Aktuálně: 4 958 inzerátů174 116 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Zkušenosti s chovem kachen zakrslých

Zkušenosti s chovem kachen zakrslých
Dušan Barcuch 16.08.2023, 14:00
1 097 5 minut čtení

Chovám kachny zakrslé bílé a divoce zbarvené. Bílých mám kmen 1,1 a divoce zbarvené v počtu 1,2.

Chovné zařízení

Kachny zakrslé mám v ohradě o rozměrech 2x2 m se střechou, aby neuletěly. Jelikož mám ohradu zhotovenou z plotových dílců z pletiva s oky 5x5 cm, dochází mezi oběma kmeny k šarvátkám, proto mezi ně vkládám mezistěnu, aby se nemohly mezi sebou zranit (už se mi stalo, že kačer přišel o oko). V kachníku o rozměrech 1,2x0,8 m umisťuji na zem do rohu hnízdní budku o rozměrech 20x30 cm a výšce 25 cm. Z přední strany budky u dna je stěna pouze do výšky 10 cm, takže otvor do budky je 15x20 cm.

Od poloviny února mám kachny rozdělené podle barevného rázu, protože by docházelo k šarvátkám kačerů a samozřejmě i k páření bílého kačera s divokými kachnami a naopak. Navíc mám ještě kachny saské a když jsem zkoušel mít je spolu se zakrslými kachnami, tak s příchodem jara docházelo k tomu, že zakrslý kačer se snažil pářit kachny saské a i naopak. Proto v době páření a odchovu musí být jednotlivé kmeny zvlášť.

Snáška a líhnutí

Kachny zakrslé začínají se snáškou přibližně v polovině března v závislosti na počasí. Před snáškou začínám krmit směsí pro plemenné nosnice a naklíčenou pšenicí. Vodu k pití i koupání mají k dispozici v plastové nádobě o průměru cca 40 cm a výšce 15 cm. K páření dochází jak na vodě, ale i na suchu.

Když v noci mrzne, sbírám z hnízda vajíčka, nenechávám je v hnízdě. Občas se stane, že kachna snese první vajíčko ve výběhu, to pak umístím je do hnízda.  Další vajíčka už většinou nese do hnízda. Pokud vajíčka při mrazech odebírám, sleduji, až začne kachna „pouštět“ na hnízdě chmýří. To je pro mne signál, abych do hnízda dal odebraná vajíčka, aby na ně mohla kachna zasednout. Snáška bývá mezi 12 až 15 nazelenalými vajíčky v prvním hnízdění, při druhé snášce je počet vajíček tak do 12 ks. Nejméně mi kachna snesla a zasedla na 8 vajíček, naopak rekord je 17 ks.  

Doba sezení je 26 dní, sedí pouze kachna, která opouští hnízdo max. 1 až 2krát denně, aby se vykoupala, vyprázdnila a nakrmila. Stává se, že kachňata se líhnou v rozmezí až 24 hodin. Proto je potřeba při chladném počasí nejdříve vylíhlá kachňata odebrat a umístit je do tepla a po vylíhnutí zbylých kachňat je dát pod kachnu. Stává se, že dříve vylíhlá kachňata opustí hnízdo a ustydnou.

Zkušenosti s chovem kachen zakrslých Zkušenosti s chovem kachen zakrslých Zkušenosti s chovem kachen zakrslých Zkušenosti s chovem kachen zakrslých

Kachňata

Kachna se o kachňata vzorně stará, někdy se kachňata zahřívají i pod kačerem.

Ideálním krmením pro kachňata je okřehek. Pokud ještě zjara není k dispozici, dávám granule VKCH 1 do vody, aby se rozpustily, a ty pak předkládám ke zkrmení. Je třeba minimálně 1x denně misku s rozpuštěnými granulemi čistit, aby nedocházelo ke zkysnutí krmiva. Granulemi VKCH 1 krmím do stáří kachňat 21 dní, pak krmím granulemi VKCH 2.

Kachňata kroužkuji v době, kdy jsou téměř zcela opeřena. Vzorník uvádí kroužky o průměru 13 mm, ale ty jdou většinou i v dospělosti sejmout z nohy a pak by byly kachny na výstavě neklasifikovány, proto kroužkuji průměrem 11 mm. Kachňata mají různě silné nohy, a proto kroužkuji téměř každé mládě v jiném stáří.

Kachňata z prvního hnízdění odstavuji, jakmile se mají vylíhnou kachňata ze 2. hnízdění.  Starší kachňata by ta malá, čerstvě vylíhnutá kachňata zabila. Přibližně v červenci, když už saské kachny nesnáší vajíčka, dávám do společného hejna všechny chovné kachny i odchovy. Po přepelichání chovné kachny krmím pouze směsí pšenice a ječmene, mají volný výběh s možností přístupu na vodu (řeka).

Kachna nebo kačer

Kachňata u divoce zbarvených kachen mají první peří ve zbarvení kachen a při dopeření se již dá rozeznat pohlaví podle zobáku, který začíná kačerům světlat až do světle zeleného zbarvení s černým nehtem. Po dopeření začínají brzo přepelichávat do zbarvení dospělých kachen. Dále se dá pohlaví určit podle hlasových projevů – kachna hlasitě křičí, kdežto kačer pouze syčí. Tento způsob rozlišení pohlaví je u bílých kachen jediný až do doby, kdy se kačerům vytvoří na ocase „kačírek“. To je až po druhém přepeření. 

Ještě jedno upozornění

U dospělých má kačer celé léto až přibližně do září zbarvení téměř jako kachna, má tzv. letní šat. Kachny dobře létají a je potřeba při jejich „zabydlování“ v novém prostředí (např. při nákupu) jim svázat křídlo, aby neulétly, než si zvyknou.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Dušan Barcuch

Autorem od: 10.08.2023

Člen Klubu chovatelů vodní drůbeže

Podobné články

Může vás také zajímat