Niki, zase jsem si tě přičarovala ne, 100% musím být čarodějnice🤫 Včera jsem obírala oříšky a intenzivně na tebe myslela, že jsem se tě pořád nezeptala, co tvoje lísky, jak rostou a jestli už máš taky oříšky. No tak to vidím🤪do oříšků daleko😉To tam máš dvě? Tak to je husté, husté, líska je minimálně 4metrový keř, na šířku tak tři metry musí mít😲Na tvou obranu - taky je mám zbytečně nahusto, příště bych dala rozestup ještě větší🤔Mám obří tři, zjara zmrznuly květy(jehnědy) tak jsem si myslela, že nebude nic, ale velké překvapení, jsou obsypané. Jak píše Orionka, i zájemcema😏už zelené oříšky byly pod všema stromama okolo - vylouskané, neřkuli teď🙄 Tak jsem včera obírala alespoň na co dosáhnula ze země. Spíš teda z nudy, nic jiného se ani dělat nedalo, je mokro👍😀
Broskev, bych podle fotky tipnula, že máš planou, u nás se jí říká ,,vinohradnická," protože je lidi mají hlavně ve vinohradec. Normální broskev by ti nerostla jako dvoják, tak 20cm od země bývá roubovaná a to ti někdo okousal a vyrostla už planá. Ona už teď bude zralá, nečervená, snad malinko zbledne, ani se moc nedá říct, že zežloutne. Ochutnej, jestli už není dobrá. Není tak lahodná, jako velké broskve, nejčastěj se zavařuje, ale dá se normálně jíst i takto. Jo, vlastně oproti kultivarům je trochu nahořklá, takže třeba děcka to jíst asi nebudou😉Jestli je zralá poznáš, že je měkká a sladká.
Teď jsem vyhazovala z anglického dvorku napadaných 7ks střevlíků. Nahoře je rastr, kterým tam propadnou a nemají šanci se dostat ven👎Takže je musím pořád lozit vybírat🙄
Mám dvířka normoš, bez čipů, kočky obojky nemají. Mám na garážových vratech, jednu boudu po psech osazenou dvířkama a dvířka do zahradního domku. Ještě bych potřebovala dát do pracovny, teda líbilo by se mi to, ale nejde to, jsou tam celoprosklené dveře(francouzské okno prostě) Jo a zatím dvířky nic nepřinesli, protože to prostě není do kuchyně.
Dnešní kontrola: uško už i zvedá, není uvnitř zarudlé, místa, kde byla kouslá, už jsou vidět jen trochu, jsou tam krvavé čárky, ještě nezaschlé, tedy ne úplně. Trochu mi to hlava nebere, podle popisu to bylo hrozné, bullka s ní třepala držíc ji za to ucho, mlátily ji kdečím, nemohly ji odtrhnout, pak paničku napadlo ji obojkem přidusit. To zjistily až pak, že asi za to ucho, když bylo pokousané. Nechápu teda, že jí ho úplně neroztrhla či nějaké podobné masakéro, na tu hrůzu to prostě zatím vypadá až moc dobře, takže zatím neusínáme na vavřínech.
Je to divné, ale přesto, že jsme na slovenské hranici, u nás se lokše nikdy nedělali(myslím naslano, jako příloha) a do nějakých 30let jsem vůbec nevěděla, co to vlastně je😲
Amoleta se u nás říkalo omeletě, jak někdo psal, nejčastěj tlustá vajíčková, klidně s nějakou nakrájenou paprikou třeba, houbama. To co Evka popisuje jako amolety, byli (jsou) u nás lívance(s kvasnicema, kynuté těsto) Jen u nás se říká lévance, páč se u nás těsto leje, ne lije😉
Díky za zkušenosti, budem sledovat, uvidíme. Dám info, jak to polračuje, případně dopadlo.
Jo takhle. Tak to asi jo, protože stačilo propíchat tu kůži a dírka v uchu se znovu našla.
Bodlinka: ucho má zádrhelů opravdu hodně
je hodně pohyblivé, takže rány mají tendenci se špatně hojit kvůli pohybu, je tendence k tvoření hematomů, které brání hojení
jo a chrupavka nesroste, nikdy.
Bodlinko, co znamená: nesroste nikdy? Co si pod tím představit? Nemá díru zkrz ucho, ale i kdyby, tak se díra zaschne tak jako po obvodu, ale zůstane dírou - prostě jako dírka v uchu? No nevím, mě se po 40letech nenošení náušnic ztratila.
Jo a hematom se vytvoří po čem? Když krev neteče ven, ale jen někam do podkoží(kapsy nějaké)? Jako vím - hematom - veeelká modřina😉Jen nevím, jak v tom uchu, kam koukat, moc prostoru tam není😉
Kdyby to něco dělalo, zanítilo se apod. jedem na veterinu. Na to aby vet kouknul, vyčistil, na to ho nepotřebuju.
Sarah01: A děláte je normálně z těsta z vařených brambor? Chtěla bych to někdy zkusit, asi to bude dřina, nikdy jsem to nezkoušela.
Jo, jo z bramborového. Není to dřina😀 mamky to zvládají levou zadní, já jako matla patla s tím trochu bojuju, ale dá se to. A když to zvládnu já, tak už každý😜
U nás taky, jen kočka. Kocour přinesl onehdá myš dvakrát, do baráku, asi je po mě, on to nezabije😏I tu vážku přinese živou. Kočka jak kdy, někdy nechá ležet celou někdy nechá jen zbytky. No…chutné to není, ale u koček normální. Zvyknete si😉
Sarah01: Dršťkovou jsem měla ráda od mojí babičky, ta byla, mňam. V žádné restauraci nebo v závodní jídelně mně nechutnala, takže ji nejím.
Připomnělo mně to, že babička dělala výborné bramborové placky na sporáku. Ty už nikdo neumí, ale ani by je nebylo na čem udělat. S domácími povidly.
Aha, patenty, u nás s povidly a mákem, mazané tedy před tím rozpuštěným sádlem. Nedělám je už na plotýnce, ale na suché pánvi a to se taky dá, je to srovnatelné.
Dále: tlusté maso jsem jako děcko nejedla, teď nějaký kousek zvládnu, ale nevyhledávám. Rybí tuk - s tím jsem se nesetkala, jako děckám nám nikdo nedával, já byla vždycky opálená jak indián, tak by ani nikoho nenapadlo. Do žádné jídelny jsem jako děcko nechodila, školku si teda nepamatuju, jinak jsme jedli u babči. Dojídat…nutila mamku, ta se jí do jídla pozvracela, tak na nás už to nezkoušela. Ale my jsme s bráchou byli celkem vděční strávníci, nepamatuju si, že by sme něco nejedli(nebo se prostě nevařilo, co jsme neměli rádi, to byla ta výhoda jídla doma) Játra mám ráda, na cibulce(nic syrového bych do huby nedala, takže ani ten tatarák) dršťkovou jsem neměla nikdy odvahu ani ochutnat. Minule v Praze jsme měli schůzku shodou okolností v Babišově restauraci v Průhonicích. Prý jestli ten steak z lososa chci opéct z obou stran, protože oni ho dělají jen z jedné a z druhé je víceméně syrový. Řekla jsem číšníkovi(schválně jsem v té snobárně byla za buranku ala Bolek😉) že od doby, co naši předkové objevili oheň, si věci opékáme😎
Zdravím, chci se zeptat, jestli má někdo zkušenost. Mamky Mandynu napadla včera sestřenčina bullka a škubala ji za ucho. Až se jim ji povedlo odtrhnout zjistily, že ji chytila nějak záhadně zevnitř ucha, takže má pokousané ucho vevnitř na dvou místech(zřejmě tedy protiskus je taky uvnitř) protože zvenku jsme nenašly ani po dalším prohlížení nic. Je to od včera a pořád je to krvavé, tedy vypadá to jak čerstvé, není to zaschlé, netvoří se strup. S kousnutím do chrupavky jsem se u psů zatím nesetkala, má to nějaké zádrhele, nebo se to vyhojí v pohodě? Mamka jí to včera vyčistila betadinou, dnes to nebylo nijak kolem zarudlé, ale na ucho si nedá skoro šáhnout a mučit jsem ji nějakým větším prohlížením nechtěla, piští, protože když jí do něj chci kouknout, musím ho jako-by narovnat a to zrovna bolí. Zažil někdo?
Orionka: To už tady snad všichni vědí. II jsem na počítači, neprihlasena na telefonu. (Tak a teď všichni poznají, kdy nejsem doma 🙈
Všichni ne, mě tyhle věci nic neříkají, nepátrám po tom, nezajímá mě, kdo kde je. Proč by taky mělo? To snad zajímá jen zloděje a myslím, že těch sem zrovna moc chodit nebude, číst si žvásty o zvířatech😜
Ještě k tomu školství. Jen jako nezávislý pozorovatel, co se setkává s těma, co vystudovali nějakou tu vysokou a jejich úrovní…katastrofa👎Lékařka co neví základní věci o fungování těla, JUDr. co není schopný napsat kloudnou větu🤔Před 30lety jsme byli v Tunisu a s místním autobusákem jsme se bavili o tom, jak to tam funguje, protože o světě jsme pár let po revoluci ještě nevěděli nic. Řekl nám, že se to tam tlačilo k tomu, aby všichni měli vysoké školy. Teď je mají a pracovat nechce nikdo, mají přece tu vysokou, tak musí být přinejmenším ředitelé čehokoliv. A celá ekonomika se jim tam sype. Pokud vládnoucí garnitura(ať už kterákoliv) nepřestane cpát peníze do školství bezmyšlenkovitě, vykládat o tom, jak je důležité hlavně podporovat vysoké školství a dopadá to tak, že je vysokých škol jak máku a vycházejí odtud tupci, tak dopadneme stejně. Tedy už dopadáme, pracovat se nikomu nechce. A ono prostě jen stačí, zajímat se o to, jak to funguje jinde. Já mám pocit, že to, že my to přece vymyslíme nejlíp, je jedna z typických českých vlastností👎
Inkluzi…nechápu. Pokud mám dítě se speciálními požadavky, nezvládá se učit jak ostatní děti, tak prostě patří do speciální školy. Třeba taky máme paralympiádu. Hroutí se někdo z toho, že se postiženému nepomáhá, aby mohl soutěžit na normální olympiádě?
Šoupačka…tak pro mě přesné, protože to jako chytrý telefon, využívám minimálně. Vlastně jen, když jsme v Praze a někde bloudím, nebo potřebuju honem něco vyhledat. Nesedím v metru a nečumím do toho na blbiny, jen abych se nemusela dívat na lidi(mi to tak u nich přijde) Raděj koukám na ty živé lidi. Doma na vesnici ,,honem" nepotřebuju nic, kromě toho vyfocení(na které si stejně většinou nevzpomenu) Jinak mi šoupačka po dvou letech stále leze na nervy, někde se nechtěně dotknu a naskočí (či zmízí) co nemá a má namále, aby neskončila letem doněkam. Zlatý noťas😏Jasně, i tak mi to žere moře času, ale baví mě v klidu si vyhledat, co chci, ve velikosti, co vidím bez brejlí😉
Hodím to i sem, slepýše jsem neviděla skoro 20let. A dneska…mimíňo😀
orionka-2: Jsem nemožná, fotky jsem neotočila , teď už to nejde.
No, chvilku jsem dumala, co toho krkavce zavalilo😜
Ani nevím, co k tomu Bobi napsat. Nevím, kdo je schopný posoudit, kolik pohybu(či nehýbání) ti naordinovat. Jestli ty či ony procedury jsou na tvůj stav ty správné. Nevěřím ani doktorům, natož nějakým rehabilitačním sestrám. Už jsem se setkala s tolika špatnýma diagnozama, že ani věřit nemůžu. Takže ti k tomu raděj nic neříkám🤔
Ráno jdu po cestě, přeskakuju jednu velkou žížalu, druhou řížalu a koukám…sakra to není žížala to je slepýšek malinkatý!😲No tak na cestě tě nechat nemůžu. Snad 5 minut jsem ho lovila. Nechtěl se nechat chytit, strašně mrštný(asi jako Bobča, viď Bobi😜) Tak jsem ho zahnala k potoku…a on hned zpátky na cestu, že jsem blbá, že odtud právě jde(se plazí😉) No tak znovu pokus o chycení…až se mi nechtěně povedlo ho chytit za ocásek se mi vybavilo, že hadi se tak chytají😊😛 Tak jsem ho šoupla na druhou stranu za plot - kámošce do zahrady. Snad zase za chvilku nedolezl zpátky na tu cestu. A už mi dokonce naskočilo, že ho mám první vyfotit😏Bota je tam pro porovnání, jakový to byl špuntík🙂
acher: a já pořád,co to šustí
letošní přírůstek
Téééda, nádhera😍 Tak to vám závidím😔Já nakoupených granulí a sušených červíků…a ježurka ani jedna, letos chodila jen pár dnů na jaře, pak zmizela a není nikde vidět. I když vlastně…bobky jsem na cestě zahlédla👍Ale vůbec nechodí do misek😟jak nám tu vloni kadila po celém baráku a mlátila miskama…to jsem brblala a teď mi to chybí😔