slováci? už mají vůbec zákon na ochranu zvířat proti týrání, nějak nevím. ještě před několika lety neměli. to je prostě východ, ne civilizace.
slováci? už mají vůbec zákon na ochranu zvířat proti týrání, nějak nevím. ještě před několika lety neměli. to je prostě východ, ne civilizace.
bavíme se o tomhle: https://www.google.com/maps/place/%C4%8Cejkovice/@48.8826897,16.2888081,3a,75y,62.1h,82.93t/data=!3m7!1e1!3m5!1s_QI9O5oYPkT6Cro7yjrUSQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D7.067878367555636%26panoid%3D_QI9O5oYPkT6Cro7yjrUSQ%26yaw%3D62.10197857597002!7i16384!8i8192!4m6!3m5!1s0x4712b2c02a53334f:0x400af0f6614d8b0!8m2!3d48.8777011!4d16.2873279!16s%2Fm%2F07k6rv8?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDUyOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
to nemá s biosekuritou, co chrání proti chřipce, společného vůbec nic.
bažantnice z podstaty věci není oddělená od vnějšího prostředí, voliéry s bažanty nemají střechu.
jinak teda místňáci tvrdí, že úroveň hygieny nic moc
a já na obnovu přispívat určitě nebudu, vlastně byla bych radši, kdyby se provoz už neobnovil.
ono to záleží. rodiče bydlí u silnice a tam teda nějaké ztráty byly, ale je zajímavé že ty kočky se nechají zajíždět tak ve třech čtyřech letech a když se nezajedou, tak pak umřou až stářím
no a já bydlím tak šikovně bokem že to by se musely sakra snažit, aby je něco přejelo a kdyby byly jen doma tak nevyužijou svůj drůbežárnovej tréning a myši bych musela trávit
takhle donesly včera obrovskýho potkana
vyřeší se to stejně jako v zimě. prostě velká obrovská trapná komedie. osobám je potřeba vysvětlit princip fungování drůbežárny, aby si dokázali spočítat v hlavě případné náhrady za tu ztrátu produkce, pak pochopí a pak už se jen licituje o podmínkách výjimek
chtěla jsem říct, že u nás se tohle nemůže stát (hlavně protože nelze poslat živé obratlovce normální poštou)
ale pak jsem si vzpomněla na nejmenovaného překupníka, co klidně zvířata taky vozí tři dny na autě, tak nic.
nechápou. no dobře, v zimě byla v pásmu drůbežárna na jiném okrese a tím pádem tahle nová paní prostě nemůže asi zvednout telefon a zeptat se, jak se to řešilo. nebo já nechápu, kde je problém, ale prostě je to problém. velký, vlastně skoro neřešitelný. děsivý a strašný, epických rozměrů, drůbežárna dělá bordel a nechce se smiřit s mvo, které říká, nic nikam nevozit (ani kafinu, ani hnůj, ani násadovky, natož vyskladnit hejno, co se má vyskladnit za měsíc)
a skladování vajec. takový starší vejce, tam uvidíte pupků i kdyby byla líheň zlatá stříbrná.
jo a taky příliš velká vlhkost během inkubace (vejce neztratí vodu a žloutek se do kuřete těžko vejde)
nebo chladnější teploty v dolíhni, kdy je prostě proces vtahování žloutkového váčku zpomalený a kuře se vylíhne dřív než se to dodělá.
pokud tam pupkáčů máte víc, něco je špatně v podmínkách líhnutí.
Jo komedie už se rozjíždí. Zodpovědná osoba neví, co je násadové vejce, netuší, že opravdu není možné ta vejce měsíc nechat ležet na farmě (i kdyby to bylo kam dát) a pak teprve poslat do líhně,
netuší, že jsou nějaké smlouvy a dlouhodobé objednávky a kontrakty a není možné najednou říct, že se neprodávají kuřata do zahraničí
neví, že z drůbežárny je potřeba odvážet trus
a tak dále.
Za den asi ne, ale přes víkend celkem v pohodě, ono těch dospělců zase nebylo tolik. To může vypadat tak, že první den dvacet a druhý den zbytek.
Hele nejhorší nemoc co jsem na vlastní oči viděla byla blbá kolibacilóza, takže prostě nic nebezpečnýho a to vypadá tak, že normální mortalita, pak najednou pár dní týden trochu horší a pak juch buch za den 400 z 20 000 a bez léčby by to určitě pak umělo i 600-1000 do rychlého vyskladnění, soudě podle toho, jak pak celé to hejno vypadá (nemocný slepice všude). Nebezpečná nákaza to umí vyskladnit rychleji.
Njn. Fauna bývala živější, ale ta slepice je prostě definitivně zaříznutá. Když vytáhnete starou mršinu z kafilerního boxu, nedá se to ani pitvat, natož oživit, aby to zase neslo zlatá vejce. To už je prostě pryč.
nijak, buď přežije a pak se to prostě odhojí,
nebo uhyne na sepsi, což je důvod proč se tyhle kuřata na líhni vyřazují, prostě mají mnohem větší mortalitu.
bažantnice je špatná v tom, že je to ohnisko ptačí chřipky.
kdybyste chtěl vymyslet ohnisko tak, aby mi to padlo na co nejvíc drůbežáren, píchnete prstem právě tam.
no a omylů. to se blbě vysvětluje, hromadu těch věcí asi radši ne veřejně, to by naprosto zlomilo váší důvěru ve státní službu, pokud ještě nějakou máte. nicméně jednu drůbežárnu už jsem v pásmu měla a za pár let to možná bude publikovatelné jako stand up comedy.
v kostce. myslel byste si, že státní veterinář má někde v kanceláři šanon nebo na teamsu složku, kde bude mít napsáno, co chce po komerčním chovu drůbeže v pásmu dozoru (10 km od ohniska), aby ten chov mohl fungovat (tzn. běžné MVO pro civila, kde se prostě udělá zákaz přesunu všeho je logicky nepoužitelné a všechno to jede v režimu výjimky). prostě návod k tomu, co chtít, aby bylo možné to zvláštní zacházení.
nebo byste si myslel, že takový šanon má jeho přímý nadřízený.
no, není to tak. je to obrovská, neskutečná improvizace. a možná byste si myslel, že když byl chov té stejné úrovně v pásmu dozoru minulý rok, že už ten šanon existuje.
no, ne.
ani nemluvit, ta debilní bažantnice mi hodila do pásma hned čtyři drůbežárny, to zase bude neskutečný, ale neskutečný oser a komedie omylů.
ale tak jako proč ne. je to zvíře jako každé jiné
problém je jinde. intravitální diagnostika drůbeže je celkem obtížná, metodou kouknu a vidím obvykle nemožná, i ty pitvy pak chroupou laboratoř jak nic a tím pádem taková cílená léčba, ne “dáme vitamíny” leze dost do peněz a to je většinou kámen úrazu, u individuálních kusů cena takové diagnostiky velice rychle šplhá přes cenu toho zvířete. low cost to nikdy nebude
druhý problém je ten, že slepice je zvíře-jídlo. ona se strašně dlouho snaží nenechat na sobě nic znát a často je jediným příznakem hubnutí a kdo si toho všimne nebo si to dokáže osahat. nebo není příznak žádný. a když je to nakrčené zvíře už je to s ním špatné a když je to ležák chystá se uhynout a žádná léčba s tím nic nedokáže dělat.
třeba tohle. to byla mladá slepice na začátku snášky, chřadnutí, hubnutí
to nahoře jsou její játra a ta játra dole jsou játra spolubydlící, co spáchala sebevraždu na elektrickém ohradníku, tzn. normální játra
byly tam i nádorové změny na vaječníku, jedné ledvině a obr mega fabriciova burza. ne, nedělala jsem histolu, ale LL je hodně vysoko v diagnóze
a to nevyléčí ani vitamíny, ani naslepo daná antibiotika.
a nevím, jak si představujete ten dozor. zavedli bychom veterinární osvědčení a na výstavu půjdou jen zvířata na mykošky negativní?
kolik jich tam bude?
tak tasemnice je problém hlavně prostředí. prostě když jsou broučkové a žížaly v prostředí drůbeže plní boubelí tak můžete odčervovat klidně každý den až do rezistence a k ničemu to nebude.
z výstavy si přinesete spíš mykošky než červy.