Aktuálně: 5 018 inzerátů173 887 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Králík kalifornský

Vše o chovu

Králík kalifornský
Ing. Zbyněk Pokorný 15.02.2019, 15:00
5 659 6 minut čtení

Kalifornský králík patří mezi nejrozšířenější plemena u nás. V dospělosti dosahuje hmotnosti kolem čtyř až pěti kilogramů. Oblíbenost si získal především dynamickou rychlostí růstu a vysokou plodností. Samice rodí od sedmi do deseti, a výjimečně až dvanácti mláďat. Tyto přednosti plemene se naplno projeví pouze při kvalitní krmné dávce a celkové dobré péči chovatele.

Králík kalifornský byl vyšlechtěn v USA roku 1932. Je zařazen mezi masná plemena, stejně jako králík novozélandský bílý nebo králík burgundský. Do Evropy byl první jedinec dovezen poměrně pozdě. Teprve roku 1958 se prvním chovem pyšnila Anglie. V České republice se poprvé objevil roku 1965, kdy byl dovezen z Dánska. O osvětu kaliforňáků na našem území, se nejvíce zasloužili chovatelé Fruj a Drlík. Díky vysoké plodnosti získal kaliforňák velkou oblibu i mezi řadovými a neorganizovanými chovateli. Tito chovatelé často bohužel nedodržují čistotu plemena a kříží jej s kříženci jiných plemen. U kříženců je potom nižší tempo růstu i dosahovaná maximální hmotnost. Sehnat si na výstavě čistokrevného samce a samici není přitom problém. I když i zde je někdy těžké najít opravdu kvalitní jedince. Za vše může samozřejmě člověk, který dříve do chovu zařazoval i králíky nižší hmotnosti, s hlavním cílem udržet tmavou kresbu. Tento požadavek splňoval králík ruský. Barva kresby je problémem i v dnešní době. Bývá celkově světlejší a světlé jsou i končetiny a uši. Několik tuzemských chovatelů vlastní ale kalifornské králíky vysoké kvality. Právě od těchto chovatelů by měl chtít každý nový zájemce, který to myslí s chovem tohoto plemene vážně, nakupovat jedince do chovu. Při koupi dospělých kaliforňáků budete znát už jejich konečnou hmotnost i vidět kvalitu kresby.

Srážky na výstavách dostávají králíci mající vystouplé kyčelní kosti nebo povislou kůži na prsou. Tyto vady bývají dědičné a je potřeba se na ně zaměřit správnou selekcí chovných jedinců a také správnou krmnou dávkou. Při splněných podmínek lze tyto vady odstranit úplně nebo aspoň výrazně potlačit. Správné krmení se odrazí i na kvalitě srsti. Ta je ve špatných podmínkách málo pružná a řídká. V běžném chově zaměřeném na produkci masa není kalifornský králík na krmení nikterak náročný a skladba krmné dávky se neliší od jiných plemen králíků. Využívá se jak zeleného, tak i suchého krmiva. Podestýlku se snažíme udržovat stále suchou, k těmto účelům se nejvíce hodí sláma. Samozřejmostí je neustálý přístup k nezávadné pitné vodě. Zrniny, jako je oves nebo ječmen, předkládáme raději v menším množství, neboť způsobuje nadýmání. Minimální rozměry kotce, pro chov jednoho králíka, musí být 90x45x50 cm. Výkrm mladých králíků do jatečné hmotnosti trvá zpravidla deset až dvanáct týdnů. Pohlavní dospělosti dosahuje králík kalifornský už v pěti měsících života. Do chovu by však měl být zařazen nejdříve v půl roce. Samice zařazené v reprodukčním cyklu, opětovně zapouštíme zhruba sedm dnů před odstavením prvního vrhu. Obzvláště u prvniček je dobré tři dny před zapouštěním vložit do samiččina kotce trochu sena od samce, aby si zvykla na jeho pach. V této době se vyplatí také krmit ovsem, který zvyšuje sexuální chuť. Vždy na dobu páření vkládáme samici do kotce samce, nikdy obráceně. Pro absolutní jistotu oplodnění postačí tři nebo čtyři skoky. Pokud si chce chovatel ověřit úspěšné oplodnění, může samici po týdnu vložit opět k samcovi. Pokud bude samice unikat a na samce prskat, je březí. Zkušenější chovatel zjistí březost i palpací břišní dutiny, kde nahmatá útvary o velikosti fazole. Zhruba po dvou týdnech březosti se u samice výrazně zvýší spotřeba krmiva. Ve stejné době už si může začít samice připravovat hnízdo. To je však dosti individuální, některé matky jej postaví až těsně před porodem. Po 30 dnech rodí samice sedm až deset holých a slepých mláďat. Ta začínají zhruba po deseti dnech vidět. Po dvou týdnech opouští hnízdo a za další týden už sami žerou.

V chovech se kaliforňák objevuje ve třech barevných varietách: modré, černé a havanovité. Právě černé zbarvení je nejčastější, modré zbarvení je naopak vzácné. Zájem o toto plemeno u chovatelů je značný a kvalitní jedinci mají zaručený stálý odbyt. Určitě by našemu chovu prospěl dovoz čerstvé krve ze zahraničí. Muselo by se však jednat o kvalitní jedince, kteří by se o zlepšení zasloužili. Dnes se pokoušíme o křížení s různými jinými plemeny, ale rozhodně by bylo lepší zaměřit se raději na správný výběr jedinců v rámci plemene. Takových chovů je u nás přeci jenom dostatek, vyžaduje to jen trochu trpělivosti při výběru. Pokud by se zmíněnou radou začali chovatelé řídit, věřím, že během několika málo let se opět budeme radovat z krásného vzhledu kalifornských králíků.

Kalifornský králík se vyznačuje velmi přátelskou povahou a mírným temperamentem. Nebýt tak velkého vzrůstu, určitě by našel spoustu oblíbenců, kteří by jej drželi jako domácího mazlíčka. Děti ale preferují spíše zakrslé králíky. Průměrně se toto plemeno dožívá pěti až šesti let.

Posuzování kalifornského králíka

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat