neodpovídající způsob krmení, endoparazité ve střevech koní, špatné napájení, neodpovídající podestýlka, pastva nesplňující kvalitativní podmínky. Ovšem někdy se, u starých koní, může kolika přivodit i v případě splnění všech uvedených podmínek. Kolikami také trpí březí klisny nebo je vyvolána stresovým podnětem (například nově přidaný kůň do stáda). Ve druhé polovině článku se o zmíněných příčinách rozepíšeme podrobněji.

Koliky se vyskytují různých typů, podle jejich vzniku. Může se jednat o zácpu neboli střevní obstrukci. Následkem je ucpání střev a jejich neprůchodnost. V případě křečových bolestí způsobených stahy střev, hovoříme o křečové kolice. Pakliže sežere kůň větší množství písku, jedná se o pískovou koliku. Při nepřirozeném pohybu může dojít i ke změně polohy střev. Takové případy jsou řešitelné pouze operativním zákrokem. Poslední typ koliky vzniká působením střevních plynů. Ty roztáhnou střeva natolik, že způsobují bolest.

Hlavní příčiny a prevence koliky u koní

Předcházet kolikám je přitom velice snadné. Chovatel může ovlivnit celou řadu zásadních faktorů. Především krmivo hraje důležitou roli. Při změně krmné dávky je nutný pozvolný přechod. Například při přidávání jádra do krmné dávky nabízejte nejprve malé množství a až po několika dnech přejděte na konečnou dávku. Ostražitě se chovejte také při začátku pastvy. V prvních dnech je vhodné nechávat koně na pastvě pouze pár hodin a interval postupně prodlužovat až na trvalý pobyt. Jako nejvhodnější prevence kolik se jeví krmit koně v pravidelných intervalech a po menších dávkách. Tento způsob totiž odpovídá přirozenému způsobu obživy a trávicí trakt je na něj uzpůsoben.

Jako výborná prevence proti kolikám slouží dostatek vlákniny. Její deficit totiž vede k nesprávné funkci trávicího traktu. V konečném důsledku dochází k neprůchodnosti střev – zácpě. K zácpám dochází zastavením obsahu střev a dalším nahromaděním střevního obsahu před tímto „špuntem“. Často je tento problém spjat s dehydratací. Proto mějte na mysli, že kůň musí mít nepřetržitý přístup k napájecí vodě. Na vodu si dejte pozor snad jenom v horkých letních dnech, kdy při větší námaze dojde k přehřátí koňského organizmu. Při vypití většího množství studené vody dochází k bolestem břicha. Proto dopřejte vašemu koni nejprve trochu vlažné vody a počkejte, až zvíře zchladne. Ovšem nepodceňte ani příjem vody v zimě. Někteří jedinci totiž neradi pijí ledovou vodu a tím může poklesnout její příjem na nebezpečnou hranici. Voda určená k napájení koní má být odstátá, neboť chlorovaná mnohdy zvířatům nevoní.

Při změně krmné dávky je

nutný pozvolný přechod

Z různých odborných studií vyplývá, že za vznikem křečových kolik stojí v polovině případů střevní parazité – tasemnice a hlístice. V dnešní době existuje na trhu více přípravku hubící tyto endoparazity. Poraďte se s vaším veterinářem, který z nich a v jakém termínu máte použít. Nejčastěji se odčervuje 2x ročně v období jaro, podzim.

Zácpu může vyvolat i pozření většího množství podestýlky, hlavně slámy. Najdou se jedinci, kteří konzumují podestýlku ve velkém. Jako jediné řešení se jeví podestýlat kvalitním senem. Slámu je možné nahradit rovněž hoblinami nebo papírem.

I koně na pastvě nejsou bez rizika. Obzvláště nebezpečná jsou písečná místa nebo písčité vodní nádrže. Písek v trávicím traktu dráždí střevní stěny. Koliku mohou na pastvě zapříčinit i některé jedovaté druhy rostlin. Pravidelná péče o pastvu musí zahrnovat uklízení výkalů, které jsou zásobárnou parazitů. Pastvinu je vhodné jednou za čas přejet bránami. Tento zásah má víc prospěšných účinků. Zaprvé provzdušníte povrch a tím podpoříte růst zeleně a zadruhé působí bránování pozitivně proti parazitům. Ovšem pozor! Pokud budete bránovat ve vlhkém počasí, vajíčka parazitů si roznesete po celé pastvě a ty se ve vlhkých podmínkách nadále zdárně vyvíjí. Naopak při bránování v suchých podmínkách vajíčka parazitů vlivem nízké vlhkosti brzy vyschnou a odumřou.

Dalším podnětem ke vzniku zácpy koně, je špatný chrup. Ten zapříčiní horší rozkousání krmiva, čímž dochází k zácpám nebo průjmům. Problémy s chrupem se vyskytují především u jedinců starších dvanácti let.

Rovněž březí klisny mají daleko vyšší riziko kolik. Může za to děloha, která hlavně v poslední fázi březosti zmenšuje břišní prostor. Budoucí matky je proto důležité krmit raději častěji po menších množstvích.

Potencionální hrozbou je také přidání nového koně do původního stáda. Nikdy nemáte totiž záruku kvalitního odčervení a způsobu jeho krmení. K propuknutí různých nemocí, ale i koliky, přispěje také stres z nového prostředí a nových zvířat.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat